avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din diviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din diviziune

buna ziua,
v-as ruga sa-mi raspundeti si mie pe scurt la cateva intrebari legate de pasii de urmat la o iesire din diviziune.
maica-mea are 3/4 din jumatatea unui apt. cu doua camere din bucuresti.
bunicul a murit in 1990, s-a facut partajul la 6 luni dupa deces, bunica(vitrega) a mostenit 1/4 din jumatea bunicului.
cand bunica vitrega a inceput sa "scartaie" a facut act de vanzare cumparare pe partea ei cu un "var" de-al maica-mii care cica a ingrijit-o pana a murit (in 2002 cica-nu ne-au aratat certificatul de deces!).
noi am inceput sa ne interesam de situatie anul asta iar cand am ajuns la usa apartamentului ne-a deschis fiul varului-care locuia acolo!
nu ne-a anuntat nimeni de decesul batranei desi era destul de usor s-o gaseasca pe maica-mea in alexandria.
varul a venit apoi cu niste argumente destul de subrede cum ca a inceput sa faca acte pe partea lui si ca ar fi platit si pentru actele pe pertea lui maica-mea,ca a pus casa pe rol (ce inseamna asta?)ca ar fi platit intretinerea chiar daca nu statea nimeni acolo(ceea ce nu era adevarat!)mai mult ar fi platit si niste rate restante pe care le avea batrana de platit si ca sa-i dam banii actualizat! de la cateva sute de lei in 1990 ar fi ajuns acum la zeci de milioane!absurd.
in sfarsit, i-am cerut un pret onorabil (al pietei dealtfel) pe partea noastra si n-a fost de acord scazand si niste bani pe care i-ar fi plati t mai sus.
e hotarat sa pastreze apartamentul asa ca nu stiu ce sa fac.
daca-l dam in judecata nu stiu cat va dura si cati bani mai recuperam din ce am cerut.
ca intrebari ar fi:
ce putem face fara proces?
avem dreptul sa ne luam partea fara proces de comun acord si sa dispunem de ea?
daca se ajunge la proces si ni se da prin lege partea noastra cum putem intra in posesia ei si sub ce forma(ce-l obliga legea pe el sa faca?
pot eu ca fiu al mostenitoarei(maica-mea) sa intru si sa locuiesc intr-una din cele doua camere?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: anonim , utilizator 00:00, 1 Septembrie 2004
daca am inteles bine, dupa decesul bunicului tau, mama ta obtinuse 3/8 din intreg apartamentul (prin partaj succesoral notarial)
Nu am inteles prea bine ce-i cu bunica "vitrega".
Oricum, in principiu, cand se doreste iesirea din INDIVIZIUNE, daca nu se poate prin acord, pe calea amiabila, solutia este un proces de iesire din indiviziune, care, in cazul de fata, s-ar solda cu o despagubire pt mama ta, corespunzatoare cotei detinute din imobil, calculata la pretul obtinut de un expert evaluator al imobilului.
multumesc pt raspuns,
dar,asa cum am mai spus ,celalalt mostenitor nu are banii sau nu vrea sa plateasca cat ii cer eu-desi e pretul pietei.
mai mult, ma intereseaza cat dureaza de fapt un astfel de proces si cat pot obtine din ceea ce cer.
cum pot eu sa-l fac pe el sa plateasca?e vreo solutie legala?
mersi din nou.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral? dorel13 dorel13 Am un titlu de proprietate(teren extravilan) pe numele bunicului,mort inainte de emiterea titlului. Pe acest titlu sunt trecuti ca mostenitori copiii lui, ... (vezi toată discuția)
Mostenire intre surori vitrege ContSters321662 ContSters321662 suntem 2 surori de sange si una doar dupa tata,apartamentul a fost cumparat de tata inainte de a se casatori cu mama surorii noatre vitrege,dupa scurt timp au ... (vezi toată discuția)
Succesiune nefacuta la timp rocriss rocriss Buna ziua, Am tot citit pe forum raspunsuri la intrebari asemanatoare cu a mea, dar nu reusesc sa ma destept prea tare :\"> Dupa moartea bunicului meu ... (vezi toată discuția)