avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Semnarea fisei postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Semnarea fisei postului

Buna ziua.Intrebare:Un angajat care lucreaza la o firma fara a semna fisa postului pentru postul pe care il ocupa,poate fi tras ulterior la raspundere in legatura cu ceva legat de activitatea lui?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:39, 14 Iulie 2011
Cand ati semnat CIM de ce nu ati solicitat si fisa postului? De cinci luni de zile luati salariu fara sa stiti ce trebuie sa faceti?
Este vina angajatorului ca nu v-a inmanat si fisa postului dar si a dvs. ca nu ati insistat sa o primiti. Denumirea postului nu sugereaza si ceva atributii? "elis" are dreptate din punct de vedere legal dar si salariatul trebuie sa stie ce vrea inca din faza de negociere a CIM. Lipsa fisei postului nu va anuleaza raspunderea ci poate doar s-o micsoreze.
ATENTIE:Art. 40.(2) Angajatorului în revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) să informeze salariaţii asupra condiţiilor de muncă şi asupra elementelor care privesc desfăşurarea relaţiilor de muncă"

"2) Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) obligaţia de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuţiile ce îi revin conform fişei postului"

Mi-am indeplinit sarcinile conform CIM si informarii angajatorului.Angajatorul mi-a dat salariul neconditionat de semnarea fisei postului si asta nu m-a deranjat deloc.Oricum,am vazut ce cuprinde fisa postului,insa la orice firma,angajatul mai indeplineste pe parcursul activitatii si alte atributii date de angajator care nu se regasesc in fisa postului si sunt ignorate din punct de vedere salarial de angajator.In alta ordine de idei,de ce m-ar fi deranjat sa-mi primesc salariul daca nu am semnat fisa postului?????Asa cum am mai spus,mi-am desfasurat activitatea "In baza contractului individual de munca in care se specifica la un moment dat ca atributiile sunt cele specifice fisei postului,care nu mi-a fost data la semnat nici dupa 5 luni de zile.Eu nu cred ca pot fi tras la raspundere pentru ca nu am semnat fisa postului,profesional vorbind,nu ma refer la a distruge obiectele de inventar ale angajatorului si a le transforma in materiale nestocate #-o".Oricum,era obligatia angajatorului sa-mi dea sa semnez fisa postului,iar in aceste conditii nu cred ca pot fi tras deloc la raspundere;in baza la ce act sau norme legale????:):):)
mariussorin a scris:

Buna ziua.Intrebare:Un angajat care lucreaza la o firma fara a semna fisa postului pentru postul pe care il ocupa,poate fi tras ulterior la raspundere in legatura cu ceva legat de activitatea lui?


In practica Tribunalului Bucuresti sectia conflicte de munca a fost "sanctionat" angajatorul care nu a intocmit fisa de post salariatului, ulterior sanctionandu-l pe acesta pentru neindeplinirea sarcinilor si atributiilor de serviciu. Daca nu sunt specificate sarcinile si atributiile de serviciu in fisa postului nu poti fi tras la raspundere decat general nu particular. Fisa postului particularizeaza ce ai de indeplinit la serviciu, ce performante trebuie sa ai si asa mai departe.
In general sigur poti si tras la raspundere ca nu ai facut nu stiu ce lucru general dar fara o fisa a postului nu poti fi sanctionat asa cum vrea patronul.
La nivelul Mun. Bucuresti exista multe societati comerciale (chiar cu pretentii de firme mari) pe care le cunosc si nu au fise de post..Eu ca si consilier juridic mereu am indemnat angajatorii sa intocmeasca fise de post dar acestia refuza intocmirea lor pe motiv ca nu se cere la camera de munca...practica ne omoara...cel putin la nivelul Bucurestiului...
Răspunderea patrimonială în dreptul muncii are ca temei contractul individual de muncă şi se întemeiază pe normele şi principiile răspunderii civile contractuale.
Răspunderea civilă contractuală este obligaţia unei persoane de a repara prejudiciul cauzat unei alte persoane prin neexecutarea, executarea necorespunzătoare ori cu întârziere a obligaţiilor născute dintr-un contract valabil încheiat.
Pentru a exista răspunderea patrimonială este necesar să fie îndeplinite următoarele condiţii:

1. Calitatea de salariat a persoanei care a produs prejudiciul, respectiv persoana care este parte a unui raport juridic de muncă tipic, stabilit pe perioada nedeterminată sau determinată, respectiv pentru timp normal sau parţial de muncă.
2. Fapta ilicită a salariatului să fie săvârşită în legătură cu munca sa. Pentru stabilirea răspunderii patrimoniale, caracterul ilicit al faptei se analizează în raport cu obligaţiile de serviciu, ce decurg din contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern. Un reper esenţial este, din acest punct de vedere, fişa postului. Unitatea trebuie să facă dovada sarcinilor de serviciu ale salariatului a căror neîndeplinire sau îndeplinire necorespunzătoare au cauzat prejudicii. Salariatul răspunde personal pentru fapta proprie.
3. Prejudiciul, adică acea modificare a patrimoniului care se realizează atât prin diminuarea activului, urmare a săvârşirii unei fapte ilicite, sau prin creşterea pasivului. Valoarea prejudiciului cuprinde prejudiciul efectiv dar şi beneficiul nerealizat.
elis a scris:

Răspunderea patrimonială în dreptul muncii are ca temei contractul individual de muncă şi se întemeiază pe normele şi principiile răspunderii civile contractuale.
Răspunderea civilă contractuală este obligaţia unei persoane de a repara prejudiciul cauzat unei alte persoane prin neexecutarea, executarea necorespunzătoare ori cu întârziere a obligaţiilor născute dintr-un contract valabil încheiat.

Da,dar asta presupune tragerea la raspundere in baza la ceva care exista stipulat CLAR in contract sau legisl. in vigoare aplicabila,nu in baza a ceva imaginar.Cum sa fie tras cineva la raspundere in baza a ceva oarecare care exista scris undeva si pt. care salariatul nu a semnat ca isi asuma raspunderea?????De ex. la angajare, angajatorul imi spune in linii mari ce am de facut.Ce interes am eu sa insist sa semnez fisa postului?NICIUNUL, nu castig nimic din asta...nu credeti?

Alte discuții în legătură

Responsabilizare - conform functiei din c.i.m. si c.o.r.? ContSters76466 ContSters76466 Bun gasit, tuturor, Intrebarea mea este: cum poate fi tras la raspundere un salariat al unui SRL, conform functiei ocupate, care figureaza in Contractul ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala a salariatului - rog urgent raspuns cati81 cati81 Buna! Am lucrat acum 2 ani ca sef de magazin la o firma destul de cunoscuta. In momentul angajarii, m-au condus in magazin, m-au prezentat ca noua sefa si ... (vezi toată discuția)
Este corect asa? razvandicu razvandicu vreau sa va spun ca sunt de meserie inginer constructor dupa cum sunt incadrat si in contract ca functie dar mi a intocmit fisa postului pentru sef de ... (vezi toată discuția)