avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj si copil in urma unei relatii de concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj si copil in urma unei relatii de concubinaj

buna seara

in buna seara, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la situatia mea prezentata mai jos.
1. Prima problema a mea este legata de 2 credite de nevoi personale care sunt facute pe numele meu in timpul unei relatii de concubinaj de 5 ani si jumatate. In urma despartirii, am discutat impreuna ca plata acestor credite sa fie facuta astfel:
- intergral un credit pentru masina (care este pe numele fostului partener)
- 50% fiecare pentru un credit de nevoie personale realizat anterior.
Acum, fostul partener nu mai doreste sa plateasca aceste credite. Singurele dovezi ca aceste credite ar trebui platite de el sunt marturiile mele si cateva mailuri in care l-am rugat sa mute datoriile sale pe numele sau si la care a raspuns ca le va plati cum am stabilit dar nu le muta. Exista vreo posibilitate legala sa fie constrans sa preia datoriile sale?
2. cum pot proceda pentru a obtine custodia unica a copilului aparut in urma acestei relatii? Tatal nu si-a manifestat deloc interesul fata de copil si nici nu cred ca o va face. Cum procedez pentru a da numele meu de familie copilului si a obtine pensia alimentara cuvenita? temerea mea este ca va incerca sa imi puna bete in roate doar din rautate si de aceea as avea nevoie de o solutie legala .. (la fel ca si cu creditele) #-o

multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Calina Sorescu , Mediator 19:52, 29 August 2011
Buna seara.
Pentru prima problema sper sa existe o solutie, insa nu as putea sa va spun cu certitudine ca exista o cale de reusita 97% deaceea o sa ma abtin. In orice caz, banca nu va gasi mila fata de dumneavoastra si nici nu va putea obliga pe ex. concubinul dv la plata partiala a creditului. Acest lucru trebuie obtinut tot pe cale judecatoreasca.
Pentru a 2-a problema va puteti adresa instantei de judecata privind incredintarea minorului. Instanta din oficiu va dispune si asupra pensiei de intretinere. In privinta numelui acesta se schimba pe cale administrativa, insa puteti incerca ca un capat de cerere distinc si solicitarea acestui lucru.
Legat de creditul pentru masina : ati scos banii din banca si ati cumparat masina, care, ulterior a fost inregistrata pe numele fostului partener, sau creditul este pe numele partenerului? Masina se considera bun comun, si puteti dovedi ca creditele au fost achizitonate pentru dobandirea unor bunuri comune in folosul ambilor parteneri.Trebuie sa solicitati impartirea bunurilor, si creditul, a fost un bun, si l-ati folosit pentru dobandirea altor bunuri.
Legat de copil, trebuie sa introduceti actiune pentru incredintarea minorului si stabilirea pensiei alimentare. Pe cale administrativa, cu acordul tatalui, ii puteti adauga si numele dv, insa nu ii puteti schimba numele.
Va multumesc pentru ajutor!

Au fost 2 credite pentru achizitinarea masinii: unul pe numele meu si unul pe numele lui. Creditul meu pentru masina este un credit de nevoi personale. Singura dovada este ca am extrase de cont cu plata creditelor de catre fostul partener.
Legat de numele copilului, avand in vedere situatia, mama nu are vreun drept in plus in a-si numi copilul cu numele ei?
Ii puteti schimba numele doar daca va casatoriti, iar sotul doreste sa il adopte, numai daca fostul partener isi da consimtamantul.
Chiar daca exista principiul ocrotirii mamei si copilului, tocmai acest principiu este des incalcat de catre cei ce au atributii in respectarea acestuia.
Situatia in care va aflati este destul de delicata, de aceea eu va sugerez sa va adresati unui mediator si sa incercati cu ajutorul acestuia sa ajungeti la solutii avantajoase pentru toti trei. Probabil ca atitudinea de acum a fostului dumneavoastra partener (tatal copilului) pare un obstacol de netrecut, dar aceasta se poate imbunatatii, daca va asezati la masa dialogului si a negocierii, cu ajutorul unui mediator profesionist. In privinta custodiei copilului, nu veti putea ocoli instanta de judecata, dar altfel vor sta lucrurile daca veti prezenta instantei un acord de mediere in aceasta privinta. In ce priveste preluarea creditului de catre fostul partener, asa cum doriti dumneavoastra, chiar si in cazul unui acord intre parti, va trebuie acordul bancii, care este destul de putin receptiva la astfel de solicitari. Dar eu zic sa nu dezarmati, exista si alte solutii la aceasta problema. Inainte de a lua o decizie informati-va cat mai bine, la mediator informarea si consilierea este gratuita. Puteti gasi un mediator autorizat pe site-ul www.cmediere.ro.
Sa auzim de bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort crysstyna_84 crysstyna_84 buna ziua am si eu mai multe intrebari in legatura cu un divort: in primul rand avem un copil minor de 9 ani si o casa pe teren concesionat cumparata cu ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac? carmencitakmy carmencitakmy Buna seara. Ma adresez dumneavoastra cu speranta ca ma veti indruma. IN 2008 am facut un credit in banca cu ipoteca pt 30 de ani, pe numele meu, pt a cumpara ... (vezi toată discuția)
Divort elninio2010 elninio2010 vreau sa divortez, atat eu cat si sotia suntem de acord,avem un copil minor(7ani),avem un apart. in rate prin banca, platim rate la el ,ne-am inteles atat in ... (vezi toată discuția)