avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Subiect: valabilitate conventie sub semnatura privata,
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Subiect: valabilitate conventie sub semnatura privata,


Buna ziua. In data de 01 octombrie 2007 s-a incheiat la notar un antecontract de vanzare cumparare a unui imobil (casa de locuit si teren) in care se mentiona ca “ partile se obliga sa incheie, in forma autentica”, contractul de vanzare cumparare in termen de un an de la data semnarii antecontractului”. Contractul nu a fost incheiat la acel termen (1X2008). In anul 2009 partile din antecontract incheie, sub semnatura privata, o conventie , considerata anexa la antecontractul initial, prin care stabilesc ca termenul de un an prevazut initial pentru incheierea contractului de vanzare cumparare sa curga de la data terminarii procesului de dezbatere a succesiunii dupa decesul sotiei promitentului vanzator. Contractul nu a fost incheiat nici dupa trecerea si acestei perioade de un an ( procesul respectiv s-a terminat la data de 6 iunie 2010). Intrebarea este daca acea Conventie, care a fost incheiata doar sub semnatura privata si care constituie anexa la antecontract, este sau nu valabila –legala, avand in vedere prevederile art.2 si 14 din Legea 54/1998, potrivit carora “terenurile situate in intravilan pot fi instrainate prin acte juridice incheiate in forma autentica” si daca poate fi sustinuta ca document pentru a solicita incheierea contractului de vanzare cumparare a imobilelor din antecontractul initial.
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 16:28, 18 Noiembrie 2011
conventia este valabila, chiar daca nu respecta principiul simetriei, aceasta produce efecte care nu pot fi opozabile tertilor (de buna credinta) decat de la notarea in cartea funciara.
Este valabila deoarece nu este un act translativ de proprietate , puteti cere in instanta pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa Tina loc de act de vanzare cumparare sau sa incheiati pe cale amiabila la notar contractul de vanzare cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare-revocare conventionala PAS22 PAS22 Buna ziua. Revocarea conventionala a unui antecontract de vanzare-cumparare imobil, neinscris in CF, dar autentificat, poate fi facuta, conventional, in forma ... (vezi toată discuția)
Evacuare pe calea ordonantei presedintiale? madalina15 madalina15 Buna seara! Am incheiat un antecontract cu privire la un imobil achitand pretul in momentul semnarii antecontractului. La data cand trebuia sa ne prezentam ... (vezi toată discuția)