avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordarea tichetelor de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordarea tichetelor de masa

Este corect introducerea CCM la nivelul unitatii conditii de acordare a tichetelor de masa de genul:
- se acorda anumitor categorii de salariati (anumite functii)
- nu se mai acorda in cazul inregistrarii absentelor nemotivate (nu doar pt zilele nemotivate, ci pt toata luna in care s-au inregistrat absente)
- realizarea unui minim din norma lunara de productie
- nu se acorda pt ultima luna in care se solicita incetarea activitatii.

Stiu ca in normele de aplicare a legii 142/1998 art 2 (c) spune ca se pot stabili in CCM criterii de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, dar este corecta interpretarea de mai sus?
Teama mea este sa nu se interpreteze acestea ca fiind sanctiune disciplinara - ceea ce angajatorul nu ar avea voie sa faca (sa aplice cele de mai sus ca sanctiuni)
cu scuzele de rigoare, pentruca a-ti adus vorba despre tichetele de masa, cat de legal este ca, un agnajator care acorda tichete de masa anagajatilor, sa-i oblige sa utilizeze aceste tichete prin unitatea de alimentatie proprie, si asta nu este tot, preturile practicate acolo fiind la "discretia" angajatorului si, piperate in comparatie cu cele practicate de alte unitati de alimentatie aflate la doar catiava zeci de metri, multumesc, cu respect.
Buna ziua,

@patience
Intr-adevar formularea din legea 142/1998 si din normele metodologice cu privire la numarul tichetelor de masa este ambigua. Pe de o parte art. 5 alin. (2) din lege spune ca trebuie ”distribuit un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea” in timp ce art. 2 lit b) spune că partenerii sociali prin CCM ”pot stabili numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor”.

Consider ca din interpretarea spiritului general al legii si interpretarea sistematica a textelor din legea 142/1998 avand in vedere faptul ca aceste prevederi au caracter dispozitiv, in sensul ca in temeiul art.1 alin. (1) angajatorul poate acorda aceasta indemnizatie de hrana sub forma tichetelor de masa luand in considerare su art. 2 litera b) angajatorul poate stabili numarul de zile pentru care acorda aceste tichete de masa nefiind obligat sa le acorde pentru fiecare zi lucratoare.

Aceasta interpretare se desprinde si din art. 6 alin. (1) din lege conform caruia ”Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate.”. Astfel printr-o interpretare per a contrario salariatul poate utiliza pe luna un numar mai mic de tichete de masa decat numarul de zile lucratoare din acea luna, explicatia in acest sens fiind ca partenerii sociali au stabilit prin CCM acordarea unui numar mai mic de tichete de masa decat numarul de zile lucratoare din acea luna.

Cu toate acestea cred ca angajatorul ar trebui sa stabileasca un criteriu obiectiv care sa justifice acordarea unui numar de tichete de masa mai mic decat numarul de zile lucratoare pentru a putea justifica eventuala necordare a acestora in functie de circumstantele specifice.

Astfel de exemplu daca salariatul solicita sa i se acorde intr-o luna 10 zile lucratoare concediu fara plata si angajatorul a stabilit la nivel de unitate ca se vor acorda 10 tichete de masa pe luna, cum va putea angajatorul sa justifice sa spunem neacordarea in totalitate a tichetelor de masa pentru acea luna, daca nu exista un criteriu obiectiv de apreciere.

@razerul
Nu este legal ca angajatorul sa va oblige sa utilizati tichetele de masa la el in unitate. Conform art. 6 alin. (4) din legea 142/1998 ”Tichetele de masa pot fi utilizate in unitati de alimentatie publica, cantine-restaurant, bufete, cu care unitatile emitente au contractat prestarea serviciilor respective.”. De obicei vedeti la magazin sau la restaurante daca accepta plata c u tichete de masa daca nu aveti lista unitatilor la car le puteti folosi sau puteti gasi aceasta lista pe internet.

Eu nu inteleg exact cum va obliga. Din moment ce aveti tichetele de masa pe care le primiti la sfarsitul lunii o data cu salariul, probabil, puteti sa le folositi oriunde. Sau daca nu le folositi acolo a doua luna nu vi le mai da? Cum functioneaza aceasta obligatie?
pai, e simplu, bonurile sunt distribuite avand pe verso stampila angajatorului si desigur, "cu substrat" utilizarea acestora la "chioscul" acestuia la care asa cum am precizat, preturile nu prea au "concurenta" la "piper" si in mod sigur nici un angajat nu are indrazneala utilizarii acestor bonuri in afara "ariei" angajatorului, incalcarea acestor reguli putand duce la sicane care ar inegura viata angajatului cutezator, societate cu peste 100 de angajati dar ... fara apartenenta la un sindicat, care nici nu ar fi agreat.
Este dreptul Dvs. de a va constitui intr-un sindicat sau de a va alege reprezentanti ai salariatilor care sa va reprezinte in fata angajatorului. Mai mult decat atat, avand in vedere faptul ca sunteti mai mult de 100 de angajati, aveti dreptul si de a negocia un contract colectiv de munca in care sa includeti drepturi si garantii de protectie a salariatului in plus fata de cele cuprinse in Codul Muncii si alte legi speciale.

Eu inteleg teama Dvs., dar din pacate daca nici un salariat nu ia atitudine angajatorul isi poate face linistit de cap si sa comita astfel de abuzuri.

Eu pot sa va spun asa nu este legal ceea ce face angajatorul v-am indicat si textul de lege pe care-l incalca. Dar mai mult de atat decideti Dvs. De asemenea pot sa va spun ca daca incepeti demersurile de constituire a unui sindicat sau va alegeti reprezentanti ai salariatilor conform Codului Muncii (ceea ce presupune o procedura mai usoara) ii va fi greu angajatorului sa va dea afara pentru ca o astfel de masura va fi evident un nou abuz al angajatorului si va putea fi contestat in instanta. Instantele sunt de obicei foarte atente in cazul unor astfel de concediere care sunt evident in 80% dintre cazuri nelegale.
razerul a scris:

cu scuzele de rigoare, pentruca a-ti adus vorba despre tichetele de masa, cat de legal este ca, un agnajator care acorda tichete de masa anagajatilor, sa-i oblige sa utilizeze aceste tichete prin unitatea de alimentatie proprie, si asta nu este tot, preturile practicate acolo fiind la "discretia" angajatorului si, piperate in comparatie cu cele practicate de alte unitati de alimentatie aflate la doar catiava zeci de metri, multumesc, cu respect.



Daca firma in care lucrati are unitate proprie de alimentatie publica ,atunci aceasta (firma)poate emite tichete de masa pentru angajatii sai,pe care acestia le pot folosi doar in acea unitate,adica sunt tichete de uz intern.Aceasta este o situatie in care puteti fi obligati sa folositi tichetele doar in cadrul firmei.
Ultima modificare: Vineri, 2 Septembrie 2011
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Acordare tichete de masa pentru angajatii part time bonificatorul bonificatorul Buna ziua, In urmatoarele conditii, pentru angajatii part time (4 ore / 6 ore), tichetele de masa se acorda proportional cu timpul lucrat sau un tichet ... (vezi toată discuția)
Tichetele de masa si concediul al3_sorina al3_sorina E legal ca pentru un concediu medical ce depaseste 4 zile sa iti taie toate tichetele de masa? (vezi toată discuția)
Bonuri de masa Eugen.stoica Eugen.stoica Buna ziua, in legatura cu valoarea tichetelor de masa, care de la 1 Ianuarie 2018 pentru bugetari, sunt introduse in salariu, care este suportul legal de ... (vezi toată discuția)