avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... referitor la plata ascensorului de catre locatarii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

referitor la plata ascensorului de catre locatarii de la parter

daca locuiesc la perter trebuie sa platesc si ascensorul si service-ul acestuia in cazul in care nu-l folosesc?(sa nu mai spun ca usa liftului e lipita de usa mea de la intrare si nu va pot spune ce zgomot indur zilnic intr-un bloc cu 11 etaje)de ce ar mai trebuii sa platesc si ce ceilalti strica ?
Daca va referiti ca legea sustine sa plateasca de ce nu aratati unde se precizeaza asta?.

Daca va referiti la normele de aplicare ale Legii 230/2007 , Capitolul 3 , sectiunea a 2-a , repartizarea cheltuielilor pe numar de persoane , Art.35- Prin hotarare a adunarii generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului persoanele care locuiesc... ---- repatiile liftului sunt consumuri si va asteptati sa fie precizate in continuarea acestor randuri ?.:O

Sau, ceea ce se spune in Sectiunea a 5-a ; repartizarea cheltuielilor pe beneficiari : Art. 48- Cheltuielile pe beneficiari reprezinta cheltuielile aferente serviciilor de care beneficiaza in mod individual proprietarii, toti sau in parte, gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari. ---- nu se refera la reparatiile liftului ?.
Ca sa va lamuriti, va rog sa cititi in HG 1588/2007, SECIUNEA a 4-a, Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviz de proprietate, art. 43-47.
Redau o parte din acest capitol poate cel mai relevant pentru problema in discutie:
Art. 44. -
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviz de proprietate reprezint cheltuielile asociaiei cu privire la proprietatea comun, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrri de ntreinere, service, reparaii i, dup caz, de consolidare, reabilitare, eficien energetic, modernizare la prile de construcii i instalaii aflate n i pe proprietatea comun, astfel cum este descris n cartea tehnic a construciei i n acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuie i coloanele instalaiilor de ap, canalizare, nclzire, energie electric; casa scrii; podul; spltoria; usctoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaie de pe proprietatea comun; centrala termic proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deeurilor menajere; structura de rezisten; faadele; acoperiul i altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaiei: salarii sau remuneraii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curenie etc.; indemnizaii acordate membrilor asociaiei de proprietari ori persoanelor alese: preedintele, membrii comitetului executiv i ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polie de asigurri; alte servicii administrative ctre proprietatea comun.

Asadar pentru intretinerea si reparatia oricarei parti comune, oricarei instalatii comune (indiferent unde este aplasata, daca este folosita sau nu, daca vrem sau nu vrem...), repartizarea costurilor se face in functie de cota indiviza (suprafata utila).
Iar liftul (chiar daca functioneaza sau nu, chiar daca este folosit sau nu...), este o instalatie in proprietate comuna.
Domnule adriantot , la dvs. la asociatie aveti de plata diferite servicii individuale catre proprietari printre care amintim : ------- citirea,calculul si gestiunea consumurilor individuale de apa rece, apa calda,caldura, gaze, energie electrica, deseuri municipale. Dar cum se explica faptul ca nu sunt toti proprietarii obligati sa plateasca aceste servicii de citire, calcul si gestiune ci numai aceia care sunt bransati intr-un bransament comun daci cei care consuma acea utilitate sau beneficiaza de acel serviciu.De exemplu un proprietar cu bransament separat de apa rece mai plateste ceva daca asociatia are de platit ceva suplimentar regiei pentru ca citeste apometrele scarii si ar tine ei vreo evidenta in plus pe la sediul lor?.
--------servicii cu repartitoarele de costuri , idem au de platit cei care nu beneficiaza de acest serviciu ?.
------- intretinerea interfonului si a partii de instalatiie din interiorul apartamentului. Platesc toti daca se strica partea comuna.
------- alte servicii individuale catre proprietari cum ar fi si repararea liftului folosit numai de unii, de ce trebuie platit si de acei care poate nici nu stiu cum arata pe dinauntru ?.
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2011
johnpescar, utilizator
Incerc sa raspund, cu toate ca amestecati marfa cu ambalajul ca sa iasa ceva la gestiune.
Spuneti ca:
1. "la dvs. la asociatie aveti de plata diferite servicii individuale catre proprietari printre care amintim : ------- citirea,calculul si gestiunea consumurilor individuale de apa rece, apa calda,caldura, gaze, energie electrica, deseuri municipale"

Noi, in asociatie nu avem de plata servicii catre proprietari, Proprietarii platesc asociatiei pentru administrare... Gestionarea celor insirate de dumneavoastra se includ in pretul salariilor si indemnizatiilor celor care muncesc, administreaza si conduc asociatia si se repartizeaza pe suprafata utila (cota indiviza) pe fiecare proprietar.

2. "Dar cum se explica faptul ca nu sunt toti proprietarii obligati sa plateasca aceste servicii de citire, calcul si gestiune ci numai aceia care sunt bransati intr-un bransament comun daci cei care consuma acea utilitate sau beneficiaza de acel serviciu"

Probabil ca ati vrut sa puneti semnul intrebarii.
La noi in asociatie toti proprietarii platesc aceste servicii prin repartizarea costurilor cu salariile si indemnizatiile pe suprafata utila de proprietate. Deci toti sunt obligati.

3. "De exemplu un proprietar cu bransament separat de apa rece mai plateste ceva daca asociatia are de platit ceva suplimentar regiei pentru ca citeste apometrele scarii si ar tine ei vreo evidenta in plus pe la sediul lor?."

Daca ar avea bransament de apa rece, ar plati apa rece direct la furnizor, dar reparatiile instalatiilor comune, de colectare si scurgere a apei reziduale le plateste la asociatie, eventual pe baza unui protocol, conventie.... Apoi plateste cota ce-i revine conform suprafetei utile pentru salariile si indemnizatiile din asociatie.

4. "intretinerea interfonului si a partii de instalatiie din interiorul apartamentului. Platesc toti daca se strica partea comuna."

Reparatia interfonului si a partii din interiorul apartamentului se suporta de fiecare proprietar. Daca se strica partea comuna, platesc toti. Care-i problema?

5. "alte servicii individuale catre proprietari cum ar fi si repararea liftului folosit numai de unii, de ce trebuie platit si de acei care poate nici nu stiu cum arata pe dinauntru ?"

Repararea liftului nu poate fi "alte servicii individuale catre proprietari". Repararea liftului este o cheltuiala la o instalatie comuna si nu individuala. Poate multi nu stiu cum arata subsolul, coloanele de scurgere, terasa blocului..., dar este a tuturor si trebuie sa contribuie toti proprietarii la intretinerea si reparatia acestora in functie de cota indiviza (suprafata utila a apartamentului), conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli intretinere apartament nelocuit lucystoian lucystoian Sunt plecat din tara. Apartamentul este nelocuit. Este situat la etaj1 intr-un bloc cu 10 etaje. Cheltuielile de intretinere lunare (exemplu, luna februarie) ... (vezi toată discuția)
Plata abonament lunar lift si interfon DORUSTA DORUSTA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca plata abonamentelor lunare la ascensor si interfon se platesc conform cotei parti sau pe nr de persoane. Am citit art ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli ascensor diablo diablo Buna ziua, Stau intr-un bloc construit in anul 2019 , la et 1 si as dori sa stiu daca este corect ca sa platesc cheltuielile legate de folosirea si ... (vezi toată discuția)