avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi

Miercuri, 26 martie, are loc evenimentul: Taxarea muncii în 2025: Modificări, provocări și soluții. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere cim absente
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere cim absente

Am doua persoane cu cm. care nu au mai venit de 6 zile si nu au lasat nici o cere.
Cum pot sa le desfac cim cat mai repede , baza legala.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:40, 22 August 2011
Absentand nemotivat de la serviciu, salariatul savarseste o abatere disciplinara ce poate fi sanctionata de angajator cu respectarea procedurii stabilite de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil, daca toate conditiile raspunderii disciplinare sunt indeplinite, inclusiv cu concedierea disciplinara.

Potrivit art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:

a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;

b) gradul de vinovatie a salariatului;

c) consecintele abaterii disciplinare;

d) comportarea generala in serviciu a salariatului;

e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

In consecinta, pentru absentele nemotive de la locul de munca, angajatorul poate aplica orice sanctiune disciplinara prevazuta de Codul muncii tinand cont de circumstantele stabilite la art. 250 din Codul muncii, inclusiv concedierea disciplinara.

In completarea celor mentionate de catre dl.Radu, inainte de emiterea deciziei nu uitati sa efectuati totusi cercetarea disciplinara prealabila.
dutescu maria a scris:

Am doua persoane cu cm. care nu au mai venit de 6 zile si nu au lasat nici o cere.
Cum pot sa le desfac cim cat mai repede , baza legala.

Depinde de situatii :
1. daca sunt in perioada de proba, va puteti folosi de art.31 alin.3 C.mun.
2. daca sunt de gasit, puteti incerca o incetare cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.
3. daca nu sunt de gasit, desfacerea disciplinara a c.i.m. ..art.61 llit.a c.mun. ... care este de durata fata de celelalte doua situatii mai sus prezentate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea liviusaris liviusaris Lucrez la o firma privata ca strungar cnc.La prelucrarea unor piese am gresit o cota pe care am realizato mai mica cu 0.5 mm.La comisia de disciplina mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris Katemore Katemore Exista un numar limita de avertismente scrise pe care le poate primi un angajat intr- o saptamana/luna? Dupa 3 avertismente scrise ti se poate desface automat ... (vezi toată discuția)
Demisia fara preaviz chirilatamara chirilatamara buna seara. in cu data de 1 august 2011, fiind fortata de sef mi-am bagat demisia altfel a spus ca nu imi da banii pe concediu.a fast direct satisfacut ca ... (vezi toată discuția)