avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tranzactie teren fara act notarial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tranzactie teren fara act notarial

As vrea sa ma ajutati intr-o problema: tatal meu a facut o declaratie de vanzare a unui teren agricol in anul 2006 .Acel teren era dat de primarie pentru familie si nu avea drept de vanzare decat dupa 10 ani de la obtinerea terenului(la acea data nu trecusera inca 10 ani).Actul nu este oficial, nu este inregistrat la notar sau in alta parte. In 2007 tatal meu a decedat.Eu nu am stiut nimic de acea tranzactie pana acum, cand fratele meu a primit de la anaf o instiintare ca are pamantul respectiv dat in arenda printr-un contract semnat in fals de presupusul cumparator.Intrebarea mea este: Ce valoare are hartia semnata de tatal meu si cumparatorul are sanse in instanta sa castige acest teren ?
Cel mai recent răspuns: julia_julia , utilizator 21:10, 26 August 2011
SI CUM RAMANE CU L 247 /2005 CONF. CAREIA ORICE ACT ESTE NUL DACA NU ESTE INCHEIAT PRIN NOTARIAT?
julia_julia a scris:

SI CUM RAMANE CU L 247 /2005 CONF. CAREIA ORICE ACT ESTE NUL DACA NU ESTE INCHEIAT PRIN NOTARIAT?



Ramane cum am stabilit :duh:


Nu orice act trebuie incheiat in forma autentica pentru a fi valabil din punct de vedere al formei. Antecontractul (prin care se promite incheierea actului autentic de v/c) nu transmite dreptul de proprietate asupra terenului, pentru a fi valabil doar daca imbraca forma autentica.

A se vedea mai jos.

Am probleme deoarece nu imi apare ca se publica mesajul...
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Intr-adevar.

Ramane tot valabil ca un antecontract de vanzare-cumparare.
Nulitatea ca si contract de vanzare cumparare nu inseamna ca nu poate fi valabil ca si antecontract de vanzare cumparare.
Va multumesc pentru precizari.
Astazi am vazut hartia semnata de tatal meu.Este un contract de vanzare cumparare in care se precizeaza ca ii vinde terenul si o sa-i mai dea o anumita suma.Pe mine nu ma intereseaza valoarea. Eu pot sa-i dau banii inapoi.Terenul are valoare sentimentala pentru mine. Daca ramane valabil ca si antecontract de vanzare cumparare , care sunt efectele lui din punct de vedere legal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren cumparat cu chitanta de mana aiurelu36 aiurelu36 in 2007 am cumparat un teren cu chitanta de mana de la o persona care mosteneste acest teren de la mama sa ,dar mai are 3 frati,care si ei au fost de acord cu ... (vezi toată discuția)
Cumparare-vanzare cu martori mezgageza mezgageza un contract de cumparare-vanzare a unui teren scrisa cu mana si semnata de cumparator,vanzator si de doi martori are castig de cauza in fata instantei? (vezi toată discuția)
Subiect: valabilitate conventie sub semnatura privata, Petre_jun Petre_jun Buna ziua. In data de 01 octombrie 2007 s-a incheiat la notar un antecontract de vanzare cumparare a unui imobil (casa de locuit si teren) in care se ... (vezi toată discuția)