avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

daca mi-am dat demisia fara preaviz mai am dreptul la salariul pe ultima luna si la plata concediului de odihna neefectuat si plata pt munca prestata in zilele de sarbatoare legala?( mentionez k firma se inchide pe 1 septembie).Daca Nu mi-a dat nr.de inregistrare pt.demisie ar putea sa nu mai recunoasca faptul k am lasat demisie scrisa(erau mai multe persoane in birou in momentul cand am scris demisia)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:29, 31 August 2011
Aveti toate acele drepturi, iar in ceea ce priveste demisia - angajatorul este obligat sa ia act de solicitarea dvs.
Ati precizat faptul ca "firma se inchide cu 1 septembrie" - cum anume se inchide?
Demisia este un act unilateral. Este un privilegiul al salariatului. In general atat angajatul cat si angajatorul sunt obligati sa respecte termenii contractuali, adica termenul de preaviz (nu cred ca v-ar conveni sa primiti un preaviz cu "0" zile). Incetarea contractului fara preaviz prin demisie este posibila fara daune cand angajatorul nu si-a respectat clauzele contractuale si puteti demonstra acest lucru. In caz contrar acesta are dreptul sa va dea in judecata si sa va ceara daune pentru perioada preavizului (atentie doar pentru perioada preavizului) dar la fel ca in cazul dumneavoastra sa poate demonstra daunele pricinuite.
Angajatorul este obligat sa intocmeasca pontaj zilnic, astfel ca dumneavoastra apareti absent nemotivat de la data demisiei pana la data la care vi se va inchide contractul de munca.
Chiar daca se inchide firma (prin orice modalitate) drepturile salariale vor fi achitate inclusiv pentru zilele de sarbatoare legala.
Normal ca aveti dreptul la suma cuvenita pentru concediul de odihna
Daca aveti indoieli de modul in care fostul angajator va va calcula si achita drepturile salariale, aveti posibilitatea sa faceti sesizare la ITM -ul unde isi are sediul angajatorul. In cazul in care considerati ca si dupa controlul ITM-ului sunteti nedreptatit, puteti actiona societatea in instanta, cu conditia sa puteti demonstra nemultumirea.
In caz contrar acesta are dreptul sa va dea in judecata si sa va ceara daune pentru perioada preavizului (atentie doar pentru perioada preavizului) dar la fel ca in cazul dumneavoastra sa poate demonstra daunele pricinuite.


Care ar fi baza legala sa i se ceara daune numai daca absenteaza in perioada preavizului?
Neefectuarea preavizului este asimilata cu abaterei disciplinare si tratata ca atare conform codului muncii si regulamentului intern
monellu a scris:

.....
In cazul in care considerati ca si dupa controlul ITM-ului sunteti nedreptatit, puteti actiona societatea in instanta, cu conditia sa puteti demonstra nemultumirea.



In litigiile de munca, sarcina probei o are intotdeauna angajatorul indiferent de pzotia pe care o are in proces ... actionarea in instanta a angajatorului nu este conditionata de raspunsul dat de catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fortata mireloi mireloi Lucrez in turism, la o societate de 1 an zile, in timpul acesta nu am beneficiat de concediu de odihna, am lucrat ore suplimentare,nu mi`a fost respectat ... (vezi toată discuția)
Demisie Dida_Calita Dida_Calita Buna seara! Tot incerc sa gasesc modificari ale Codului Muncii 2011 referitoare la demisie, dar fara nici un rezultat. Problema mea este urmatoarea: Am ... (vezi toată discuția)
Inplicatii juridice anidarius anidarius Sunt Director Economic, si de 2luni firma nu mi-a mai facut platile salariale. Ce implicatii juridice ar rezulta daca in cateva zile imi voi prezenta demisia ... (vezi toată discuția)