Mai bine string texte legale, care sunt destul de clare, precum speta jurisprudentiala:
Cod. proc. civila:
Art. 4001
Impartirea bunurilor proprietate comuna poate fi hotarata, la cererea partii interesate, si in cadrul judecarii contestatiei la executare.
Art. 425
Daca bunul ce se sechestreaza se afla in proprietate comuna sau asupra lui exista un drept de gaj ori privilegiu constituit in favoarea unei alte persoane, executorul judecatoresc, luand cunostinta despre acest drept, va instiinta acea persoana despre aplicarea sechestrului si o va cita la termenele fixate pentru vanzarea bunului respectiv
Art. 493
Creditorii personali ai unui debitor coproprietar sau codevalmas nu vor putea sa urmareasca partea acestuia din imobilele aflate in proprietate comuna, ci vor trebui sa ceara mai intai imparteala acestora.
Creditorii personali pot urmari insa cota-parte determinata a debitorului lor din imobilul aflat in coproprietate, fara a mai fi necesar sa ceara imparteala.
Art. 503
Daca debitorul nu are alt mijloc de existenta decat veniturile imobilului urmarit, la cererea acestuia, executorul judecatoresc, prin proces-verbal, poate sa-i fixeze o cota de cel mult 20% din aceste venituri pentru traiul lui si al familiei sale.
Impotriva masurii luate de catre executorul judecatoresc cei interesati se pot adresa instantei de executare. Instanta va cita partile in termen scurt, in camera de consiliu, si va hotari prin incheiere irevocabila.
Cod familiei: art. 32:reprezint datorii comune ale soilor "obligaiile contractate de fiecare din soi pentru ndeplinirea nevoilor obinuite ale cstoriei".
Speta jurisprudentiala:
Jud. sect. 5 Bucureti, decizia nr. 851 din 27 februarie 2003
mprejurarea c imobilul urmrit s-a dovedit a fi n proprietate comun devlma, iar creana ce a stat la baza titlului executoriu nu a rezultat ca urmare a unui mprumut n interesul comun al soilor, constituie un impediment la executare, ntruct, potrivit art. 493 alin. (1) C. proc. civ., creditorii personali ai unui debitor coproprietar sau codevlma vor trebui s cear mai nti mpreala imobilului aflat n proprietate comun i apoi executarea silit a debitorului...
...executorul judectoresc S.I. a ncheiat un proces-verbal prin care a artat c apartamentul nu poate fi vndut la licitaie public, deoarece proprietarii acestuia sunt soii D., iar, n conformitate cu titlul executoriu, doar D.S. este debitorul contestatorului, deci datoria este personal, i nu comun, iar, pe de alt parte, n contractul de mprumut nu s-a luat garanie imobiliar asupra apartamentului, pentru care D.M.N., n calitatea de coproprietar devlma, s-i fi dat acordul...
...Pentru motivele expuse mai sus, apreciind c, n spe, contestatorul, cruia i revenea sarcina probei n condiiile art. 1169 C. civ., nu a fcut dovada c datoria apreciat de debitor este comun, astfel nct, pentru mprumutul contractat de acesta, s poat fi urmrit imobilul bun comun al su i al soiei sale, instana a respins contestaia la executare, astfel cum a fost precizat, ca nentemeiat