avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... continuare studii liceale
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

continuare studii liceale

Buna ziua,
Va rog frumos sa ma ajutati cu niste raspunsuri: un prieten de-ai mei a absolvit 10 clase, are ceva diploma de bobinator, iar apoi s-a inscris la o alta scoala (nu stie daca era liceu sau scoala profesionala-era in urma cu aproximativ 15-20 de ani). Eu vreau sa-l ajut-el are ambitie sa-si continue studiile acum, la 35 de ani, dar nu stie daca s-ar putea inscrie la un seral sau ce ar trebui sa faca. Este dezorientat, din pacate.
Daca cineva ma poate ajuta cu niste raspunsuri, niste indrumari, sfaturi, v-as fi foarte recunoscator.
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:21, 7 Septembrie 2011
Buna ziua!

Precizări privind continuarea studiilor de către absolvenţii învăţământului obligatoriu de zece clase şi ai anului de completare

Conform prevederilor Metodologiei continuării studiilor după finalizarea învăţământului obligatoriu, absolvenţii îşi pot continua studiile astfel:
[...]
- absolvenţii clasei a X-a la ªcoala de Arte şi Meserii, cu certificat de absolvire şi cu certificat de calificare profesională, nivel 1, pot continua studiile, la cerere, în anul de completare;
- absolvenţii anului de completare, cu certificat de absolvire şi cu certificat de calificare profesională, nivel 2, pot continua studiile, la cerere, în ciclul superior al liceului.

Continuarea studiilor se poate face la aceeaşi filieră, profil/domeniu, specializare / calificare profesională, sau prin schimbarea filierei, profilului / domeniului, specializării / calificării profesionale. Absolvenţii învăţământului obligatoriu şi cei ai anului de completare pot solicita continuarea studiilor în aceeaşi unitate de învăţământ sau în alta.

Pentru continuarea studiilor în aceeaşi filieră, profil/domeniu, specializare / calificare profesională, admiterea absolvenţilor învăţământului obligatoriu, respectiv ai anului de completare, se face fără examen, prin înscriere la unitatea şcolară la care aceştia doresc să îşi continue studiile, în limita locurilor disponibile şi, după caz, cu aplicarea criteriilor de departajare prevăzute în metodologie.

Candidaţii care doresc continuarea studiilor în altă filieră, profil/domeniu sau specializare/calificare profesională, trebuie să susţină şi să promoveze examene de diferenţe.

[ link extern ]

Ar fi ideal.ca in apropiere sa aveti un liceu cu o sectie cu profil identic celui absolvit de cunostinta dvs.
Daca nu este, de la secretariatele liceelor puteti obtine informatii concrete despre profile, numar de locuri, programarea examenelor de diferenta sau inscrierile propriu-zise.

:luck:

Multumesc frumos pentru raspuns!
Daca are certificat de calificare profesionala nivel 1, poate continua doar cu 1 singur an, iar daca are certificat nivel 2 poate continua cu inca 2 clase de liceu? va multumesc pentru amabilitate!

Cu placere :)

Din ce am gasit aici

[ link extern ]

rezulta ca la nivelul 1 a XI-a este an de completare, deci ar fi echivalentul a 10 clase de liceu.
De-abia dupa aceea s-ar putea inscrie in ciclul superior.

Daca are certificat nivel 2 asta ii va permite inscrierea in ciclul superior in vederea obtinerii diplomei de bacalaureat sau macar a unui certificat de absolvire a liceului.

o Ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, clasele a IX-a și a X-a, școala de arte și meserii, ce permite obținerea certificatului de calificare de nivel 1;

o Clasa a XI-a, anul de completare, ce permite obținerea certificatului de calificare de nivel 2; această clasă reprezintă în același timp o pasarelă către următorul nivel de calificare;

o Ciclul superior, clasele a XII-a și a XIII-a, organizate în liceele tehnologice, ce permite obținerea certificatului de calificare de nivel 3 și corespunzător nivelului 3 ISCED

Da, am inteles acum. Din ce mi-a spus acest prieten, el ar mai fi facut 1 an de scoala dupa absolvirea celor 10 clase, deci in total 11, iar apoi a renuntat complet. Pentru cel de-al 11-lea an nu are nici o adeverinta, nimic! I-am spus ca sunt dispus sa-l ajut, sa ma interesez atat cat pot, sa vad care sunt urmatorii pasi pe care i-ar avea de urmat. Zilele acestea imi va pune la dispozitie toate doc. pe care le are (diplome, calificari etc.) si eventual voi reveni in weekend sau saptamana viitoare cu alte intrebari.
Inca o data multumiri. Toate cele bune!
Dupa ce adunati tot ce are, un drum la liceul unde ar vrea sa isi continue studiile v-ar fi de folos cu siguranta.
Ceea ce nu inseamna ca nu putem incerca impreuna sa gasim solutii pentru prietenul dvs. :)

Zi frumoasa!

Alte discuții în legătură

Scoala profesionala=studii medii? mirela2000 mirela2000 Buna ziua, Este considerata efectuarea a zece clase plus scoala profesionala ca fiind studii medii? Dar absolvirea a XII clase fara diploma de bacalaureat? ... (vezi toată discuția)
Mă incadrez la studii medii? cosgab9 cosgab9 Buna ziua. In anul 2014 am absolvit \\"invatamantul profesional cu durata de 2 ani\\" (nivel 2), dar inainte de asta am facut un an de liceu (am \\"Certificat ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre somaj Raku220 Raku220 Buna seara! Am o intrebare : Daca numai fac scoala (m-am lasat in clasa a 9 a pe la jumatate ) si am 17 ani si jumatate acum am vreo sansa sa primesc somaj? ... (vezi toată discuția)