avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala - Legea 8/96 - Drepturi de autor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala - Legea 8/96 - Drepturi de autor

Buna seara,

Am probleme cu unul din site-urile pe care le detin. Concret, informatii de pe acesta au fost copiate la virgula pe alte site-uri, unii au publicat chiar un intreg articol de ziar copiat fara citarea sursei de pe site-ul meu.

I-am notificat pe unii fie sa stearga informatiile preluate fara citarea sursei, fie sa precizeze sursa. Ei mi-au replicat ca informatiile prezentate pe site-ul meu nu intra in prevederile legii de autor (punctele e) si f) de la excludei).

Eu as vrea sa fac o plangere penala impotriva lor. Problema e ca ceea ce au facut ei nu este asa grav, in sensul ca au preluat doar aproximativ 6-7 randuri dintr-un text insa ma deranjeaza ca mi-au vorbit ironic si m-au luat de sus. Intrebarile mele:

1. Se plateste ceva pentru depunerea acelei plangeri penale?
2. In cazul in care plangerea este respinsa ca neintemeiata, pot fi obligat sa platesc ceva? Ma refer la "eforturile politiei"...
3. Daca plangerea penala este respinsa, pot fi actionat in instanta de catre parati? Stiu ca nu mai este caz penal calomnia dar vreau sa ma asigur.

Multumesc!

O seara placuta,

Radu :)
Cel mai recent răspuns: raducutzzu , utilizator 22:26, 25 August 2008
raducutzzu a scris:

Am probleme cu unul din site-urile pe care le detin. Concret, informatii de pe acesta au fost copiate la virgula pe alte site-uri, unii au publicat chiar un intreg articol de ziar copiat fara citarea sursei de pe site-ul meu.

E o practica larg raspandita si pe site-uri si pe bloguri si chiar in presa scrisa, preluarea de informatii "ad-literam" din surse nementionate si sau fara acordul proprietarului. Am un blog pe care mentionez sursa si care are informatii cu acceptul celui de la care le-am preluat. Sunt printre putinii care au blog care a facut acest lucru.

Am in lucru un site. Nu pot sa-i dau drumul pentru ca informatiile pe care vreau sa le prezint nu au raspuns de acord al celor care le-au publicat pentru ca nu mi-au spus nici da nici, ba. Presupun ca cei care le-au publicat le-au preluat si ei de undeva si se simt cumva jenati sa imi dea un raspuns.

I-am notificat pe unii fie sa stearga informatiile preluate fara citarea sursei, fie sa precizeze sursa. Ei mi-au replicat ca informatiile prezentate pe site-ul meu nu intra in prevederile legii de autor (punctele e) si f) de la excludei).

Fiind o practica larg raspandita si justitia ar avea pe tapet un tip de plangere noua care nu se strie ce solutie va avea.

Eu as vrea sa fac o plangere penala impotriva lor. Problema e ca ceea ce au facut ei nu este asa grav, in sensul ca au preluat doar aproximativ 6-7 randuri dintr-un text insa ma deranjeaza ca mi-au vorbit ironic si m-au luat de sus.

Sunt de parere ca trebuie ignorati.

Intrebarile mele:

1. Se plateste ceva pentru depunerea acelei plangeri penale?
2. In cazul in care plangerea este respinsa ca neintemeiata, pot fi obligat sa platesc ceva? Ma refer la "eforturile politiei"...
3. Daca plangerea penala este respinsa, pot fi actionat in instanta de catre parati? Stiu ca nu mai este caz penal calomnia dar vreau sa ma asigur.

Veti primi raspuns competent de la un avocat sau consilier juridic. Nu am pregatire si practica in acest domeniu.

