avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1119 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

buna ziua am si eu mai multe intrebari in legatura cu un divort: in primul rand avem un copil minor de 9 ani si o casa pe teren concesionat cumparata cu ajutorul a doua credite de nevoi personale unul este pe numele meu si sotul codebitor si cel de al doilea pe numele parintilor mei, tin sa precizez ca in actele casei si contractul de concesiune sunt pe numele meu (sotie).As dori sa stiu ce sanse am sa obtin custodia copilului si dreptul la casa in situatie in care sotul refuza divortul , specific ca eu sunt bugetara si am avut dintotdeauna salariul mult peste cel al sotului.Daca sotul ar fi de acord sa divorteze si sa imi cedeze custodia si dreptul la casa pot divorta la notar?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Calina Sorescu , Mediator 08:49, 23 August 2011
Intrebarile dvs. sunt de fapt, in legatura cu un divort si un partaj.

Sunt 2 procese total diferite.

Nu are nici o legatura, daca sotul nu este de acord cu divortul: daca instanta constata ca nu mai poate continua casatoria, atunci tot va pronunta o hotarare in sensul desfacerii casatoriei.

Puteti divorta la notariat, numai daca nu aveti copii minori in intretinere; nu e cazul dvs.

Dupa pronuntarea divortului, puteti deschide si actiunea de partaj si sa solicitati atribuirea casei catre dvs.
Nu puteti divorta la notar.

Cu divortul si incredintarea minorului nu par sa existe probleme.

Cu partajul va avea mult de lucru avocatul dvs...
Buna ziua!
In situatia in care exista copii minori, asa este, nu puteti ocoli instanta de judecata. Insa, pentru a va rezolva cu mai multa rapiditate, intr-un mod confidential si cu costuri reduse problemele pe care le aveti (divortul, incredintarea minorului si partajul bunurilor), exista calea medierii. Va sugerez sa incercati pe aceasta cale deoarece acordul de medierere poate fi prezentat instantei de judecata pentru incuviintare, evitand multe neplaceri pricinuite de un proces obisnuit. In plus, in privinta partajului, dupa pronuntarea hotararii de expedient de catre instant de judecata, in baza acordului de mediere, partea intersata poate cere restituirea taxei judiciare de timbru (alin (2), art 63 din Legea 196/2006), in situatia in care aceasta a fost achitata (3%).
In ce priveste aspectele asupra carora nu exista acord intre dumneavoastra si sot, nu va faceti prea multe griji, mediatorul va poate ajuta sa gasiti solutia cea mai pentru amandoi, o solutie care sa va avantajeze si pe dumneavoastra si pe el,
Informati-va ce va poate oferi medierea in cazul dumneavoastra, care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati, consultati in mediator, faza de informare si consiliere este gratuita, nu va trebui sa platiti nimic.
O zi placuta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea in caz de divort cu minori fediucelfelicia fediucelfelicia buna ziua,am 2copii in varsta de 4 si5ani.sotul este sofer dar in ultimul timp sa apucat de bautura fiind violent fizic si verbal.cum as putea proceda si daca ... (vezi toată discuția)
Divort elninio2010 elninio2010 vreau sa divortez, atat eu cat si sotia suntem de acord,avem un copil minor(7ani),avem un apart. in rate prin banca, platim rate la el ,ne-am inteles atat in ... (vezi toată discuția)
Divort ContSters161228 ContSters161228 Buna ziua Am o intrebare. Am primit o citatie intr-un proces de divort ( binenteles al meu) in care e trecut faptul ca vina ne apartine amandoura , ca ... (vezi toată discuția)