avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Drepturi de autor pensionara
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Drepturi de autor pensionara

Buna ziua,
As dori sa stiu ce taxe trebuie sa platesc daca sunt pensionata la limita de varsta si as dori sa lucrez cu drepturi de autor. Ce suma de bani mi se opreste? Si as vrea sa stiu daca fiul meu doreste si el sa lucreze cu drepturi de autor, cat i se opreste si lui? Difera sumele care ni se opresc, sau sunt aceleasi? El ar putea sa lucreze in acelasi timp si cu carte de munca si cu drepturi de autor? Dar in aceeasi firma, cu drepturi de autor si cu carte de munca?

Va multumesc,
Dna Diana
Cel mai recent răspuns: boerica , utilizator 21:15, 8 Septembrie 2011
Intrucat realizati venituri din pensie, vi se va retine numai impozit pe venit de 10% aplicat asupra venitului brut.
Fiul dvs. daca realizeaza venituri din salarii i se vor retine: somaj 0.5%, contributia la pensii 10.5% si impozit de 10%.
Bineinteles ca vor fi diferite:
In cazul dvs: daca venitul realizat va fi de 1000 lei, veti plati 100 lei impozit, rezultand astfel un venit net de 900 lei.
Fiul dvs.cu un venit realizat de 1000 lei, va trebui sa achite 84 lei (cas)+ 4 lei ( somaj) si 100 lei (impozit), iar in final va obtine un venit net de 812 lei.
Nu este indicat sa lucreze in aceeasi societate cu contract de munca si sa realizeze venituri din drepturi de autor, intrucat la un eventual control, activitatea prestata ar fi usor incadrata ca si activitate dependenta. În cazul reconsiderării unei activități ca activitate dependentă, impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de plătitorul şi beneficiarul de venit.
Va recomand :[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Taxe pentru pfa si ctr. drept de autor alice53 alice53 revin cu aceasta intrebare: ce impozite la stat plateste cel care are un ctr. drept de autor si daca te-ai infiintat ca PFA ? am intrebat ceva persoane si am ... (vezi toată discuția)
Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)