avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Propietar - abitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Propietar - abitatie viagera

Buna ziua

Am nevoie de un sfat: in urma cu 10 ani am cumparat de la matusa mea un apartament (4 camere) la care dansa si-a pastrat dreptul de abitatie viagera. Matusa nu locuieste in acel apartament, avand o garsoniera (in propietate) in acelasi imobil. In apartament locuiesc eu, eu achit toate taxele si obligatiile, eu am facut reparatii, inlocuiri si am renovat tot.
Problema mea este ca am fost la cateva banci solicitand un credit imobiliar si dorind sa garantez cu acest apartament. Toate bancile mi-au spus ca nu-mi pot accepta garantia deoarece in caz ca nu-mi pot achita ratele, ei nu ma pot executa silit deoarece matusa mea are abitatia viagera. Cu toate ca matusa mea s-a oferit sa dea declaratie notariala cum ca este de acord cu aceasta garantie, nu a vrut nimeni sa auda. In schimb matusa mea nu vrea sa nicicum renunte la abitatia viagera...
Ce as putea face? Un apartament detinut in baza unui contract cu clauza (abitatie, intretinere, etc.) nu poate fi executat silit?
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 12:02, 28 August 2008
Lulica a scris:

Buna ziua

Am nevoie de un sfat: in urma cu 10 ani am cumparat de la matusa mea un apartament (4 camere) la care dansa si-a pastrat dreptul de abitatie viagera. Matusa nu locuieste in acel apartament, avand o garsoniera (in propietate) in acelasi imobil. In apartament locuiesc eu, eu achit toate taxele si obligatiile, eu am facut reparatii, inlocuiri si am renovat tot.
Problema mea este ca am fost la cateva banci solicitand un credit imobiliar si dorind sa garantez cu acest apartament. Toate bancile mi-au spus ca nu-mi pot accepta garantia deoarece in caz ca nu-mi pot achita ratele, ei nu ma pot executa silit deoarece matusa mea are abitatia viagera. Cu toate ca matusa mea s-a oferit sa dea declaratie notariala cum ca este de acord cu aceasta garantie, nu a vrut nimeni sa auda. In schimb matusa mea nu vrea sa nicicum renunte la abitatia viagera...
Ce as putea face? Un apartament detinut in baza unui contract cu clauza (abitatie, intretinere, etc.) nu poate fi executat silit?

De ce nu renunta matusa la abitatie? Nu se poate ipoteca imobiliar pentru este pus in pericol dreptul matusii!
Matusa mea mi-a dat acel apartament doar cu promisiunea ca nu-l voi instraina. In plus, locuind langa ea, are certitudinea "ca nu e singura pe lume". Ne intelegem foarte bine, este un om pe care-l apreciez in mod deosebit si care m-a ajutat foarte mult in viata. A facut chiar si testament in favoarea mea. Nu se pune problema "increderii"; acea abitatie este intr-un anume fel "garantia" ei ca lucrurile nu o vor lua vreodata razna. Are 86 de ani, arata de cel mult 60, se comporta ca la 40 si este o tipa super ok. Dar are si ideile ei fixe cu care nu poti sa te pui.

Gasisem o casuta superba cu ceva teren pe langa ea si i-am propus matusii sa vindem si apartamentul si garsoniera si sa ne mutam impreuna chiar daca va fi fost sa cumpar casa pe numele ei. Nu a vrut deoarece mi-a spus ca are nevoie de intimitatea ei. Am incercat varianta cu creditul ipotecar pentru ca este chiar o ocazie buna si visul meu a fost sa stau la curte... Din pacate valoarea casei (asa cum a evaluat-o banca) plus garsoniera matusii (a fost de acord sa ma gireze) nu acopera garantia pe care o cer astia la banca.
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2008
Lulica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit prima casa Cassandra2017 Cassandra2017 Buna ziua. Cumnatul meu are un apartament luat cu programul prima casa. Pentru a putea obține diferenta de bani a fost nevoit să gireze cu o garsonieră. ... (vezi toată discuția)
Clauza viagera in contractele de vanzare cumparare doruba doruba Intrebare: E posibil pentru un proprietar cu clauza viagera (dupa semnarea actelor de vanzare cumparare unor terti) sa gireze cu locuinta in scopul obtinerii ... (vezi toată discuția)
Drept de abitatie?!?!? chrt_mady@hotmail.it chrt_mady@hotmail.it Sunt propietara unui apartament de doua camere , pe dormitor avand drept de abitatie matusa mea, As dori sa stiu daca ce este acest drept si daca poate fi ... (vezi toată discuția)