Buna ziua , in urma cu 4 ani am avut un contract cu bunica mea de vanzare cumparare cu uzufruct viager si drept de intretinere . Dupa moartea bunicii printr-o hotarare judecatoreasca am cerut prin instanta un drept viager pentru fratele meu care are schizofrenie ( in ideea ca eram deja plecata din tara si sa nu mai fie scos din casa de anumite rude , am facut acest act fara sa inteleg exact ce inseamna uzufruct viager . Vina este in totalitate a mea ). Fratele meu nu este pus sub interdictie , locuieste cu tatal meu , cand in apartament , cand in casa tatalui meu .As dori sa vand acel apartament si sa cumpar altul mai mic unde sa ii pun dreptul viager , si sa aiba totusi partea lui in cazul in care starea i se inrautateste sa imi permit sa il internez intr-un loc privat , Tin sa mentionez , ca tatal nostru ( care nu are nici un drept legal in apartamentul nostru inafara ca este insotitorul fratelui meu ) nu doreste vanzarea si nici sa ma ajute sa il pun sub interdictie . Eu nu locuiesc cu ei . Mentionez ca tatal meu are totusi 73 de ani si se razgandeste de pe o zi pe alta in legatura cu deciziile pe care le ia .Ma gandesc ca oricand pot uita ceva in priza ( caloriferele + incalzirea este pe curent ) si ma trezesc ca poate exploda tot .
Cum as putea proceda stiind ca nu am acces la actele de sanatate actuale ale fratelui ? As putea sa imi atac in instanta propria decizie ? In ce conditii as putea vinde acest apartament pentru a lua unul mai mic si mai confortabil pentru fratele meu ?
CaraD
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Uzufructul nu este un fel de mobila pe care o luati dintr-o parte si o puneti in alta. Functie de starea fratelui, acesta ar putea vinde impreuna cu dvs apartamentul, sunteti ambii proprietari. Oricat de surprinzator ar fi, uzufructul este de fapt un drept de proprietate.
Punerea sub interdictie nu inteleg cum ar ajuta in situatia data, apartamentul nu s-ar mai putea vinde decat cu incuviintarea instantei, daca veti putea proba ca vanzarea este in interesul fratelui.
Pusul sub interdictie mi s-a sugerat de către avocat , în ideea de a avea un tutore care sa decidă pentru el . Mi s-a spus că nici un notar nu o sa il ia in seama din cauza bolii. Eu stiu ca este bolnav , dar are capacitățile normale de a merge la cumpărături, numara banii , restul care i se da la magazin , citeste , crize nu are . Chiar ajuta la facut treburi prin casa . De aceea nu am inteles exact , de ce legal nu ar putea sa semneze un act de vanzare si altul de cumpărare. Stiti cumva care este statul lor în România? Multumesc.
CaraD
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Se poate cere punerea sub interdictie judecatoareasca pentru debilul sau alienatul mintal. Odata pus sub interdictie, acesta nu se mai poate casatori si doar tutorele mai poate administra / dispune de bunurile sale, in anumite cazuri numai cu incuviintarea instantei. Interzicerea drepturilor este o masura de protectie a bolnavului si bunurilor sale, in general definitiva. Instanta numeste si schimba tutorele, iar acesta trebuie sa dea socoteala de cum si-a indeplinit mandatul. Dat fiind ca nu sunt voluntari pentru job, tutore devine de regula o ruda apropiata, nu se pot incheia acte juridice intre tutore / familia apropiata a acestuia si cel pus sub interdictie.
Deci, daca nu poate fi considerat debil sau alienat mintal, fratele nu are nevoie de tutela. Notarul ar putea cere numirea unui curator pentru actul pe care fratele doreste sa-l incheie daca are dubii. Dvs daca aveti dubii puteti solicita (la IML) un certificat privind discernamantul sau legal, de asemenea inaintea incheierii unui act autentic