Un angajat este in concediu fara plata. Patronul firmei ,nemaiavand lucrari,vrea sa-l bage in somaj. Angajatul chiar se bucura.Intrebarea mea este :se poate intra in somaj fara preaviz de 20 zile?Daca are Concediu fara plata pana pe 25 august,poate intra in somaj de pe 26 august?
Trebuie sa inceteze suspendarea contractului pentru CFP. Poate sa-l concedieze pentru motive neimputabile, termenul de preaviz este cel inscris in CIM, angajatorul putand renunta la prezenta salariatului pe perioada de preaviz dar asta nu il absolva de plata aferenta duratei de preaviz. La somaj se inscrie dupa expirarea perioadei de preaviz si incetarea contractului.
Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin.(2).
2. Asadar nu se poate renunta la preaviz daca ii inceteaza CIM cu unul din articolele din Codul muncii aratate mai sus.
3. Sa-si intrerupa concediul fara plata si sa-i dati preavizul.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Somaj dupa cic 2ani
Veronicas
Buna ziua,
Imi puteti spune daca dupa efectuarea concediul de crestere copil pe 2 ani am dreptul de la intra direct in somaj? Administratorul firmei imi spune ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim - somaj
Marti
Buna ziua!
Lucrez de 15 ani la o firma si seful mi-a zis sa caut in alta parte un servici. Din 20 august sunt in C.O. ( 20 de zile ), iar dupa expirarea ... (vezi toată discuția)