avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie invaliditate-desfacere CIM
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie invaliditate-desfacere CIM

Buna ziua,
Va rog sa ma indrumati in urmatorul caz: avem un angajat, care a solicitat pe 15 martie 2011 eliberarea cartii de munca in vederea solicitarii pensiei de invaliditate. Are certificat de concediu medical pana la data de 01.04.2011. Dupa 1 aprilie din neglijenta(?) a fost pontat cu ore 0, fara nici un document justificativ. Pe data de 24 august acest angajat a trimis prin fax decizia asupra capacitatii de munca (emisa pe 7 aprilie 2011 de comisia de expertiza medicala a capacitatii de munca), care specifica ca acesta a si-a pierdut capacitatea de munca. Dupa aceasta decizie am solicitat comunicarea deciziei privind acordarea pensiei de invaliditate de la casa de pensii, aceasta a fost emisa pe data de 07.06.2011 si mentioneaza ca plata drepturilor se va face incepand cu data de 01.05.2011 (comincarea deciziei s-a facut azi, 31.08.2011).
In acest caz noi trebuie sa emitem o decizie cu data de maine (01.09.2011) pentru desfacerea contractului de munca incepand cu data de 01.05.2011?
Putem sa avem probleme ca acesta a fost pontat cu 0?
In aceste cazuri cum se face pontajul?

Multumesc,
Hajnalka
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 15:33, 2 Septembrie 2011
Nu aveti nici o problema daca emiteti acea decizie asa cum ati aratat.Ati proce4dat corect pontind cu o activitatea acestuia intrucit nu a prestat nici o activitate
Multumesc
cred ca desfacerea contractului de munca trebuie sa se faca incepand cu data emiterii deciziei asupra capacitatii de munca.
daca dumneavoastra incetati cu 1.05.2011, cum justificati perioada 07.04. - 30.04.? el, practic, in acea perioada avea capacitatea de munca pierduta.
in ceea ce priveste pontajul, daca nu s-a prezentat si nici nu a acoperit perioada de la inceputul lunii, asta este. ramane asa.
trimite-ti un mesaj privat domnului tudor valeriu (moderator pe acest site). o sa va raspunda exact.
Dupa 1 aprilie din neglijenta(?) a fost pontat cu ore 0, fara nici un document justificativ. Pe data de 24 august acest angajat a trimis prin fax decizia asupra capacitatii de munca

Nu este vorba de neglijenta avand in vedere perioada scursa. L-ati avut salariat chiar daca era pe "zero", nu ati considerat absente nemotivate si nici CFP. Cum ati reusit "performanta" sau ce se ascunde in spatele acesteia nu este treaba mea dar va sugerez sa-i faceti incetarea cu data comunicarii deciziei, 31 aug. conform art.56 alin. lit c).

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
Multumesc.
Va explic si eu logica mea privind desfacerea cu data de 01.05. ]
In decizie este specificat ca va primi dreputirile banesti pentru invaliditate incepand cu data de 01.05., dara daca acesta inca este angajat pana la data de 31.08. nu e corect sa se suprapuna sa fie si angajat (ca daca este desfacut CIMul cu 31.08. atunci la 01.05 este inca angajat).
Am fost anuntati telefonic de angajat ca a depus dosarul pt pensionare si am fost de buna credinta si din acest motiv am pontat cu 0 intre 01.04. si 01.05.

Alte discuții în legătură

Pensionare grad 3 roxana69 roxana69 In cazul unui salariat care vrea sa se pensioneze pe caz de boala contractul nu inceteaza de drept ? Este suficient avizul medicului prin care este mentionata ... (vezi toată discuția)
Pensionare invaliditate si revisal ContSters56278 ContSters56278 Cum procedez avand in vedere noile prevederi privind Revisal ul ,in cazul in care am un angajat care la 02.07.2009 depune cerere de intocmire dosar pensie de ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pentru pensie de invaliditate anieta anieta Buna ziua, Am o nelamurire cu privire la art. 56 lit d din Codul Muncii actualizat 2011, si anume: Cum se aplica acest articol atunci cand intampinam ... (vezi toată discuția)