avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Buna dimineata! Eu locuiesc in strainatate iar acum cativa ani am trimis parintilor mei bani sa-mi cumpere un teren cu o casa, care la acea vreme erau foarte convenabile ca pret. Parinti au cumparat aceste bunuri dupa care mi-au facut mie act de donatie. Acuma eu mai am 4 frati. Am inteles ca dupa decesul parintilor acestia pot sa revoce donatia si sa isi ceara partea succesoriala. Decamdata noi ca frati ne intelegem bine, dar nu se stie niciodata ce se poate intampla. Ce pot sa fac? Daca fratii, dau declaratie ca nu au nici o pretentie asupra bunului donat, pot sa stau linistita? Mentionez ca parintii mei locuiesc in casa care mi-au donat-o pentru ca asa am dorit eu si ma simt orgolioasa pentru asta. Va rog sa-mi raspundeti care ar fi cea mai buna solutie in ceea ce priveste cazul meu. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 19:26, 24 August 2011
Donati casa inapoi parintilor. Si apoi incheiati cu dansii un contract de renta voagera cu pastrarea uzufructului de catre parinti. Astfel, in schimbul imobilului debirentierul, adica dvs, va obligati la plata unei sume de bani pe luna/an pe care sa le o platiti credirentierilor, adica parintilor dvs, pana cand ultimul din ei se va stinge din viata. acesta nu poate fi atacta dupa moartea parintilor decat daca nu ati platit sumele cuvenite, iar in timpul vietii lor acestia doar pot cere rezilierea contractului.
Aceasta pozibilitatea o vad. Insa veti plati doua onorarii. La donatie, insa fara impozit, ca sunteti rude pana la grad 3, si la renta viagera. La donatie puteti declara un pret mai mic decat cel sub grila pt ca sunteti rude apropiate, insa nu poate fi derizoriu.
mirela741 multumesc pentru raspuns! adica sa inteleg ca chiar daca fratii mei dau declaratie ca nu au pretentie la bunul donat, eu nu pot sa am drepturi depline la aceste bunuri? Adica daca se intampla ceva cu parinti mei (Doamne fereste), eu nu pot sa vand daca vreau decat cu acordul lor (al fratilor). Adica tot ce am investit pana acum acolo a fost in van? Si daca as face contract de vanzare cumparare cu parini mei nu ar fi mai bine? Oricum eu nu vreau sa vand atata timp cat parintii mei sunt in viata vreau ca ei sa traiasca linistiti acolo pana or inchide ochii. Multumesc inca odata pentru raspunsuri!
Donati casa si terenul inapoi parintilor si incheiati ori un contract de vanzare-cumparare ori contract de intretinere.
Dupa moartea parintilor, contractul de vanzare cumparare poate fi atacat ca donatie deghizata. Este prezumtie legala.
Nu si daca fac niste miscari de procedura. Adica in momentul in care a fost realizata vanzarea-cumpararea fica transfera in contul parintilor contravaloarea imobilului pe care parintii ii ridica de la banca si ii inapoiaza ficei. Intr-un posibil proces poate dovedi plata cu OP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cu renta viagera marin1981 marin1981 In urma cu 4 ani parintii mei s-au hotarat sa-mi faca acte pe apartament dar cu renta viagera. In contract este mentionata suma de 700 milioane de lei pe care ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu renta viagera mare gosco mare gosco care sunt prevederile unui contract de vanzare-cumpare cu renta viagera si care sunt persoanele intre care se poate incheia un asemenea contract (vezi toată discuția)
Contract de renta viagera ElNino ElNino Bine v-am gasit. Bunica mea doreste sa-mi cedeze apartamentul printr-un contract de renta viagera. Citind acest forum, am aflat ca acesta poate fi atacat ... (vezi toată discuția)