Pierzand procesul, chiriasul a trebuit sa-mi predea spatiul comercial. la plecare mi-a dat un pumn in fata, mi-a spart nasul , am certificat medico-legal 16-18 zile pentru vindecare. Am facut plangere la politie. Maine sunt chemata la Politie. Care pot fi urmarile pentru fostul meu chirias?. Eu pot cere daune, deoarece am pierdut la salar, fiind in concediu medical?. Mi-e frica ca este foarte recalcitrant. Multumesc anticipat. Maria M
Incadrarea corecta este la "lovire sau alte violente" - art 180 C.pen., faptuitorul risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
Da puteti cere daune si pentru zilele in care nu ati primit banii de salariu, inclusiv daune morele, cheltuieli judiciare, chetuielile suferite cu spitalizarea, etc.
Da, la numarul acesta de ingrijiri medicale este bine sa nu-l lasati...
Completez cu urmatoarele:
Constituie infractiune, in forma agravata, “lovirea si alte violente care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile”. Pedeapsa in acest caz este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani.
Lovirea este mai usor de dovedit, prin vanataile, ranile sau echimozele produse de actul in sine. In cazul altor violente insa, trebuie stabilit cu exactitate care este suferinta produsa de actul infractorului. In plus in ambele cazuri este esentiala pentru existenta infractiunii, dovedirea legaturii cauzale intre lovire sau o alta violenta si suferinta produsa victimei.
Cu alte cuvinte, se cere ca suferinta sa fie efectul obligatoriu al lovirii sau violentei. Dovada infractiunii in forma simpla sau agravata se poate face prin certificatul medico-legal, care atesta care au fost ingrijirile medicale acordate si durata lor, insa nu este exclus si orice alt mijloc de proba. Nu este obligatoriu ca ingrijirile sa fie acordate de un medic sau de o persoana cu pregatire sanitara, atat timp cat se dovedesc ingrijirile acordate. De retinut ca nu are valoare probanta concediul medical, pentru ca nu este relevanta perioada de concediu in dovedirea ingrijirilor medicale efectiv primite si a zilelor afectate acestora.
Asistenta unui Avocat in cadrul unui astfel de proces este recomandabila, pentru sustinerea eficienta a punctului de vedere. Chiar daca victima este sigura de justetea punctului sau de vedere, trebuie pornit de la premisa ca toate sustinerile acesteia trebuie dovedite eficient.
In cadrul unui astfel de proces, avocatul poate efectua urmatoarele activitati:
- consultanta juridica preliminare de caz
- redactare documente necesare la dosar
- asistenta juridica la termenele procesului
- activitati de negociere in vederea solutionarii amiabile a diferendului