avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare pt cei care lucreaza in strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare pt cei care lucreaza in strainatate

Buna-ziua.Ma numesc Anca Nastasia,am 55 de ani,nascuta in 1956,am lucrat 27 de ani in Romania si grupa 3 ani;actual lucrez in Italia cu documente de 3 anide lucru + un an somaj.Daca puteti sa-mi spuneti la cati ani am posibilitatea sa ies la pensie si cum sunt considerati anii lucrati in strainatate si ce documente trebuie sa am ca sa justific acesti ani. Nu stiu schimbarile produse in lege am auzit ca la un an lucrat in strainatate se considera doi pe cartea de munca?!? nu stiu din surse sigure


Va multumesc mult,
Cu respect NATASIA
Cel mai recent răspuns: Valentin Mester , utilizator 19:45, 4 Septembrie 2011
La implinirea varstei de pensionare (60 ani si x luni in functie de luna nasterii in Romania) va primi o pensie europeana.

In momentul in care veti depune dosarul de pensie (indiferent daca il depuneti in Romania sau Italia) veti atasa Formularul E202 la cererea de pensionare adresata ori CNPAS ori Institutului de pensii din Italia.

Veti primi practic o pensi din 2 tari, pentur perioada lucrata in Romania veti primi o suma iar pentur perioada lucrata in Italia o suma de bani.
Va multumesc mult pentru raspuns ma ajuta mult ... nu stiu daca exista un numar minim de ani pe care trebuie sa ii ai in campul muncii in Italia pt care poti primi pensie as fi inteles ca minim cinci?somajul se calculeaza si el?
Tinand cont ca am 27 de ani lucrati din care 15 ani la grupa a -II-a(3 ani adaugati la cei 27) deci 30 de ani in Romania plus 5 ani In italia,as avea posibilitatea de a iesi la pensie mai repede decat varsta legala de 60 de ani?



Va multumesc



Pt. 15 ani lucrati in conditii deosebite beneficiati de o reducere a varstei de pensionare de 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata (fara diminuare) haurespaulina haurespaulina Nascuta 14.03.1958 / ani lucrati in romania 26 si 11 luni in grupa ll-a / ani lucrati in italia 7. Cand pot iesi la pensie anticipata fara penalizari si ce ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare predescudarie predescudarie cand ies la pensie sunt nascuta in iunie 1956, am lucrat din 1973 aprilie in grupa a doua de munca, 22 de ani, si as dori sa stiu cand as putea iesi la ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata partiala Dana Rotaru Dana Rotaru Buna ziua, Sunt nascuta in 10 mai 1956,iar pana la data de 21 mai 2009,cind s-a desfiintat firma la care lucram,am avut vechime in gr. I de munca,,de 30 ... (vezi toată discuția)