X avand dubla cetatenie romano-ungara decedeaza in Ungaria.
X avea 1 imobil in Ungaria si unul in Romania.
Y unica fiica - obtine de la notariatul locului de deces un fel de certificat de calitate de mostenitor in care se mentioneaza ca este unica mostenitoare - fara a se specifica bine-nteles vreun bun anume.
-------------
Intrebari: este care dintre notariate - din Ungaria sau din Romania - este competent ptr. a intocmi certif de mostenitor.
Daca este cel din Ungaria - poate notarul ungar sa solicite si alte acte decat cele solicitate normal de un notar din Romania (certif atestare fiscala etc.); de mentionat ca imobilul nu este intabulat - este doar transcris si nu are cadastru.
apreciez ca mai intai trebuie transcris certificatul de deces in registrele de stare civila din romania. apoi cu certificatul de deces in care se mentioneaza ultimul domiciliu intrebati de notar
Mostenirea este supusa:
a) in ce priveste bunurile mobile, oriunde acestea s-ar afla, legii nationale pe care persoana decedata o avea la data mortii;
b) in ce priveste bunurile imobile si fondul de comert, legii locului unde fiecare din aceste bunuri este situat.
(art.66 din Legea nr.105/1992).
Potrivit art. 39, pct. 2 din Tratatul din 1958 dintre RO si Ung privind asistenta juridica in cauzele civile, familiale si penale, procedura succesorala, precum si litigiile succesorale privind bunurile imobile sunt de competenta instituitiile Partii contractante pe teritoriul careia se afla aceste bunuri.
Notarul ungur va va cere orice documente prevazute de reglementarile succesorale maghiare, care evident, pot sa difere de cele romanesti.