am un nepot care in aceasta vara si-a dat licenta, s-a angajat part time dar munceste la negru! in urma unor probleme de sanatate a aflat ca trebuie operat la una din urechi, altfel ramane surd. este si solistul unei trupe rock...viitorul lui ar fi un dezastru daca i s-ar intampla sa ramana fara auz!
spuneti-mi cum poate proceda ca sa-si incheie o asigurare de sanatate pentru ca fara aceasta doctorul i-a spus ca operatia il va costa cel putin 2000 euro!
ca sa pleci in starinatate si sa fii asigurat medical iti faci o asigurare de sanatate pentru care se plateste o suma destul de mica. acelasi lucru se poate face si atunci cand legal nu esti angajat? el are 22 de ani.
va multumesc anticipat!
Varianta cea mai simpla ar fi sa-i ceara patronului incheierea si inregistrarea contractului de munca.
Munca "la negru" este interzisa si pedepsita destul de aspru.
Daca nu are "puterea" de a cere si obtine acest lucru, ar exista si posibilitatea de a platii direct la casa de sanatate.
Consider 3 variante viabile ...si anume:
1- firma respectiva sa inregistreze contractul de munca si sa se intre in legalitate;
2- sa incheie in nume propriu contract cu Casa de Asigurari de Sanatate;
3- sa incheie o asigurarea de sanatate privata (nu acopera boli sau afectiuni existente inainte de incheierea asigurarii)
Cel mai bine este sa incheiati o asigurare in nume propriu cu CAS din judetul in care aveti domiciliul stabil si apoi dupa cateva luni va puteti face si operatia.
am inteles ca avand pana in 25 de ani si putand sa se inscrie la o alta facultate sau sa faca niste cursuri post universitare inca poate beneficia de servicii medicale gratuite. stiti ceva despre asta? am citit si legea prin care ii se permite pana la 25 de ani, daca mai este prins sau aproape prins intr-o forma de invatamant la zi si nu are venituri, poate beneficia inca de aceste servicii, gratuit!mama lui este pensionara la limita de varsta.
iar la CAS cat trebuie sa plateasca? 5,5% la nivel de salariu minim brut pe economie?
multumesc pentru raspunsuri!
Plata cass
pop claudia ana
Buna,
Am si eu o intrebare,cumnatul meu are 49 de ani si nu este angajat nicaieri de vreo 15 ani si in concluzie nu a platit la CAS .Are domiciliul in Baia ... (vezi toată discuția)