avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parasirea domiciliului + pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parasirea domiciliului + pensia alimentara

Doresc sa cer ajutor intr-o situatie cu care ma confrunt: am un copil rezultat dintr-o relatie neoficializata, copil recunoscut de tata. Mentionez ca tatal este cetatean roman, cu domiciliul in strainatate, si care realizeaza venituri prin contract de munca in Romania. Pana de curand a locuit cu noi, pe o perioada continua de 3 ani, (fara viza de flotant sau luare in spatiu), insa a parasit domiciliul, pentru o alta femeie, parasindu-ne astfel si pe mine si pe copil.
Ma intereseaza sa stiu urmatoarele:
- daca parasirea domiciuliuli poate fi dovedita cumva, pentru eventualitatea in care doreste sa imi ia copilul, eu sa am dovezi astfel impotriva lui;
- ce cuantum poate avea pensia alimentara din venitul lui;
- ce pot face eu fara el si pentru ce trebuie sa-i cer acordul (ex: - pot sa scot copilul din tara, etc.)
- daca trebuie sa cer in mod neaparat custodia, pentru a evita ceea ce am zis mai sus - sa imi ia copilul;
- daca pot face un act (eventual notarial), ca in cazul in care eu patesc ceva, custodia copilului sa fie incredintata famieliei mele - frate sau parinti.
Va multumesc si astept sfaturile dvs.
Cel mai recent răspuns: nicoleta_ena , utilizator 10:08, 27 August 2011
nicoleta_ena a scris:

Doresc sa cer ajutor intr-o situatie cu care ma confrunt: am un copil rezultat dintr-o relatie neoficializata, copil recunoscut de tata. Mentionez ca tatal este cetatean roman, cu domiciliul in strainatate, si care realizeaza venituri prin contract de munca in Romania. Pana de curand a locuit cu noi, pe o perioada continua de 3 ani, (fara viza de flotant sau luare in spatiu), insa a parasit domiciliul, pentru o alta femeie, parasindu-ne astfel si pe mine si pe copil.
Ma intereseaza sa stiu urmatoarele:
- daca parasirea domiciuliuli poate fi dovedita cumva, pentru eventualitatea in care doreste sa imi ia copilul, eu sa am dovezi astfel impotriva lui;
- ce cuantum poate avea pensia alimentara din venitul lui;
- ce pot face eu fara el si pentru ce trebuie sa-i cer acordul (ex: - pot sa scot copilul din tara, etc.)
- daca trebuie sa cer in mod neaparat custodia, pentru a evita ceea ce am zis mai sus - sa imi ia copilul;
- daca pot face un act (eventual notarial), ca in cazul in care eu patesc ceva, custodia copilului sa fie incredintata famieliei mele - frate sau parinti.
Va multumesc si astept sfaturile dvs.

Nu a parasit domiciliul pentru ca nu a avut domiciliul la dvs. si nici rezidenta daca nu are nici viza de flotant.
Cuantumul este 1/4 (25%) din venitul lui iar instanta il da in valoare monetara, deci daca dupa un timp creste venitul trebuie sa depuneti o noua cerere.
Daca vi se va acorda custodia copilului veti putea parasi tara fara acordul tatalui. Daca veti avea custodie comuna (sunt sigur ca de la 1 octombrie instantele vor acorda cu intaietate custodia comuna conf. noului cod civil) veti avea nevoie de procura de la tata.
Pana atunci nu puteti iesi din tara fara acordul tatalui.
NU. Custodia copilului se acorda de catre instanta parintilor sau unuia dintre parinti in functie de interesul superior al copilului. Instanta nu va acorda custodia tatalui decat daca nu are nici o conditie minima necesara de ingrijire a copilului.

Nu poate fi vorba despre parasirea unui domiciliu conjugal intrucat nu sunteti casatoriti.
Cuantumul pensiei de intretinere conform legislatiei romanesti este de 1/4 din veniturile realizate daca nu are si alti copii minori, din alte relatii.
Puteti solicita incredintarea minorului , iar instanta ,in urma administrarii pronbelor(acte , martori , interogatoriu , ancheta sociala , alte probe acceptate de lege ) se va pronunta asupra actiunii dvs.
Este indicat sa fiti incadrata in munca , pentru a avea posibilitati sa intretineti copilul si din punct de vedere material
Acordarea custodiei comune inseamna ca acest copil va fi intotdeauna intre doua case si doua familii?
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort haruna haruna Sunt o tanara, mamica unui baietel de 1 an si 3 luni. Din motive gen scandaluri repetate, violente fizice si verbale am decis sa plec impreuna cu baiatul de ... (vezi toată discuția)
Copil minor - unul din parinti doreste sa plece definitiv din tara.. andei_c andei_c Buna ziua, As dori si stiu si eu cum este legislatia romana in cazul unui copil minor cand unul din parinti doreste sa-l ia si sa-si stabileasca domiciliul in ... (vezi toată discuția)
Cum se anuleaza o hotarare judecatoreasca de custodie jenimarica jenimarica buna seara , e foarte dificil si aproape imposibil sa se gandeasca cineva sa anuleze o hotarare judecatoreasca cu privire la incredintarea ... (vezi toată discuția)