avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... evacuare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

evacuare

parintii sotului meu vor sa il evacueze din imobil.mentionez ca noi impreuna cu copilul locuim la ei,avem buletinele pe adresa aceea unde locuim.care sunt pasii de evacuare a fiului lor din imobil?se poate face evacuarea urgenta,adica in scurt timp.va multumesc anticipat.
Nu prea.
Recent, Curtea European a Drepturilor Omului, in cauza Cosic. Croaiei (cererea nr. 28261/06, hotrrea din 15 ianuarie 2009) analiznd o situaie in care, cu respectarea dreptului intern, s-a dispus evacuarea unei persoane, a reinut ca hotararile instanelor naionale au fost neitemeiate exclusiv pe constatarea ca persoana a carei evacuare s-a dispus nu avea nici un drept pentru a ocupa apartamentul potrivit legislatiei interne in vigoare.
Curtea, facand trimitere la jurisprudena sa anterioar (McCann c. Regatului Unit, nr. 19009/04, par. 50, 13 mai 2008) a artat ca pierderea locuinei de catre o persoana este o forma extrema a ingerintei in dreptul la respectarea domiciliului. Oricarei persoane care risca o restrangere atat de grava, arata Curtea, trebuie sa i se dea posibilitatea ca o instana de judecata sa analizeze si sa stabileasc proportionalitatea si rezonabilitatea masurii prin prisma art. 8 din Convenie, chiar daca, potrivit dreptului intern, dreptul sau de a ocupa un imobil s-a stins (paragr. 21-23).
In speta, asa cum s-a artat, reclamanta este proprietara apartamentului si este indreptãit sã exercite toate prerogativele dreptului de proprietate, respectiv posesia, folosina si dispozitia dar in acelai timp are si obligatia de a asigura o locuinta minorului, cruia parintii nu-i pot asigura locuinta si care are dreptul de a creste alturi de ambii parinti, cel putin paan la momentul la care, ar fi incredinat unuia dintre parinti,
In plus, parintii minorului au intrat in folosinta locuintei cu acordul reclamantei care, asa cum au aratat martorii pe care i-a propus, are o alta locuinta.
Potrivit prevederilor art. Art. 2 alin. (3) din Legea nr. 272/2004, principiul interesului superior al copilului va prevala in toate demersuriles i deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritile publice si de organismele private autorizate, precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti.
Ultima modificare: Duminică, 28 August 2011
ContSters213050, utilizator

Buna ziua,
In primul rand fiul are tot dreptul legal, sa locuiasca in acel imobil, drept ce si la castigat la nastere....
Insa in masura in care prin natura sa , cel care detine un asemenea drept, incaca intimitatea, ori expune o atitudine raufamata fata de cei din jur (in acest caz fata de parintiii sai) ori are intentia de a tulbura linsitea acestora ....
Se poate recurge la o actiune in evacuare, in cuprinsul careia se va cere: ca paratl sa restituie posesia bunului, din urmatoarele considerente....(si se vor enumera motivele de fapt si de drept ale actiunii)
Acţiunea în revendicare este acţiunea proprietarului neposesor împotriva posesorului neproprietar, acţiune reală, deci, prin care reclamantul cere instanţei de judecată să i se recunoască dreptul de proprietate asupra unui bun determinat şi, pe cale de consecinţă, să-l oblige pe pârât la restituirea posesiei bunului.
In ajutorul celor aflati intr-o astfel de situatie a fost promovat recursul in interesul legii, care, printre altele face distinctie intre doua concepte clare de drept civil.
Sree deosebire de actiunea in evacuare prin care intelegem acea actiune care este specifică raporturilor juridice de locaţiune, adică acelor raporturi prin care o parte, numită locator, s-a obligat să procure celeilalte părţi, numită locatar, folosinţa pe timp determinat a unui bun individual determinat şi neconsumptibil în schimbul unei sume de bani, numită chirie.
In acest sens a se vedea C.civ. art. 480; art. 1410 şi urm.;)
Cu stima...

Parintii pot formula actiune de evacuare a fiului intemeiata pe lipsa unui titlu locativ. Desi acesta este copilul lor, intrucat este major, obligatia de intretinere si de asigurare a unui spatiu locativ pentru fiu in sarcina parintilor, nu mai subzista, fiul putand fi considerat un simplu tolorat in apartamentul parintilor.
Evacuarea de urgenta, pe calea unei ordonante presedintiale, nu poate fi admisa, intrucat evacuarea este o masura cu caracter definitiv, o astfel de masura neputand fi luata pe calea acestei proceduri, care presupune luarea unor masuri cu caracter temporar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare- hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila cryo cryo Am cumparat un imobil in 2006 si am incheiat contract de vanzare-cumparare. La cateva luni vanzatorul m-a convins sa inchei un contract de intretinere pentru ... (vezi toată discuția)
Decizie de kafka. pe ce îmi pot baza contestaþia în anulare? selfdefender selfdefender Trebuie să formulez o contestaţie în anulare, dar nu ştiu unde s-ar putea încadra motivele, dintre cele menţionate în C.proc.civ. În decizia nr. ... (vezi toată discuția)
Actiune in evacuare sau in revendicare? mariosms mariosms Buna ziua. Intrebarea mea este urmatoarea: Am dat avans la un imobil insa ulterior vanzatorul nu a mai dorit sa perfecteze actele. Am castigat in tribunal ... (vezi toată discuția)