Buna ziua. Anul trecut in urma decesului unei matusi ( casatorita, sotul decedand innaintea sa), am mostenit 75% din 'casa + curte' (a existat un act de donatie, astfel eu am primit 75% din proprietate iar ceilati 25% s-au impartit la rudelor unchiului meu (7 la numar). Suprafata totala este de 900mp.
Am demarat procedurile de succesiune dar mi s-a cerut la notar o adeverinta ca nu am impozite restante. La directia locala de finante am intalnit o problema. In anul 2003, cred, s-a dat o lege in care fiecare proprietar declara pe proprie raspundere ce suprafata are in gospodarie, cat casa, curte si gradina (impozitele fiind diferite). Atunci s-a declarat ca exista atat curte cat si gradina probabil pentru a plati impozit mai mic. Problema apare ca in actul de donatie se mentioneaza "casa+curte" fara gradina. Mi s-a spus ca am doua varintate:
1. Se trece toata gospodaria ca si curte si platesc impozite restante + penalizati pe ultimii ani aproximativ 1000 ron.
2. Angajez un evaluator imobiliar sa determine el cat e curte cat gradina, care din spusele celor de la finante ma va ajunge tot la 1000 ron.
Si acum intrebarea mea ce pot face sa evit platile acestea. Mentionez ca am platit in fiecare an impozitul.
Va multumes
H.S.
Da, dar gospodaria chiar este impartita in 2 zone una cu pomi fructiferi si pamant unde erau plantate legume, asta ma gandesc ca era gradina, si una in jurul casei unde era doar iarba, care presupun ca intra la curte. Ipozitul este platit la zi. Este destul de absurd sa platesc din nou impozit daca l-am platit de atat timp.