avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inchiriere spatiu comun bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inchiriere spatiu comun bloc

In urma cu ceva timp am cumparat un apartament. In actul de v/c era trecuta si un alt spatiu- care facea parte din spatiul comun al blocului. Accesul la acesta se facea printr-o uscatorie. Acum ceva timp, unul din vecini mi-a spus ca uscatoria este inchiriata de el, ca nu mai este de acord sa ma lasa sa trec prin spatiul acela si sa-mi fac intrare separata din holul blocului....si mi-a blocat astfel accesul la spatiul meu. Am inteles ca este un contract de inchiriere intre el si majoritatea proprietarilor de pe aceasta scara, incheiat de catre asociatia de proprietari in urma cu citiva ani- dar nu stiu daca fostul proprietar a fost de acord cu aceasta sau ce intelegere a fost intre ei. De la asociatie doar mi s-a aratat contractul dar lista cu cei ce au semnat o are doar vecinul. Din ce am inteles o parte din cei ce au semnat nu mai locuiesc astazi aici, dar nu sunt sigur...Am facut o plingere la asociatie in care le-am spus ca nu sunt de acord cu inchirierea acestui spatiu, dar nu s-a rezolvat nimic.Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac....mi se pare anormal ca sa nu pot avea acces la spatiul meu.
Cel mai recent răspuns: MaryJen , utilizator 21:50, 16 Aprilie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Contractul este semnat de catre presedintele de asociatie in numele celor ce au semnat pe acea lista; a fost semnat prin anul 2005 si este pe perioada nedeterminata- eu m-am mutat de un an. M-am adresat lui, in care i-am prezentat situatia actuala si ca nu sunt de acord cu acea inchiriere, dar pina in prezent nu am primit raspuns. Asa cum v-am spus nu pot sa va dau detalii despre acea lista- nu am vazut-o iar la asociatie nu au nicio copie dupa ea...asta e cel putin ciudat, zic eu.Dar daca intre timp sunt proprietari care vor sa aiba acces la acea uscatorie nu se poate face nimic?
1. Ca un spatiu din proprietatea comuna sa fie inchiriat trebuie ca majoritatea proprietarilor sa fie de acord (50% + 1), vecinii afectati direct (stanga-dreapta, sus-jos) si, evident, avizul comitetului executiv, reprezentat de presedinte. Acel spatiu se da in folosinta cuiva pe un contract, care o data semnat nu mai e posibil decat respectarea lui....
Iata ce spune legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune
.
2. Contractul este legea partilor, asadar nu poate fi desfacut decat de catre parti.
3. Contestarea unei hotarari de AG se face in 45 de zile de la luarea acesteia, nu dupa 6 ani.

In actul dv. de v/c este trecuta, alaturi de suprafata apartamentului care este proprietate privata individuala, si o suprafata care constituie cota-parte indiviza, aferenta si proportionala cu suprafata apartamentului, din suprafata comuna a blocului. Aceasta suprafata este nedefinita in spatiu, este fortata si perpetua.

Dv. nu aveti de ce va lega de modul cum a fost inchiriat acel spatiu in trecut, in primul rand pentru ca nu faceati parte din asociatie la acea vreme si in al doilea rand pentru ca atunci cand ati cumparat ati acceptat aceasta situatie - a spatiului inchiriat.
Ce puteti dv. acum este sa contestati la presedintele asociatiei situatia nou ivita, iar daca credeti ca merita efortul sa-l actionati in judecata pe vecinul care nu va permite accesul.

Trebuie sa recunosc ca nu prea inteleg descrierea locului si ce se intampla acolo la dv., dar in principiu si in opinia mea acestea sunt aspectele de ordin principial ale problemei dv.
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2011
elga50, moderator
Inchipuiti-va ca de pe scara blocului se intra in uscatorie- din aceasta uscatorie se trece intr-o debara- aceasta este trecuta un actul meu de v/c. Daca as putea sa adun semnaturi de la vecini nu pot cere anularea respectivului contract? Repet este un contract de inchiriere...pe perioada nedeterminata. Prin parti intelegeti cei care au fost de acord cu inchirierea spatiului? Ce se intimpla daca ei nu mai stau aici si sunt proprietari care vor totusi sa aiba acces la uscatorie? Ma gandesc ca totusi este un spatiu comun si fiind un contract de inchiriere el poate fi anulat de catre actualii proprietari de pe scara.
Vreti sa spuneti ca intrarea dv. se face strabatand acea uscatorie, via o debara.... si ca aceasta intrare este asa din constructie, asa a fost in proiect? Asa ceva n-am mai auzit!
Adica asociatia a inchiriat un spatiu de acces intr-un apartament? Asta vreti sa spuneti?
Nu ati avut niciodata vreo usa independenta de acea debara?

Prin parti se inteleg: o parte este chiriasul, a doua parte este asociatia de proprietari.

Asociatia de proprietari a fost reprezentata in acel contract de presedintele asociatiei. Contractul ramane valabil atata timp cat una din parti nu-l reziliaza sau amandoua prin intelegere, indiferent daca se schimba presedintele sau daca se schimba toti proprietarii din bloc, inclusiv cei care au fost de acord cu inchirierea.
Pentru a forta acest contract, dv. trebuie sa dati in judecata asociatia sau pe vecinul care nu va mai permite accesul, dar nu pentru contract, ci pentru ceea ce vi se intampla in prezent din cauza contractului.
Cititi si contractul si vedeti ce clauze sunt in acel contract. Se specifica ceva in legatura cu accesul dv. in apartament?
Pana sa ajungeti la judecata incercati sa "miscati" atitudini in asociatie, la presedintele asociatiei, la vecini.....
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Chirie pentru folosirea uscatoriei luciano39ok2007 luciano39ok2007 locuiesc intr-un apartament la bloc la ultimul etaj ,deasupra apartamentului meu este un uscator,de 20 de ani am folosit acest uscator ca magazie ,neavand un ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari cruceru1981 cruceru1981 Locuiesc intro garsoniera la etajul 4 avand in capatul culoarului comun o uscatorie si un balcon inchis. M-ar interesa urmatorul aspect : 1. eu ca ... (vezi toată discuția)
Uscatorie bloc cos27 cos27 buna ziua ,va rog f mult sa ma ajutati cu urmatoarea problema .Locuiesc la etajul 3 al unui bloc cu 4 etaje ,la etajul 4 este situata uscatoria pe care vecinii ... (vezi toată discuția)