avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere Gravida - Firma in insolventa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere Gravida - Firma in insolventa

Buna ziua,

Va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns.

Lucrez la o firma din 01.11.2010 in prima luna am fost incadrata pe 2 ore salariu aferent. Din 1 dec 2010 m-au incadrat pe 8 ore cu 973 net (pe studii sup). Acum am aflat ca firma doreste sa declare Insolventa cu data aproximativa de 15 sept.2011

Eu sunt insarcinata in 12 saptamani. In mod normal legea ma protejeaza pana la intrarea in insolventa, de acolo conf. art 60 (aln.2) in cazul reorganizarii judiciare (insolventa) nu sunt protejata astfel incat ma poate concedia. Eu nu o sa am 12 luni decat in 1 nov 2011 pentru a putea beneficia de somaj si din somaj sa intru in concediu de maternitate. Firma este cu sediul social in Constanta si eu sunt angajata la punct de lucru Cluj-Napoca cu data de 01.08.2011 ( atunci mi-au dat decizia, eu defapt am fost mereu la punct de lucru CJ - dar ei din diferite motive au facut angajarile pe CT)
As dorii sa stiu daca ma concediaza dupa declararea procesului de insolventa pot ramane 20 zile lucratoare in preaviz? (am calculat cam atat ar avea luna oct) si daca nu ma dau afara decat pe la inceputul lunii oct ma mai pot salva?

Sau ce alte solutii mai am? Ma mai gandeam la concediu medical dar si asa, am citit ca imi pot emite decizia in cazul insolventei.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: tofan_anamarya , utilizator 20:20, 4 Martie 2012
Buna seara,
Ii puteti da in judecata pe dr. muncii, si aveti sanse sa castigati, insa pentru ca nu va puteti cere in instanta si reintegrarea pe funtia detinuta anterior, pe langa conexarea uturor salariilor indexate si majorate pana la data platii acestora, puteti solicita si daune morale si materiale, care insa trebuiesc justificate.
Problema este ca veti intra in posesia drepturilor banesti abia atunci cand se va gasi ceva de executat (eventual atunci cad se vor pune sub licitatie bunurile societatii aflate in insolventa)
Cu sinceritate,
P.S>CA SA NU MAI STATI CU ACEASTA GRIJA VA TREBUI SA NOTIFICATI ANGAJATORUL CU PRIVIRE LA EVOLUTIA SARCINII SI SA DEPUNETI IN ORIGINAL O ADEVERINTA DE LA MEDICUL GINECOLOG, CARE SA ATESTE EVOLUTIA UNEI SARCINI!!!!!:belay:
''chiar si asa, daca firma ar fi declarata in insolvetnata va mai pot tine la munca, in sensul ca insolventa este o forma de reorganizare a societatii , iar daca societatea nu trece de acest prag al reorganizarii , etpa imediata este aceia a famimentului- data de la care sunteti concediata de drept...''- Eu va precizam ca ei in aceasta perioada nu ai dreptul sa va concedieze fiind in incidenta art 60 alin 1 lit c C. Muncii, iar pe baza acestui temei dv. puteti actiona in justitie angajatorul si sa va recuperati drepturile salariale si derivate din acestea...
Toate cele bune.:luck:

Cat despre salarii va rog sa stati linistita....mai e pana la declararea starii de imposibilitate de plata care este generata de Faliment!!!
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2011
sebastian-barbulescu, utilizator
Am facut aceasta notificare prin care am anuntat starea mea fiziologica de graviditate si am atasat un gertificat medical conform legii acum aproape 2 luni.

Dumneavoastra vorbiti de o altfel de notificare privind "evolutia sarcinii" ?

Eu inca sunt salariata si incadrata pe 8 ore pe perioada nedeterminata.
Intrebarea mea este dupa declararea procesului de insolventa cat timp as avea la dispozitie pana la concediere? eu imi calculasem cu cele 20 de zile lucratoare de preaviz ca ar trebui sa nu ma dea afara pana prin 2 -3 octombrie.

Eu mai am dreptul la preaviz nu?

Nu inteleg pe ce motiv ii pot actiona in judecata?
Multumesc pentru promtitudinea raspunsului.
ElenaCorina, utilizator
Noi am primit ultimul salariu pe data de 20 luna trecuta, daca angajatorul declara insolventa vom mai primii salarile pe data de 20 luna aceasta? Sau trebuie sa primim o decizie de la lichidator?
ElenaCorina, utilizator
Nu aveti ce cauta in instanta, dl. @sebastian cred ca nu a inteles ca nu este vorba de drepturi salariale, daune morale sau reintegrare pe vreo functie, ci este vorba de cum sa indepliniti stagiul prevazut de OUG 111/2010 pentru a beneficia de concediu cresterea copilului.
Asa cum spuneati si dvs, va trebui in primul rand un stagiu de cotizare pentru a beneficia de somaj, pentru ca veti naste abia la inceputul lunii martie 2012. (peste 6 luni).
Variantele sunt mai multe.
1) daca sotul lucreaza si indeplineste conditiile, poate primi el indemnizatia CCC.
2) Va puteti inscrie, inaintea deciziei de desfacerea CIM, la cursuri de formare profesionala cu acordul actualului angajator, intrand in concediu fara plata.( vedeti art. 2 pct. (5) litera u) din OUG 111/2010.
3) de la data incetarii raporturilor de munca cu societatea insolventa, putei initia un nou contract la o alta firma, unde sa va platiti singura asigurarile de somaj, chiar daca nu veti presta efectiv.(este mai putin ortodaxa, dar se practica des, chiar daca voi fi criticat pentru acest sfat).
Da, asa este, data de nastere este 16 martie.
Intrebarea este ca daca angajatorul imi va desface CIM dupa data de 1 oct, trebuie sa respecte durata celor 20 zile de preaviz?

pentru ca asa ma voi incadra daca se aduna cele 20 zile lucratoare.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa cic si concediu medical annapop111 annapop111 Buna ziua, Sunt in concediu de ingrijire copil pe perioada de 2 ani, concediu care expira in 22 februarie 2014; firma la care sunt angajata este in ... (vezi toată discuția)
Revenire din concediu crestere copil 2 ani mihaela71 mihaela71 la o societate in cursul lunii februerie revine din concediu crestere copil 2 ani una din salariate,insa punctul de lucru unde a lucrat acea persoana este ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc madymic madymic Buna ziua. Sunt in concediul de crestere copil pana la varsta de 2 ani. (pana pe 31 octombrie 2013) si beneficiez de indemnizatie. Voiam sa stiu daca pot ... (vezi toată discuția)