Actiunea in raspunderea membrilor organelor de conducere ai debitoarei poate fi ceruta, in cazul debitoarei persoana juridica, cand acestia au contribuit la ajungerea debitorului in aceasta situatia prin una din urmatoarele fapte:
- au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura societatii fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati,
- au folosit bunurile sau creditele societatii in folosul propriu sau in cel al unei alte societati,
- au deturnat sau au ascuns o parte din activul societatii sau au marit, in mod fictiv, pasivul acesteia,
- au dispus in interes personal continuarea unei activitati care ducea in mod vadit societatea la incetarea de plati,
- au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea,
- in luna precedenta incetarii de plati au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.
In toate aceste cazuri prezentate mai sus, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului sa fie suportata de membrii organelor de conducere.
Aceasta cerere poate sa fie formulata de administrator sau lichidator, de catre oricare dintre creditori si chiar din oficiu de catre judecatorul sindic pe baza datelor din dosarul cauzei.
Competenta de solutionare a cererii revine tot judecatorului sindic, inainte de inchiderea procedurii, pentru ca sumele obtinute in acest fel sa foloseasca fie continuarii activitatii debitorului, fie platii datoriilor.
Raspunderea membrilor organelor de conducere este o raspundere individuala, cu caracter special si exceptional, care functioneaza doar in cazul debitorului ajuns in stare de insolventa, si pentru suportarea unei parti a pasivului societatii debitoare.