avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordarea tichetelor de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordarea tichetelor de masa

Este corect introducerea CCM la nivelul unitatii conditii de acordare a tichetelor de masa de genul:
- se acorda anumitor categorii de salariati (anumite functii)
- nu se mai acorda in cazul inregistrarii absentelor nemotivate (nu doar pt zilele nemotivate, ci pt toata luna in care s-au inregistrat absente)
- realizarea unui minim din norma lunara de productie
- nu se acorda pt ultima luna in care se solicita incetarea activitatii.

Stiu ca in normele de aplicare a legii 142/1998 art 2 (c) spune ca se pot stabili in CCM criterii de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, dar este corecta interpretarea de mai sus?
Teama mea este sa nu se interpreteze acestea ca fiind sanctiune disciplinara - ceea ce angajatorul nu ar avea voie sa faca (sa aplice cele de mai sus ca sanctiuni)
O problemă legată de distribuirea tichetelor de masă:

se poate stabili acordarea / neacordarea tichetelor de masă funcţie de îndeplinirea / neîndeplinirea normei de muncă, printr-o regulă de ordin interior ?

Există lege care poate da acest drept ?

Ce se poate face împotriva acestui fapt ?
Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă prevad:

Art. 2. - Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de muncă clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrană sub forma tichetelor de masă, care să prevadă:
a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masă, precum şi valoarea nominală a tichetului de masă, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numărul de zile lucrătoare din lună pentru care se distribuie tichete de masă salariaţilor;
c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masă, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.
pana la ce nivel al salariului brut angajatul poate beneficia de tichete de masa? multumesc.
Ultima modificare: Marți, 26 August 2014
andreea_adomnitei, utilizator
Nu exista asa ceva precizat intr-un act normativ.
va multumesc pentru raspuns. atunci o astfel de prevedere intr-un contract colectiv de munca nu incalca un drep al angajatului? un contract colectiv de munca poate fi mai restrictiv decat legea?
Ultima modificare: Marți, 26 August 2014
andreea_adomnitei, utilizator

Alte discuții în legătură

Acordare tichete de masa pentru angajatii part time bonificatorul bonificatorul Buna ziua, In urmatoarele conditii, pentru angajatii part time (4 ore / 6 ore), tichetele de masa se acorda proportional cu timpul lucrat sau un tichet ... (vezi toată discuția)
Tichetele de masa si concediul al3_sorina al3_sorina E legal ca pentru un concediu medical ce depaseste 4 zile sa iti taie toate tichetele de masa? (vezi toată discuția)
Bonuri de masa Eugen.stoica Eugen.stoica Buna ziua, in legatura cu valoarea tichetelor de masa, care de la 1 Ianuarie 2018 pentru bugetari, sunt introduse in salariu, care este suportul legal de ... (vezi toată discuția)