O seara placuta,

Nicolaie :)
Stimate domn va pierdeti timpul, pentru ca nu aveti cum demostra ceea ce afirmati.Acele 6-7 randuri nu sunt suficiente pentru a demosntra veridicitatea celor afirmate de dvs.Chiar daca as fi convins ca aveti dreptate si chiar daca aveti in adevaratul sens al cuvantului si nu veti putea demonstra, va puteti trezi cu o cerere de chemare in judecata in urma actiunilor facute de dvs impotriva acelor persoane si daca pierdeti este si normal si firesc ca veti plati pe langa un prejudiciu pretins de acele persoane cheltuielile de judecata, onorariul avocatului lor samd.Nu vad ce mare pedeapsa ar putea primi niste persoane din punct de vedere penal pentru copierea unor 6-7 randuri de la dvs, cand in tara asta se copiaza romane intregi, versuri,carti, lucrari de diploma etc si nimeni nu pateste nimic.Puteti fi actionat in instanta de catre cei carora le faceti plangere penala si veti plati.E pierdere de timp,imi pare rau de orgoliul dvs dar asta e.
farb a scris:

in tara asta se copiaza romane intregi, versuri,carti, lucrari de diploma etc si nimeni nu pateste nimic.Puteti fi actionat in instanta de catre cei carora le faceti plangere penala si veti plati.E pierdere de timp,imi pare rau de orgoliul dvs dar asta e.

Stiu "o persoana importanta" , "nu spui cine" care a copiat un tratat de matematica cu multi autori dintro tara asiatica.
Autorul principal a gasit titlul la o bibligrafie a unei lucrari stiintifice si sigur ca a vrut sa vada ce au scris si altii pe subiect. A dat la tradus textul si a avut surpriza sa constate ca nici macar virgulele , aliniatele sau subtitlurile nu erau schimbate.
Revoltat a scris universitatii si a rugat un raspuns privind sanctiunea juridica. Nu a primit nici un raspuns.
Atunci ce a facut. A rugat "autorul" sa mentioneze la bibligrafie tratatul. E hilar dar asta s-a intamplat. "Autoru' "l e bine mersi in functie si nu stiu daca mai e "mare sef" sau n u sau daca a mentionat sau nu la bibliografie cerinta autorilor.

Veridicitatea povertirii nu o garantez dar personal am o perceptie asupra moralitatii celui care mi-a transmis-o si a celui din poveste. Presa are nenumarate articole pe subiect. Ceea ce ma face sa cred ca ori calomnia nu este pedepsita asa cum se cuvine, ori plagiatul e un "sport" deloc periculos, ori amandoua.

Se intampla si la case mai mari.

Ultima modificare: Luni, 25 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Multumesc amandurora pentru raspunsuri!

Intr-adevar, problema pare transpunerea in cotidian a muncii lui Sisif. Doar ca nu pot sa inteleg de ce, daca cineva iti spune frumos ca ai gresit, tu sa raspunzi cu impertinenta. Aici e problema. :)

@farb: spuneti ca "6-7 randuri nu sunt suficiente pentru a demosntra veridicitatea celor afirmate de dvs". Dar la o poezie cum ar fi? :) Sau daca acele "6-7 randuri" preluate dintr-un articol ar fi "sustinute" de alte 6-7 randuri copiate din alt articol, si tot asa, de 5 ori?

@Nicolae Ciobotaru: cred ca aproape toate informatiile sunt preluate de undeva. Dar una e sa pleci de la "simple date" si sa construiesti un articol de 2 pagini si alta e sa copiezi ad literam acel articol de 2 pagini, cum a facut cineva. Pentru ce se copiaza pe blog-uri nu-mi bat capul dar am oarecare pretentii de la site-urile care exploateaza comercial, fara drept, munca mea.

P.S.: ah, acum am vazut, am post-at anapoda acest topic. rog un moderator sa il mute la sectiunea dedicata. multumesc si imi cer scuze!
Ultima modificare: Luni, 25 August 2008
raducutzzu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blog-urile si drepturile de autor alexdorin alexdorin Buna ziua, O cunostinta de-ale mele detine de peste aproximativ jumatate de an un blog in care posteaza diferite articole. In urma cu cateva zile, a ... (vezi toată discuția)
Bloguri dodorel62 dodorel62 Buna dimineata . Doresc sa stiu daca ai un blog sau site si cineva copiaza partial sau integral o postare (text), de la tine fie partiala sau integrala aceasta ... (vezi toată discuția)
Politist cibernetic adrian12 adrian12 Astazi ma trezesc ca-mi bate politia la usa. Sunt chemat maine la post. De fapt individul despre care am scris a depus o plangere la politie cum ca a fost ... (vezi toată discuția)