Doresc sa stiu daca se mai pot depune notificari pentru retrocedarea unei farmacii nationalizata cu decretul 134/2.04.1949 impreuna cu intregul ei inventar ?
Curtea Europeana pentru drepturile Omului obliga Romania sa schimbe legea despagubirilor acordate in cazul imobilelor nationalizate. Cum poate actiona un petent in vederea obligarii statului roman sa aplice legislatia europeana in cazul retrocedarii farmaciei bunicului meu, eu fiind unicul mostenitor in viata ? Mentionez ca nu am niciun certificat de mostenitor deoarece m-am nascut dupa ce farmacia fusese nationalizata.
Din pacate pentru imobilele nationalizate legea 10/2001 a avut un termen initial de depunere de 6 luni, care a fost prelungit de 2 ori cu cate 3 luni, in total 1 an. De la 14.02.2002 nu s-a mai pus in discutie un alt termen pentru solicitarea retrocedarilor de imobile nationalizate.
Curtea Europeana nu obliga Romania sa schimbe legile despagubirilor, in sensul acordarii unor noi termene de notificari.
Prin deschiderea procedurilor-pilot impotriva Romaniei, ca si in hotararile anterioare acestora, se arata, printre altele, disfunctionalitati majore in modul de retrocedare dupa ce Statul a fost notificat. Daca veti citi hotararile pilot, veti observa ca CEDO de refera si la notificarea pe Legea 10 ca o conditie de admisibilitate a cererii CEDO.
Este si normal, deoarece Conventia Europeana a fost ratificata in 1995, iar proprietatile au fost pierdute anterior. Castigurile anterioare Legii 10 la CEDO au fost axate pe alte temeiuri juridice extrem de subtile, ce confereau competenta de solutionare CEDO, cum ar fi: recunoasterea de catre Statul Roman, in anumite faze, a drepturilor revendicatorilor dupa 1995, intruziuni in stabilitatea rapoartelor juridice...
Pe scurt, fara notificare nu vad sanse.