Acum 2 zile am aflat ca bunicul patern doreste sa faca un act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere pentru casa si un teren matusii mele. Bunicul are 4 copii, din care 2 sunt decedati, inclusiv tatal meu. Contractul urmeaza a fi incheiat in luna septembrie 2011. Intrebarea mea este daca ceilalti copii mai pot face ceva cu privire la nerealizarea sau impiedicarea acestui contract. Mentionez ca matusa nu are nici un venit si din punctul meu de vedere nu are cum sa achite nici suma care probabil va fi stipulata in contractul de v-c si nici nu are cum sa-i procure hrana, medicamente, suma aceia ce trebuie data pe luna bunicului, atata timp cat ea nu realizeaza venituri. Va multumesc anticipat!
bunicul poate sa faca act de vanzare-cumparare oricui doreste. la incheierea acelui act va trebui sa prezinte la notar, expertiza de la IML din care sa reiasa ca bunicul are discernamant.
La nerealizare sau impiedicare sunt putine posibilitati, doar in cazul in ce bunicul tau nu mai are capul bine, poti sa cer interventia parchetului si autoritatea judiciara prin internare nevoluntara si legea 487/2002. Sau instanta tutelara prin arts. 104 si rumatoare al codul civil nou, si mai concret prin procedura stabilita la arts. 164 si uu, prin ocrotirea judecatoreasca persoane fizice, in vigoare dupa 1 octombrie. Actiunea putea se fie depusa si prin ordonanta presidentiala pentru a se incrie la carta funciara. Dar trebuie probabil se depuneti o garantarea bancare pentru daune in caz de actiunea netemeiata.
Daca nu e bolnav, alienat sau debil mental, e liber sa face ceea ce vrea. Doar que consecintele juridice sunt diverse: Daca depaseste rezerva sucesorala, se reduce in conditiile legale potrivit dispositiile ale codului civil. Nulitatea absoluta daca a mediat un contract de vanzare cumparare fara pret pentru a defrauda drepturilor celealte mostenitori legale, etc.
Nu stiu daca s-a efectuat acea expertiza IML, pentru a stabili daca bunicul se afla in toate faculatiile mintale si nici ce clauze contractuale au fost puse. Eu pot sa vad acel contract? Si daca pot, cui ar trebui sa ma adresez? Va multumesc tuturor pentru raspunsuri si interesul acordat problemei mele!
Testament
plesoiu irina
matusa mea este singura proprietera,sotul a murit iar copi nu au avut,iar mie nepoata ei mia facut un testament in care scrie ca imi lasa intreaga avere.as ... (vezi toată discuția)