avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare cheltuieli de judecata

Am fost parat intr-un dosar cu "obligatia de a face" (vecinul vrea sa intre in curtea mea sa isi finiseze un perete). Am spus ca sunt de acord sa isi faca treaba, dar am facut si o cerere reconventonala si am solicitat o expertiza prin care am demonstrat ca vecinul a depasit razorul. Instanta a hotarat ca admite partial cererea reclamantului si admite cererea mea. La final, reclamantul trebuie sa imi plateasca o diferenta din cheltuielile de judecata. Peste cateva zile, reclamantul va intra in curtea mea sa isi finiseze peretele, dar eu nu am recuperat inca niciun leu din suma pe care mi-o datoreaza. Imi puteti spune, va rog, care ar fi cursul normal al lucrurilor? Sa imi respect eu "obligatia de a face", dupa care sa astept banii, sau sa fac tot posibilul sa recuperez banii mai inainte? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: boboc33 , utilizator 20:30, 7 Septembrie 2011
Hotararea judecatoreasca nu prevede nimic in acest sens?

Este o hotarare definitiva ?
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
PERESCU ANDREEA, Consilier juridic
vecinul dvs are hotarare judecatoreasca definitiva, irevocabila si investita cu titlu executoriu? nu poate sa puna in aplicare hotararea pana nu va da banii, suma stabilita in hotarare.
Din pacate pentru dvs, desi ambele obligatii sunt judecatoresti si provin din aceeasi hotarare, au natura juridica diferita. Adica obligatia dvs., de a face, nu este dependenta de restituirea cheltuielilor de judecata, obligatie partimoniala. Ce trebuie sa intelegeti dvs este ca sunteti sunteti obligat sa respectati hotararea, respectiv finisarea peretelui, chiar daca vecinul nu plateste. Pentru a va recupera banii, puteti apela, insa, la o serie de arme juridice: investirea sentintei cu titlu executoriu, trimiterea unor somatii vecinului si, in final, executarea silita.

Cu stima.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2011
andreigrigoriu, moderator
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Hotararea era cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicare. Nu a facut nimeni apel. Intre timp... eu mi-am respectat obligatia si l-am lasat pe reclamant sa isi faca treaba, desi... citez: " Permite reclamantului accesul pe terenul paratilor impreuna cu lucratorii, pentru realizarea lucrarilor de finisare ... DACA aceasta lucrare se executa in limita suprafetei de teren proprietatea reclamantului..." Expertiza tehnica a demonstrat ca razorul era depasit. Deci... Acum as vrea si eu sa imi recuperez banii. Am inteles ca ar trebui sa fac o cerere de investire cu formula executorie (sau cam asa). Din toata povestea aceasta am ajuns la concluzia ca cei care isi fac dreptate cu toporul...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Granituire aordodi aordodi Buna ziua. S-a finalizat procesul de granituire prin care unul din vecini a cerut ca sa se stabileasca linia de hotar şi demolarea unor anexe construite ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva hecla hecla Pentru inceput as dori sa va multumesc inca odata pentru raspunsurile pe care le-am primit pana acum si daca se poate as mai abuza de cunostintele ... (vezi toată discuția)
Autorizatie vecini pt.finisaj fatada lili7 lili7 Buna ziua, am o problema cu unul dintre vecini: construiesc o casa, am autorizatie de construre, am si acordul vecinilor. Constructia este ridicata (etaj si ... (vezi toată discuția)