avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită sechestru pe cota parte fara dezmembrare oficiala
Discuție deschisă în Executare silită

sechestru pe cota parte fara dezmembrare oficiala

Buna ziua !
Detin in proprietate cu o alta persoana fizica , in urma incheierii unui contract de vinzare cumparare,un imobil cumparat in indiviziune si cote parti de cite ½ fiecare , ca bun propriu .
Eu sunt restantier fata de bugetul statului celalat proprietar nu are datorii.
De precizat ca nu suntem rude.
In extrasul de carte funciara de la Cadastru in inscrisurile privitoare la proprietate se regasim ambii inregistrati cu "bun propriu - cota 1/2".
Finantele imi aplica sechestru pa cota parte de ½ din intregul imobil fara a face departajarea oficiala, considerind ca se bazeaza pe art 493(2) din Codul de procedura civila.
Atit timp cit nu este facuta departajare au dreptul sa introduca dreptul de ipoteca legala la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara si a imi vinda cota parte celuilalt prorietar (coproprietarul are drept de
preemtiune)?

Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 19:01, 9 Iunie 2009
Da, se poate urmari cota-parte determinata din imobil, fara a mai fi necesar partajul, potrivit art.493 alin.2 din C.Pr.Civ.:
Art. 493
Creditorii personali ai unui debitor coproprietar sau codevalmas nu vor putea sa urmareasca partea acestuia din imobilele aflate in proprietate comuna, ci vor trebui sa ceara mai intai imparteala acestora.
Creditorii personali pot urmari insa cota-parte determinata a debitorului lor din imobilul aflat in coproprietate, fara a mai fi necesar sa ceara imparteala.

Iar dvs. aveti la indemana calea contestatiei la executare potrivit C.Pr.Civ.art-399-401, cu solicitarea suspendarii executarii pana la solutionarea contestatiei la executare in conditiile art.403 C.Pr.Civ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notare de ececutare silita in cartea funciara necsu necsu Am un contract de credit pt nevoi personale garantate cu ipoteca pe mai multe imobile. Banca a investit contractul in camera de consiliu si a notat prin ... (vezi toată discuția)
Recuperare debit staicusilvia staicusilvia Recuperarea debitului creat prin activitatea sotului investitor in cadrul unei societati ce a beneficiat de fonduri sapard si nu a reusit sa ramburseze la ... (vezi toată discuția)
Executare silita bebe09 bebe09 Buna ziua, Partenerul meu de viata(nu suntem casatoriti) se afla in imposibilitatea sa mai plateasca ratele la banca.Noi avem impreuna un teren si o ... (vezi toată discuția)