avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mai pot fi solicitate retrocedari de imobile ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mai pot fi solicitate retrocedari de imobile ?

Doresc sa stiu daca se mai pot depune notificari pentru retrocedarea unei farmacii nationalizata cu decretul 134/2.04.1949 impreuna cu intregul ei inventar ?
Curtea Europeana pentru drepturile Omului obliga Romania sa schimbe legea despagubirilor acordate in cazul imobilelor nationalizate. Cum poate actiona un petent in vederea obligarii statului roman sa aplice legislatia europeana in cazul retrocedarii farmaciei bunicului meu, eu fiind unicul mostenitor in viata ? Mentionez ca nu am niciun certificat de mostenitor deoarece m-am nascut dupa ce farmacia fusese nationalizata.
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2011
Puiu Popescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 10:31, 3 Septembrie 2011
Din pacate pentru imobilele nationalizate legea 10/2001 a avut un termen initial de depunere de 6 luni, care a fost prelungit de 2 ori cu cate 3 luni, in total 1 an. De la 14.02.2002 nu s-a mai pus in discutie un alt termen pentru solicitarea retrocedarilor de imobile nationalizate.
Curtea Europeana nu obliga Romania sa schimbe legile despagubirilor, in sensul acordarii unor noi termene de notificari.
Prin deschiderea procedurilor-pilot impotriva Romaniei, ca si in hotararile anterioare acestora, se arata, printre altele, disfunctionalitati majore in modul de retrocedare dupa ce Statul a fost notificat. Daca veti citi hotararile pilot, veti observa ca CEDO de refera si la notificarea pe Legea 10 ca o conditie de admisibilitate a cererii CEDO.
Este si normal, deoarece Conventia Europeana a fost ratificata in 1995, iar proprietatile au fost pierdute anterior. Castigurile anterioare Legii 10 la CEDO au fost axate pe alte temeiuri juridice extrem de subtile, ce confereau competenta de solutionare CEDO, cum ar fi: recunoasterea de catre Statul Roman, in anumite faze, a drepturilor revendicatorilor dupa 1995, intruziuni in stabilitatea rapoartelor juridice...
Pe scurt, fara notificare nu vad sanse.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2011
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna dimineata tuturor vioooo vioooo pentru ca nu am facut notificare in termenul legal in 2010 am deschis proces si am cerut primariei restituirea dreptului de proprietate pentru o bucata de ... (vezi toată discuția)
Noul cod civil in materie de retrocedari dumibog dumibog Va rog sa-mi spuneti daca noul cod civil si de procedura civila va fi mai avantajos sau mai dezavantajos pentru proprietarii care isi revendica proprietatile ... (vezi toată discuția)
Admisibiltatea actiunii in caile de atac interne intemeiata pe dispozitiile si drepturile garantate de cedo ContSters240032 ContSters240032 Am si eu o intrebare, catre dvs...., este posibil sa imi intemeiezi o actiune si sa fie si admisa in caile de atac interne ale Romaniei,invocand doar articole ... (vezi toată discuția)