avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... factura ne\"achitata\" / executare silita?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

factura ne"achitata" / executare silita?

Am facut un contract cu o companie de telefonie mobila ( zapp ) cu ceva ani in urma sa zicem 4/5 ani nu mai tin bine minte am pierdut contractul, am bunuri pe numele meu casa masina etc. ultima factura a fost de 700 de roni , am ignorato. nu am mai primit nimic de la zapp nici macar o notificare.intrebarea mea e, e posibil sa ma fi lasat o perioada de timp in pace si dupa sa ma trezes cu executori la usa? multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: aly_yoana , utilizator 00:15, 29 August 2011
Dupa 3 ani dreptul la actiune este prescris, daca au trecut deja 3 ani de la data la care trebuia sa platiti ultima facturia neplatita, compania nu va mai poate actiona in judecata.
De executori nu poate fi vorba inainte proces si hotarire irevocabila.
Nu cumva ati primit ceva de la vreo firma de recuperare creante?
Nu pot face nici ei nimic. Astfel de firme de recuperare trimit scrisori prin care anunta ca au trimis dosarul executorului si mai au si tupeul sa ceara penalitati de 5 ori cit suma.
Incearca si ei doar doar si poate poate mai gasesc cite un nestiutor impresionabil.
Dar din dpdv al legii contractul cu operatorul nu constituie titlu executor, asta inseamna ca mai inainte trebuie sa aiba loc un proces , hotarire a instantei, abia dupa aceea poate avea loc executarea silita. Si asta numai daca actioneaza in termen de maxim 3 ani, dupa aceea intervine prescriptia si nu mai pot face nimic decit sa dea bani degeaba pe scrisori bune de aruncat la cosul de gunoi direct.
nu am primit nimic, dar dupa calculele mele nu a trecut 3 ani, si de aceia ma gandesc sa nu ma trezesc la cutia de scrisori cu citeatie sa ma prezint la proces.
Va multumesc
C.Fabyola a scris:

.... ultima factura a fost de 700 de roni , am ignorato. nu am mai primit nimic de la ...... nici macar o notificare.intrebarea mea e, e posibil sa ma fi lasat o perioada de timp in pace si dupa sa ma trezes cu executori la usa? multumesc anticipat

Depinde de data scadentei fiecarei facturi (neachitate, desigur), in parte.. cand incepe sa curga termenul general de prescriptie a dreptului la actiune (adica de a solicita plata creantei) al debitorului/debitoarei.

Va ganditi bine deoarece exista posibilitatea ca societatea in cauza sa formuleze o actiune in instanta, in acest sens iar dvs. sa fiti obligata la plata debitelor, penalitatilor si a cheltuielilor de judecata-dupa caz.

Atentionare:Va rog frumos sa nu mai folositi in postarile dvs. numele societatilor implicate in discutie deoarece contravine Regulamentului.
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2011
Iuliana Cermak, Avocat
am inteles, ( scuze pt, specificarea companiei) va multumesc tuturor pt. raspunsuri va doresc o zi placuta
Incercati sa platiti cat puteti, esalonat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creante contract zapp sebastian84 sebastian84 Buna seara , In primul rand vreau sa multumesc tuturor celor care contribuie la acest forum sfatuindu-ne. Am si eu o problema cu neachitarea unor facturi ... (vezi toată discuția)
Executare silita marusca marusca Ma aflu in urmatoarea situatie.In 2004 am luat un credit de nevoi personale cu scadenta in 2007. Deoarece nu plateam ratele la timp in 2008 banca cesioneaza ... (vezi toată discuția)
Executare silita...? translator29 translator29 Am avut o factura de plata la o companie de telefonie mobila. Nu am achiatat-o, au trecut mai ult de 3 ani de atunci, si acum imi trimit scrisori cum ca ma vor ... (vezi toată discuția)