avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... recuperare debit
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

recuperare debit

Recuperarea debitului creat prin activitatea sotului investitor in cadrul unei societati ce a beneficiat de fonduri sapard si nu a reusit sa ramburseze la termen decit partial din lipsa lichiditatilor ,AFP emitind poprirea pe conturile bancare, afecteaza proprietatea imobiliara comuna a celor doi soti?
Mai bine string texte legale, care sunt destul de clare, precum speta jurisprudentiala:
Cod. proc. civila:
Art. 4001
Impartirea bunurilor proprietate comuna poate fi hotarata, la cererea partii interesate, si in cadrul judecarii contestatiei la executare.
Art. 425
Daca bunul ce se sechestreaza se afla in proprietate comuna sau asupra lui exista un drept de gaj ori privilegiu constituit in favoarea unei alte persoane, executorul judecatoresc, luand cunostinta despre acest drept, va instiinta acea persoana despre aplicarea sechestrului si o va cita la termenele fixate pentru vanzarea bunului respectiv
Art. 493
Creditorii personali ai unui debitor coproprietar sau codevalmas nu vor putea sa urmareasca partea acestuia din imobilele aflate in proprietate comuna, ci vor trebui sa ceara mai intai imparteala acestora.
Creditorii personali pot urmari insa cota-parte determinata a debitorului lor din imobilul aflat in coproprietate, fara a mai fi necesar sa ceara imparteala.
Art. 503
Daca debitorul nu are alt mijloc de existenta decat veniturile imobilului urmarit, la cererea acestuia, executorul judecatoresc, prin proces-verbal, poate sa-i fixeze o cota de cel mult 20% din aceste venituri pentru traiul lui si al familiei sale.
Impotriva masurii luate de catre executorul judecatoresc cei interesati se pot adresa instantei de executare. Instanta va cita partile in termen scurt, in camera de consiliu, si va hotari prin incheiere irevocabila.

Cod familiei: art. 32:reprezint datorii comune ale soilor "obligaiile contractate de fiecare din soi pentru ndeplinirea nevoilor obinuite ale cstoriei".

Speta jurisprudentiala:
Jud. sect. 5 Bucureti, decizia nr. 851 din 27 februarie 2003
mprejurarea c imobilul urmrit s-a dovedit a fi n proprietate comun devlma, iar creana ce a stat la baza titlului executoriu nu a rezultat ca urmare a unui mprumut n interesul comun al soilor, constituie un impediment la executare, ntruct, potrivit art. 493 alin. (1) C. proc. civ., creditorii personali ai unui debitor coproprietar sau codevlma vor trebui s cear mai nti mpreala imobilului aflat n proprietate comun i apoi executarea silit a debitorului...
...executorul judectoresc S.I. a ncheiat un proces-verbal prin care a artat c apartamentul nu poate fi vndut la licitaie public, deoarece proprietarii acestuia sunt soii D., iar, n conformitate cu titlul executoriu, doar D.S. este debitorul contestatorului, deci datoria este personal, i nu comun, iar, pe de alt parte, n contractul de mprumut nu s-a luat garanie imobiliar asupra apartamentului, pentru care D.M.N., n calitatea de coproprietar devlma, s-i fi dat acordul...
...Pentru motivele expuse mai sus, apreciind c, n spe, contestatorul, cruia i revenea sarcina probei n condiiile art. 1169 C. civ., nu a fcut dovada c datoria apreciat de debitor este comun, astfel nct, pentru mprumutul contractat de acesta, s poat fi urmrit imobilul bun comun al su i al soiei sale, instana a respins contestaia la executare, astfel cum a fost precizat, ca nentemeiat
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2011
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj si executare silita ioanina_dima ioanina_dima Buna ziua! Am un proces de partaj bunuri comune cu sotul meu..........intre timp am aflat ca o parte din bunurile noastre au fost scoase la vanzare in cadrul ... (vezi toată discuția)
Sechestru pe cota parte fara dezmembrare oficiala zaharia daniela zaharia daniela Buna ziua ! Detin in proprietate cu o alta persoana fizica , in urma incheierii unui contract de vinzare cumparare,un imobil cumparat in indiviziune si cote ... (vezi toată discuția)
Notare de ececutare silita in cartea funciara necsu necsu Am un contract de credit pt nevoi personale garantate cu ipoteca pe mai multe imobile. Banca a investit contractul in camera de consiliu si a notat prin ... (vezi toată discuția)