avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită semnificatie termen URMARIRE sume datorate cu tilu de ...
Discuție deschisă în Executare silită

semnificatie termen URMARIRE sume datorate cu tilu de pensie de intretinere.

Buna ziua.
Am o speta de adus in dezbaterea forumistilor.
Pe scurt, iata despre ce e vorba:
Un creditor are de incasat o suma de bani pentru care a cerut executarea silita.
In cadrul dosarului de executare se instituie poprire pe pensia debitorului iar acesta face contestatie motivand, printre altele, ca are de plata o pensie de intretinere pentru un copil , solicitand aplicarea dispozitiilor legale privitoare la concursul creditorilor asupra veniturilor din pensii cu motivarea ca exista mai multe "urmariri" asupra pensiei sale .
Pe talonul de pensii nu apare nici o poprire cu destinatia de pensie de intretinere copil, singura dovada fiind sentinta de divort care obliga pe "fostul" sot la plata sumei de 500 lei , lunar.
"Fosta" sotie face si ea contestatie la poprire impotriva aceluiasi titlu executor in numele copilului sau, solicitand anularea executarii silite pe motivul incalcarii dispozitilor art 409 si 410 cod proc civila , fara a prezenta nici un certificat de grefa care sa dovedeasca ca are proces pe rol impotriva "fostului "sot pentru plata pensiei de intretinere sau o sentinta definitiva de obligarea a acestuia la plata ci numai aceeasi copie de pe sentinta de divort.
Spun fostul sau fosta cu ghilimele deoarece acestia au "divortat" numai de forma pentru a se proteja impotriva executarii de catre fisc a sotului , dator la stat, in urma falimentului firmei sale, cu suma de aproape 100.000 lei.
In afara de faptul ca sotia nu are calitate procesuala in dosarul de executare silita al "fostului " sot, conditii, credeti ca este justificata actiunea "fostei" sotii, pe motivul existente mai multor "urmariri " asupra pensiei sotului ei?
Cel mai recent răspuns: Ioan Seria , Avocat 21:14, 24 August 2011
da, are interes intrucat prin alte popriri pe veniturile fostului sot este prejudiciata.
Pozitia fostei sotii este de Interventie voluntara reglementata in art. 49-56 c.p.c. Ea poate fi de doua feluri:

in interes propriu

in interesul uneia dintre parti

Potrivit art. 49 c.p.c., “oricine are interes poate interveni intr-o pricina care se urmeaza intre alte persoane”.

a) Interventia in interes propriu este definita in art. 49 alin 1 c.p.c : “interventia este in interes propriu atunci cand cel ce intervine invoca un drept al sau” . Adevaratul criteriu de distinctie este, insa dreptul invocat, si nu interesul, care trebuie sa fie intotdeauna propriu, al intervenientului.
A promovat o actiune separata de contestatia sotului.Ea nu are pusa poprire pe pensia sotului pentru pt pensia de intretinere a fiului ei si nici ea nu a intentat actiune .
Cunosc si eu dispozitiilr art.49 cu privire la interventie.
Cel mult ar putea solicita conexarea dosarelor intr-o singura contestatie la executare.
Fostul sot platea din mana pensia de intretinerept copil.
Acum i-a scris o scrisoare prin care ii spunea ca nu ii mai poate plati pensia de intretinere deoarece are poprire pentru 475 de lei pe pensie cu toate ca are o pensie de 14 milioane si mai are si alte venituri din chirii , etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare silita, partaj, sulta in urma partajului, poprire pe sulta ?! orzeaadriana orzeaadriana :hm: Tot pe acest forum am discutat si anul trecut despre problema mea[/b] Anul trecut am initiat un proces pentru contestatie la executare silita pe numele ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere Stancu Aurelian Stancu Aurelian buna ziua, as dori sa stiu si eu daca in cazul unui proces civil si anume, un divort este posibil sa se dea doua sentinte definitive si irevocabile pentru ... (vezi toată discuția)
Problema banca cris7821 cris7821 Buna ziua, Ma numesc Violeta Petre si am o intrebare.... sunt divortata si primesc pensie alimentara de la fostul sot de 33% pentru copil in cont ... (vezi toată discuția)