avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de mostenire

buna. am o intrebare... am mostenit prin moartea tatalui si eu si sora mea o parte,(am facut succesiunea la notar)mama,care traieste avand majoritatea.sora mea tot incearca sa convinga pe mama,sa lase parte ei toata ei... se poate asa ceva? noi avem grija amandoi de mama....si stam sub aceasi acoperis.daca mama lasa prin act notarial partea ei sora mi, pot ataca in instanta?
Ultima modificare: Luni, 29 August 2011
bandi2, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 16:10, 30 August 2011
buna ziua,
ata timp cat mama dv este in deplinatatea facultatilor mintale va putea prin testament sa lase cota sa surorii dv. incercati sa vorbiti cu mama sa-i explicati ca si dumneavoastra-i acordati acceasi atentie ca si sora si ar trebui sa se gandeasca ca are doua fete care o apreciaza la fel si poate nu va inchia un act juridic
Depinde ce fel de act se va incheia.
Daca mama va ceda surorii partea ei printr-unn act cu titlu gratuit (donatie sau testament), veti putea solicita in instanta reducerea liberalitatii pentru incalcarea rezervei succesorale.
Daca va face un act de vanzare-cumparare fictiv, il veti putea ataca sustinand ca a fost in realitate o donatie mascata. In aceasta situatie va trebui sa faceti dovada ca nu s-a platit pretul.
Daca se va incheia un act cu rezerva dreptului de uzufruct sau cu renta viagera, legea prezuma un asemenea act ca fiind donatie deghizata.
banuiesc ca legea protejeaza amandoi copii,nu? desigur o sa atac in instanta,nu las asa
eu nu prea inteleg totusi... pana la urma,mama poate lasa sora mi,parte ei,dupa moarte? si eu pot ataca in instanta sau nu? nu exista o lege care protejeaza amandoi copii?sa nu lase pe unul dezmostenit?
Legea protejeaza copii cu privire la actele de instrainare cu titlu gratuit (donatii si testamente), instituind rezerva succesorala.
Rezerva succesorala reprezinta o cota din mostenire, care nu poate fi instrainata prin asemenea acte.
In cazul actelor de instrainare cu titlu oneros (cele care presupun o contraprestatie din partea celui care dobandeste bunul, ca spre exemplu in situatia contractului de vanzare-cumparare, unde cumparatorul trebuie sa plateasca pretul), rezerva succesorala nu mai este protejata, intrucat in patrimoniul antecesorului are loc inlocuirea unei valori patrimoniale (bunul instrainat, apartamentul) cu o alta valoare patrimoniala (suma de bani incasata ca pret sau contraprestatia).
In acest caz se aplica principiul ca oricine poate dispune de averea sa dupa bunul plac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestarea donatiei iii02 iii02 In cazul in care mama lasa prin donatie toate bunurile imobile surorii mele, iar mie nimic, pot contesta donatia si in ce conditii? (vezi toată discuția)
Modalitati cedare drept de proprietate emine emine Buna ziua, Mama are un apartament pe care doreste sa il treaca pe numele meu. Care ar fi procedura? Multumesc. (vezi toată discuția)
Contract de donatie Andrei11111 Andrei11111 Buna ziua. As avea nevoie de un sfat. In urma succesiunii, bunica ar vrea sa-mi doneze rezerva ei succesorala dintr-un imobil, fara acordul copiilor. Care din ... (vezi toată discuția)