Este corect introducerea CCM la nivelul unitatii conditii de acordare a tichetelor de masa de genul:
- se acorda anumitor categorii de salariati (anumite functii)
- nu se mai acorda in cazul inregistrarii absentelor nemotivate (nu doar pt zilele nemotivate, ci pt toata luna in care s-au inregistrat absente)
- realizarea unui minim din norma lunara de productie
- nu se acorda pt ultima luna in care se solicita incetarea activitatii.
Stiu ca in normele de aplicare a legii 142/1998 art 2 (c) spune ca se pot stabili in CCM criterii de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, dar este corecta interpretarea de mai sus?
Teama mea este sa nu se interpreteze acestea ca fiind sanctiune disciplinara - ceea ce angajatorul nu ar avea voie sa faca (sa aplice cele de mai sus ca sanctiuni)
buna ziua,
Lucrez din octombrie la o cantina din cernavoda, la interviu mi s-a spus ca in octombrie voi lua doar cateva bonuri, dupa in urmatoarea luna le voi lua pe toate integral, dar cand am intrebat de bonuri mi s-a spus ca nu s-a aprobat de sus pentru ca sunt angajata doar pe o luna, constractul este cu posibilitatea de prelungire.
Se poate intampla asa ceva ? Este legal?
Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de mas
Art. 2. Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanţii salariaţilor, stabilesc prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, precum şi forma suportului acestora, respectiv suport electronic şi/sau hârtie, care să prevadă:
a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;
c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.
Prin urmare , trebuie sa verificati criteriile de acordare a tichetelor de masa.
Bonuri de masa
Eugen.stoica
Buna ziua, in legatura cu valoarea tichetelor de masa, care de la 1 Ianuarie 2018 pentru bugetari, sunt introduse in salariu, care este suportul legal de ... (vezi toată discuția)