avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale hotarare AGA neopozabila tertilor si neindeplinita
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

hotarare AGA neopozabila tertilor si neindeplinita

Am o hotarare AGA de repartizare dividende pentru anul 2004, din primavara lui 2005 (nu specifica detaliat ci doar ca "se repartizeaza la dividende "suma respectiva) este valabila avand in vedere ca nu s-a publicat in M.Of.? (convocarea respectivei AGA s-a facut in mod legal) sau suma respectiva se poate considera nerepartizata avand in vedere si faptul ca au trecut mai mult de 3 ani fara ca acestea sa fie revendicate de actionari?
Stiu ca fara publicare in M.Of hotararea nu este opozabila tertilor...
Cum pot repartiza acea suma ca dividend si mai ales cui? actionarilor de la data respectiva (data de referinta consemnata in procesul verbal al sedintei) ? Cum pot "repara" situatia ?
Lasati-l sa insiste... Trebuie sa clarificam doua lucruri:
1. cat timp a trecut exact de la adunarea generala in care s-a hotarat distribuirea dividendelor?
2. Cesionarul era actionar la data de referinta pentru ACEASTA adunare generala? Ce prevede contractul de cesiune cu privire la dividende?

1. Este important sa se stie forma de organizare a societatii s.r.l. sau s.a. (- ca societate inchisa/deschisa)
2. Hotararea este valabila, daca sau intrunit conditiile prevazute in actul constitutiv al societatii / lege pentru validitatea deliberarilor adunarii generale, acestea fiind obligatorii pentru toti asociatii/actionarii.
3. Opozabilitatea hotararii este asa cum s-a aratat o problema distincta in raport cu valabilitatea hotararii. Discutii pot fi purtate legate de faptul ca asociatii/actionarii sunt sau nu sunt terti in raport cu societatea. Hotararile adunarii generale pot fi atacate de asociatii/actionarii care nu au luat parte la sedinta sau care au votat impotriva.
4. Prin deducere, am inteles ca suma a fost repartizata ca dividend si probabil trecuta si mentinuta ca atare in situatia financiara. Daca suma era nerepartizata nu discutam de dividend.
5. Societatea este obligata sa plateasca dividendele asociatilor/actionarilor sai intr-un termen stabilit de adunarea generala dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare prin care s-au repartizat dividendele.
6. Cred ca odata constituit dreptul la sumele de bani, prin hotararea adunarii generale, este un drept de proprietate asupra acestor bani - imprescriptibil, de altfel.
7. Restituirea dividendelor implica o plata a acestora catre asociati/actionari contrar dispozitiilor legale sau ale actului constitutiv. Aceasta actiune putand fi promovata in termen de 3 ani de la distribuirea lor.
8. Dividendele care se cuvin dupa data transmiterii partilor sociale/actiunilor apartin cesionarului, daca partile nu au convenit altfel prin contractul de cesiune. (art.67 legea societatilor comerciale)
codrutamaghear a scris:
1. Este important sa se stie forma de organizare a societatii s.r.l. sau s.a. (- ca societate inchisa/deschisa)

De ce? Regimul dividendelor e acelasi.

6. Cred ca odata constituit dreptul la sumele de bani, prin hotararea adunarii generale, este un drept de proprietate asupra acestor bani - imprescriptibil, de altfel.

Sub nicio forma! Prin aceasta interpretare am ajunge la concluzia ca orice imprumut da dreptul creditorului sa ceara restituirea oricand, dreptul fiind imprescriptibil, ceea ce este aberant si contrar interpretarii fara exceptie a legii. Drept de proprietate inseamna ca titulatul poate exercita atributele dreptului singur, fara concursul niciunei alte persoane, pe cand in cazul nostru (al unui drept de creanta clasic) creditorul are nevoie de concursul debitorului sau al instantei ca sa se poata bucura de bani. In tot cazul, toate drepturile asociatilor (in orice tip de societate) impotriva societatii (deci excludem proprietatea asupra partilor de interes) sunt drepturi de creanta.

7. Restituirea dividendelor implica o plata a acestora catre asociati/actionari contrar dispozitiilor legale sau ale actului constitutiv. Aceasta actiune putand fi promovata in termen de 3 ani de la distribuirea lor.

Ok, dar nu inteleg cum vine asta dupa punctul 6, se cam contrazic...

Date conexe problemei se gasesc in alt topic: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2008
ContSters20980, utilizator
Am ceeeasi problema cesionarul nu era actionar la data respectiva dar am verificat si contractul (de fapt mai multe )prevede ca dividendele neridicate de cedent se cuvin cesionarului .Dar daca AGA a aprobat plata dividendelor conform prevederilor contractelor respective catre cesionar ce fac cu restul care se cuveneau actionarilor care nu au participat la sedinta AGA ? Si pe urma nu stiu daca mai este necesara inca odata aprobarea platii din moment ce s-au repartizat deja
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2008
ContSters56278, utilizator
g77 a scris:
Am ceeeasi problema

Pe care ati expus-o in alt topic iar dublarea este interzisa.

Dar daca AGA a aprobat plata dividendelor conform prevederilor contractelor respective catre cesionar ce fac cu restul care se cuveneau actionarilor care nu au participat la sedinta AGA ?

Vi s-a raspuns in topicul initial

Si pe urma nu stiu daca mai este necesara inca odata aprobarea platii din moment ce s-au repartizat deja

Nu exista aprobarea platii.

Alte discuții în legătură

Dividende Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Am preluat o societate al carei bilant la 31.12.2010 a fost intocmit de catre altcineva. Dilema mea este la PV AGA este specificat asa -profitul anului 2010 ... (vezi toată discuția)
Distributie dividente Emiliap Emiliap Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane ... (vezi toată discuția)
Se poate reveni asupra repartizarii profitului 2013? marymary marymary 1. se poate reveni printr-o hotarara a asociatilor sa ramana nerepartizat profitul 2013? Initial s-a repartizat la dividende. 2. Daca se revine si se decide ... (vezi toată discuția)