avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare in instanta ore neplatite lucrate in plus
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare in instanta ore neplatite lucrate in plus

Buna seara
Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu urmatorul caz:
Am lucrat la o firma privata si din cauza incalcarii frecvente a drepturilor salariatului, a proastei organizari si a stresului acumulat, mi-am dat demisia. Cand am semnat contractul de angajare am semnat pt. 40 ore de lucru pe saptamana si nu mai mult de 48 ore(bineinteles cu recuperare). Firma actioneaza in domeniul comertului si a lucrat si sambata si duminica. Problema este ca nu am fost platit pt. o parte din aceste ore lucrate in weekend, care in decurs de 3 ani s-au acumulat cam in jur de 400 ore si nici nu au fost compensate prin libere. Din mai 2011, datorita reglementarilor legale in vigoare si a pedepselor inasprite, au introdus un program de pontaj in care aceste ore lucrate in plus se dau libere, dar eu ma refer la perioada anterioara de 2 ani si ceva. Vreau sa-i dau in judecata pt. plata acestor ore muncite pe gratis. Problema este ca nu stiu cu ce documente sa justific acest fapt, deoarece nu dispun de pontajul facut de sefi, in care sambata si duminica nu se ponta si in contractul de angajare am semnat o clauza de confidentialitate a documentelor interne. Singura proba ar fi un program de prezenta(un fel de condica electronica pe PC) in care se treceau salariatii cand veneau si cand plecau de la servici, care se poate compara cu fluturasul de salariu. Nu stiu daca si acest document intra in aceasta clauza de confidentialitate. Magazinul in care am lucrat nu a fost niciodata inchis in weekend, el activand intr-un complex mai mare cu acelasi program. Va rog sa ma indrumati, de ce am nevoie sa castig procesul si sa lupt impotriva unei firme (se zice "mare") ca multe altele din tara asta, care nu respecta legea!
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:00, 5 Ianuarie 2012
Cred ca la momentul acesta, cu probele de care dispuneti si vazand nenumarate asemenea situatii petrecute peste tot in tara noastra, e greu de spus ca veti avea sansa de reusita.
Am avut candva "bucuria" sa lucrez la un patron care aplica regimuri chiar mai severe de lucru si n-am indraznit sa fac vreun demers, pentru ca EL, patronul, este prieten cu seful ITM, are cativa priteni prin parlament, putea exercita santaje, presiuni si influente. Asa este, pe ici pe colo, mai in toata Romania, in sistemul privat.
Trebuie sa se schimbe cam multe pe la noi. Poate peste inca 50 de ani, situatia ar putea fi altfel.
Puteti depune actiune la Tribunalul din raza domiciliului dvs. . Se poate solicita o expertizaprin care se constate timpul lucrat.
1.Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.
2.Aveti grija ca sumele datorate de angajator sa nu se prescrie,avand in vedere ca termenul este de 3 ani de la data naterii dreptului la aciune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat.
Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2011
ContSters136493, utilizator
Art.272 C.mun. prevede ca : „Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat s depuna dovezile in apararea sa pn la prima zi de infatisare”.
Asadar, in dreptul muncii regula este c sarcina probei i revine angajatorului, indiferent de pozitia pe care acesta o are in proces, iar daca el nu reuseste sa faca dovada temeiniciei i legalitatii masurii luate, angajatul va avea castig de cauza .
Jurisprudenta este constanta in aplicarea regulii consacrate in dreptul muncii.

Pe langa inscrisuri, ca mijloace de proba puteti folosi si martori - colegi de serviciu care sa sustina cele ce relatati dvs.
Am dat de cateva luni in judecata firma pt. neplata orelor lucrate peste norma din contractul individual de munca. Firma trimite in instanta ca proba un pontaj ireal in care se vede ca nu au pontat zilele de sambata si duminica cand s-a lucrat normal si influenteaza martorii actuali angajati chemati in proces, care spun ca in timpul zilelor saptamanii de luni pana vineri programul a fost mai mic de 7 ore/zi, introducand si o presupusa pauza de masa de 30 min. care nu a existat, in viziunea lor compensandu-se intr-un fel totalul de ore lunare, lucru care nu este adevarat. Mai mult decat atat afirma printr-o nota la dosar ca cei care au lucrat sambata si duminica au primit zile libere in cursul saptamanii, lucru neadevarat.
Pot sa-i acuz in penal de fals in declaratii si acte, deoarece asta au facut de fapt si acum incearca necinstit sa-si apere interesele?
Firma folosea un program de prezenta pe calculator, in care trebuia sa te introduci la intrarea si iesirea din schimb, dar pe care nu vor sa-l prezinte instantei contestandu-l si spunand ca nu s-a putut implementa, desii el a functionat mai bine de 3 ani si alta prezenta nu exista. Eu detin printuri din acest program de prezenta referitor la persoana mea, dar nu stiu daca e bine sa le prezint instantei deoarece am incheiat la angajare o clauza de confidentialitate in care printre altele se specifica ca nu pot divulga orice acte, documente cu care intru in contact pe perioada angajarii. Instanta a cerut sa depun la dosar aceste printuri, dar doresc sa stiu sigur daca fosta firma imi poate imputa incalcarea acestei clauze de confidentialitate, chiar la cererea instantei de judecata. Mentionez ca detin dovezi concrete cu orele de intrare-iesire si operatiile efectuate in programul de gestiune unde aveam user si parola individuala si sunt zile lumina in weekend cand numai eu am lucrat in gestiunea magazinului, numai prin mine au facut vanzari, dar nu stiu daca e bine sa le prezint instantei fara sa incalc clauza de confidentialitate(aici e vorba de vanzarile realizate si clienti). Ce reprezinta concret legal aceasta clauza de confidentialitate?
Va citez din clauza de confidentialitate: "Salariatul se obliga ca timp de cel putin 2 ani de la data incetarii contr.indiv. de munca sa pastreze confidentialitatea informatiilor, datelor si documentelor cu care a luat contact pe cale directa sau incidentala in cursul executarii acestora" Ca si informatii confidentiale se dau: "situatia financiara; proiecte si programe de afaceri; produse nelivrate; procedeele comerciale si de fabricatie; licentele, sau brevetele de inventie; rezultatele activitatii de cercetare/proiectare, marketing;structura bancii de date;structura IT si comunicatii; modul de promovare a produselor"- nu se specifica la date si documente si condica electronica de prezenta de pe calculator.
Va rog sa ma indrumati. Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Cerere ore suplimentare dupa demisie qwertyy qwertyy Salut.Lucrez intr-o companie de retail din aprilie 2011 si in data de 10.07.2015 mi-am dat demisia iar in data de 20.07.2015 am facut o cerere pentru plata ... (vezi toată discuția)
Actiune in instanta pentru plata orelor suplimentare DYC DYC Revin cu discutia pe un alt subiect si anume faptul ca o sa ma adresez instantei cu privire la plata a aprox 700 de ore suplimentare lucrate in decursul a ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca ContSters75393 ContSters75393 Sunt angajat in cadrul unei societati ce presteaza lucrarii pentru o alta societate.Firma la care lucrez lucreaza ca subcontractor pentru o alta firma.In ... (vezi toată discuția)