avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie - noul cod / data demisiei si ultima zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie - noul cod / data demisiei si ultima zi

Buna ziua. Vin la dvs. cu cateva nelamuriri

1. Noul cod al muncii (daca a intrat in vigoare !? ) este aplicabil si angajatilor care nu au mai semnat nimic aditional ?
2. In cazul in care a ramas aceeasi perioada de 15 zile calendaristice pentru demisie cand trebuie sa imi depun demisia pentru a termina pe 30 septembrie sau 10 octombrie ?
3. Ultima zi, cea de-a 15-a se mai merge la munca sau atunci se considera contractul incheiat ?

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:02, 24 August 2011
Ce pot eu sa va raspund este ca durata zilelor de preaviz este de 20 de zile minim, in caz ca va dati demisia. ultima zi de preaviz este si ultima zi lucrata, atunci este si ziua cand se incheie contractul de munca. Mai multe detalii, daca consultati codul muncii.
Chiar si daca in CCM sunt specificate 15 zile, iar alt act aditional sau luare la cunostiinta nu mi-a fost adusa? Iar 20 zile banuiesc ca ar fi lucratoare #-o
Termenul de preaviz in cazul demisiei este cel prevazut in c.i.m., daca nu ati semnat un act aditional de modificare a acestuia dupa intrarea in vigoare a noilor modificari aduse Codului Muncii.

In speta, daca nu ati semnat un asemenea act aditonal la c.i.m. atunci termenul de preaviz este de 15 zile calendaristicxe.
bmgabriela a scris:

Ce pot eu sa va raspund este ca durata zilelor de preaviz este de 20 de zile minim, in caz ca va dati demisia. ultima zi de preaviz este si ultima zi lucrata, atunci este si ziua cand se incheie contractul de munca. Mai multe detalii, daca consultati codul muncii.


1. Iata ce spune Codul muncii:
Art.81
...
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

2. Asadar cred ca ati vrut sa spuneti 20 de zile maximum.
Va multumesc tuturor care mi-ati raspuns, insa totusi nu e lamurita problema. Se respecta CCM-ul unde sunt specificate 15 zile ; sau 20 zile lucratoare conform noului cod al muncii desi nu am semnat nimic aditional !?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Angajat cu 2 functii - ce preaviz trebuie sa dea? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca un angajat are CIM de baza pe functie de executie - 15 zile la preaviz in caz de 79 (1) si act aditional pe functie de conducere - 30 de ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - preaviz demisie felico2 felico2 As avea nevoi de sfatul unui specialist in ceea ce priveste perioada de preaviz la care am dreptul in cazului demisiei in urmatoarele conditii: - am fost ... (vezi toată discuția)
Nr. zile preaviz dumilor dumilor Buna ziua. Un salariat are stipulat in CIM perioada de preaviz de 20 zile, in cazul concedierii, respectiv preaviz de 20 zile in cazul demisiei. Eu stiu ca ... (vezi toată discuția)