avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca vs. timp pierdut?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca vs. timp pierdut?

am si eu o problema. lucrez la un italian de pe data de 1 iulie 2007 si nu am carte de munca asta pt ca in prima faza a zis ca lucrez o luna de proba sa vad daca imi convine daca ii convine si apoi vedem. am continuat sa lucrez la el numai ca nici el nu a mai zis nimic de carte de munca si nici eu. si in prezent lucrez pt el tot fara carte de munca pt ca la inceputul lui ianuarie 2008 i.am zis de carte de munca pentru ca totusi trecuse atata timp si a zis ca nu e nici o problema sa vorbesc cu contabila sa vad ce zice sa/i duc actele etc.am vorbit cu contabila si i.am dus cartea de munca, copie de pe buletin si certificat de nastere. eu vroiam sa mi se treaca toata perioada de cand am inceput sa lucrez pt el adica din 1 iulie 1007 sau macar din 1 august 2007 daca nu s.ar lua in cosiderare luna de proba numai ca ea mi.a zis ca nu se poate trece din urma si ca trebuie sa ma duc la un cabinet medical al fortelor de munca sa obtin o adeverinta cum ca sunt apta si ca daca le obtin repede imi va scrie in cartea de munca din luna februarie 2008 numai ca eu in acea perioada eram in sesiune si nu am avut timp de umblat si i.ar am lasat.o balta. pe mine ma intereseaza daca se poate sa mi se treaca pe cartea de munca din 1 iulie 2007 adica de cand am inceput sa lucrez (cartea de munca o am nu trebuie facuta) si daca se poate ce acte imi trebuie pt acest lucru. precizez ca am carte de munca facuta dinainte facuta de un alt angajator pe o perioada de o luna si jumatate si din cate imi aduc aminte nu m.am dus la nici un cabinet medical al fortelor de munca sau in cel mai simplu caz oi fi luat o adeverinta de la medicul de familie. tin sa mai precizez ca nu sunt din bucuresti dar serviciul il am in bucuresti. deci cum fac sa mi se treaca si mie in cartea de munca toata perioada lucrata si ce acte imi sunt necesare in conditiile in care nu sunt din bucuresti. nu am facut nici macar un contract de munca cu acest italian. se mai poate recupera ceva sau pot sa consider toata aceasta perioada un timp pierdut?va multumesc!
Pentru a va inscrie in cartea de munca aveti nevoie de un contract individual de munca inregistrat la ITM. Intrucat s-a depasit termenul dae inregistrare al contractului individual de munca (20 de zile de la incheiere) exista posibilitatea sanctionarii angajatorului de catre ITM cu avertisment sau amenda.

O varianta pentru a va recupera perioada lucrata este sa depuneti o sesizare la ITM Bucuresti (am inteles ca lucrati la o firma din Bucuresti) sau la Inspectia Muncii. Inspectorii ITM sau IM vor verifica daca aveti c.i.m. , iar in caz contrar vor dispune unele masuri cu privire la sanctionarea angajatorului si inregistrarea contractului dvs de munca.

O alta varianta ar fi sa inregistreze c.i.m. in aceste zile, astfel incat veti pierde perioada lucrata.
contract de munca nu exista asa ca s.ar recurge la sanctionare. si in ce ar consta acea sanctionare?amenda?daca da cam cat?si daca ar inregistra c.i.m-ul zilele astea ce acte mi.ar trebui?imi trebuie acel dosar facut la un cabinet medical al fortelor de munca cu analize etc cum ca sunt apta de munca?va multumesc!
Pentru inregistrarea contractului de munca la ITM aveti nevoie de urmatoarele:
- contractul de munca incheiat (adica semnat de ambele parti -angajat si angajator-) in 3 exemplare. un exemplar ramane la ITM, unul la angajator iar unul va fi al dumneavoastra;
- copie de pe cartea de identitate;
Alte acte necesare:
- copie de pe certificatul de nastere (si casatorie daca este cazul);
- copie de pe ultimul act de studii;
- adeverinta de la medicul de medicina muncii cum ca sunteti apt/a de munca
Amenda pentru neinregistrarea contractului de munca in termen legal (adica 20 de zile de la data incheierii lui -art.1 din Legea 130/1999 republicata) este intre 3000 si 6000 lei (art.7 din Legea 130/1999) cu posibilitatea de a plati in termen de 48 de ore de la data primirii procesului verbal de contraventie jumatate din minimul amenzii prevazut de lege, adica 1500 lei.
Este posibil ca angajatorul sa fie sanctionat si cu avertisment ;)
scris.......sau chiar verbal conform OG2/2002 aprobat prin Legea 108/2002, nu?
avand in vedere ca a intrebat de sanctiune m-am grabit sa trec direct valoarea si temeiul legal. am omis si sanctiunile mai putin aspre.
oricum, elis, ai avut un raspuns prompt! felicitari! =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte pentru inregistrarea la agentia de somaj ContSters178493 ContSters178493 As dori sa stiu daca actele pentru somaj trebuiesc duse si in original,ma refer la diploma mea de bacalaureat pe care inca nu am ridicat-o de la facultatea ... (vezi toată discuția)
Nu mi s-a facut carte de munca georgeta_20@ georgeta_20@ la un notariat am incheiat un contract individual de munca pe o perioada de 3 luni la care mi s-a prelungit cu 2 luni printr-un act aditional si mi s-a spus k ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi si ce obligatii am in perioada de proba? daniela09021968 daniela09021968 Buna ziua, Sunt angajata la o firma, am semnat contractul de munca , dar urma sa le mai duc adeverinta medicala si cartea de munca. Nu am nici un exemplar din ... (vezi toată discuția)