avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... vatamare corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

vatamare corporala

Pierzand procesul, chiriasul a trebuit sa-mi predea spatiul comercial. la plecare mi-a dat un pumn in fata, mi-a spart nasul , am certificat medico-legal 16-18 zile pentru vindecare. Am facut plangere la politie. Maine sunt chemata la Politie. Care pot fi urmarile pentru fostul meu chirias?. Eu pot cere daune, deoarece am pierdut la salar, fiind in concediu medical?. Mi-e frica ca este foarte recalcitrant. Multumesc anticipat. Maria M
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:08, 25 August 2011
Incadrarea corecta este la "lovire sau alte violente" - art 180 C.pen., faptuitorul risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Da puteti cere daune si pentru zilele in care nu ati primit banii de salariu, inclusiv daune morele, cheltuieli judiciare, chetuielile suferite cu spitalizarea, etc.
Ultima modificare: Joi, 25 August 2011
ContSters178374, utilizator
Da, la numarul acesta de ingrijiri medicale este bine sa nu-l lasati...
Completez cu urmatoarele:
Constituie infractiune, in forma agravata, “lovirea si alte violente care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile”. Pedeapsa in acest caz este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani.
Lovirea este mai usor de dovedit, prin vanataile, ranile sau echimozele produse de actul in sine. In cazul altor violente insa, trebuie stabilit cu exactitate care este suferinta produsa de actul infractorului. In plus in ambele cazuri este esentiala pentru existenta infractiunii, dovedirea legaturii cauzale intre lovire sau o alta violenta si suferinta produsa victimei.
Cu alte cuvinte, se cere ca suferinta sa fie efectul obligatoriu al lovirii sau violentei. Dovada infractiunii in forma simpla sau agravata se poate face prin certificatul medico-legal, care atesta care au fost ingrijirile medicale acordate si durata lor, insa nu este exclus si orice alt mijloc de proba. Nu este obligatoriu ca ingrijirile sa fie acordate de un medic sau de o persoana cu pregatire sanitara, atat timp cat se dovedesc ingrijirile acordate. De retinut ca nu are valoare probanta concediul medical, pentru ca nu este relevanta perioada de concediu in dovedirea ingrijirilor medicale efectiv primite si a zilelor afectate acestora.
Asistenta unui Avocat in cadrul unui astfel de proces este recomandabila, pentru sustinerea eficienta a punctului de vedere. Chiar daca victima este sigura de justetea punctului sau de vedere, trebuie pornit de la premisa ca toate sustinerile acesteia trebuie dovedite eficient.

In cadrul unui astfel de proces, avocatul poate efectua urmatoarele activitati:
- consultanta juridica preliminare de caz
- redactare documente necesare la dosar
- asistenta juridica la termenele procesului
- activitati de negociere in vederea solutionarii amiabile a diferendului

aveti dreptul sa va constituiti parte civila si sa solicitati daune materiale si morale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Articolul 180 c.pen. dragomir_irina dragomir_irina Procesul meu penal s-a incadrat sub Articolul 180, Codul Penal. Prin urmare as dori sa aflu detalii cu privire la acest articol. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Vatamare corporala cineva2009 cineva2009 buna ziua As vrea sa stiu ce amenda lise poate da unor agresori care au batut o persoana ce necesita 20 zile de spitalizare. V a mnultumesc (vezi toată discuția)
Termen plangere penala pt. lovire xuser xuser In cat timp trebuie sa depun plangerea penala pt. lovire? Mentionez ca am stat 5 zile in spital, dupa care am mai primit 8 zile de la medicul legist. ... (vezi toată discuția)