avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale hotarare AGA neopozabila tertilor si neindeplinita
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

hotarare AGA neopozabila tertilor si neindeplinita

Am o hotarare AGA de repartizare dividende pentru anul 2004, din primavara lui 2005 (nu specifica detaliat ci doar ca "se repartizeaza la dividende "suma respectiva) este valabila avand in vedere ca nu s-a publicat in M.Of.? (convocarea respectivei AGA s-a facut in mod legal) sau suma respectiva se poate considera nerepartizata avand in vedere si faptul ca au trecut mai mult de 3 ani fara ca acestea sa fie revendicate de actionari?
Stiu ca fara publicare in M.Of hotararea nu este opozabila tertilor...
Cum pot repartiza acea suma ca dividend si mai ales cui? actionarilor de la data respectiva (data de referinta consemnata in procesul verbal al sedintei) ? Cum pot "repara" situatia ?
Forma de organizare este importanta pentru judecarea validitatii si opozabilitatii hotararii adunarii generale.
Dividendul este un drept izvorat direct din dreptul de proprietate asupra partilor sociale/actiuni, fiind un accesoriu al acestuia.
Pe de alta parte, conform prevederilor legale societatea este obligata sa plateasca dividendele, in termenele hotarate de catre asociati/actionari in adunare, fara nicio inreventie din partea instantei sau al altcuiva.
Cred ca situatia este rasturnata, de practica actuala, in favoarea societatilor, care desi ajung la concluzia, la finele anului, ca pot distribuii dividende numai "din profituri determinate", acestea "uita" ca nu mai pot dispune de sumele de bani distribuite ca dividend si "poarta" asociatii/actionarii pana la plata lor efectiva
Singurii care pot dispune de acei bani sunt asociatii/actionarii. Societatea nu are voie sa dispuna de sumele de bani distribuite ca dividend, decat pentru plata acestora catre asociati/actionari.
Punctul 7 era legat de punctul 6 numai in masura in care de cele mai multe ori am observat o confuzie intre termenul general de prescriptie de trei ani si termenul de prescriptie de trei ani pentru actiunea in restituire a dividendelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dividende Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Am preluat o societate al carei bilant la 31.12.2010 a fost intocmit de catre altcineva. Dilema mea este la PV AGA este specificat asa -profitul anului 2010 ... (vezi toată discuția)
Distributie dividente Emiliap Emiliap Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane ... (vezi toată discuția)
Se poate reveni asupra repartizarii profitului 2013? marymary marymary 1. se poate reveni printr-o hotarara a asociatilor sa ramana nerepartizat profitul 2013? Initial s-a repartizat la dividende. 2. Daca se revine si se decide ... (vezi toată discuția)