avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1146 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara de intretinere

Buna ziua !!!
Fiul meu implineste luna aceasta 21 de ani,este student la o facultate de educatie fizica si sport la zi - trece anul III,unde poate beneficia de o reducere de 50% din absente daca face dovada ca este sportiv de performanta.
De mentionat ca in anul II,nu a frecventat cursurile,prezentandu-se doar la examene,iar la clubul unde activa nu s-a mai prezentat de la sfarsitul anului I si nu a mai participat tot de pe atunci la nici un concurs.
Actualmente,el locuieste impreuna cu tatal lui(- in apartamentul comun - neintroducand partajul),avand toate conditiile necesare.....
Divortul s-a incheiat in martie anul acesta....
Tatal lui,lucreaza in Italia si are un venit cuprins intre 2600 - 3200 Eu,iar eu am un salariu de incadrare de 906 Ron - lunar ridicand cam 1040 Ron.

Situatia de prezinta astfel :
Am de plata o banca 115 ron,o rata la un card de cumparaturi 105 ron, fac naveta de la domiciliu la locul de munca ( 15 - 16 zile lucratoare * 14,6 ron biletul dus-intors - bani nedecontabili),plus ca am si o gazda pentru ca nu am cu ce ajunge la program si plec de seara cand sunt de zi de servici,plus cheltuielile lunare - lumina,apa,telefon - etc
Fiul meu solicita pensie alimentara de intretinere...
La veniturile pe care le-am specificat si datoriile lunare pe care le am mi se mai poate opri si pensie alimentara de intretinere ????
Tinand cont de faptul ca tatal il poate intretine fara probleme este importanta situatia financiara sau legea te obliga in mod expres sa platesti pana la finalizarea studiilor..
Daca da,cam la cat se poate ridica suma ???
Va multumesc pentru raspunsuri !!!!!
Cel mai recent răspuns: angela0011 , utilizator 23:45, 16 Septembrie 2011
Ganditi-va daca situatia ar fi fost inversa...adica baiatul sa locuiasca cu dvs...si sa -i plateasca tatal pensie din venitul de 2600-3200 euro....v-ar fi avantajat.
Daca fiul dvs va da in judecata pentru pesie de intretinere, ar trebui sa solicitati sa faca dovada ca urmeaza cursurile unei facultati la zi, si, daca veti fi obligata sa platiti, suma va fi de 25% din venitul net realizat de dvs, daca nu aveti si alti copii in intretinere.
bioenergeta a scris:

Ganditi-va daca situatia ar fi fost inversa...adica baiatul sa locuiasca cu dvs...si sa -i plateasca tatal pensie din venitul de 2600-3200 euro....v-ar fi avantajat.
Daca fiul dvs va da in judecata pentru pesie de intretinere, ar trebui sa solicitati sa faca dovada ca urmeaza cursurile unei facultati la zi, si, daca veti fi obligata sa platiti, suma va fi de 25% din venitul net realizat de dvs, daca nu aveti si alti copii in intretinere.

Da,inteleg ceea ce doriti sa spuneti,insa situatia este complet diferita si sa va explic de ce :
Este constient de posibilitatea mea materiala in comparatie cu a lor !
Au ramas cu 2 imobile unul complet dotat si mobilat - in valoare de peste 2 miliarde jumatate -la care nu am nici o pretentie !!!!!
Neputand introduce partajul prin ordonanta prezidentiala am obtinut o garsoniera in care aveam un sifonier,un scaun si o masa.
Anul acesta in iunie cand au schimbat mobila de dormitor le-am cerut o saltea sa am pe ce dormii - au refuzat categoric,insa au cerut sa semnez un act prin care sa ii las copilului apartamentul si garajul si lui o garsoniera....
Am fost deacord insa cu conditia : copilul sa nu instraineze imobilul fara acordul ambilor parinti - (la mintea lui mi se pare corect).
Nu au fost deacord cu conditia pusa si nu am mai semnat...
Situatia e ca si actul introdus in instanta nu are semnatura lui :(
Stie ca facand lucrul acesta imi ia si bucata de paine de la gura,dar sper ca va realiza vreodata cat de mult a gresit vanzandu-ma pe cativa bani....
nu spun ca nu sunt deacord sa-i platesc,insa pentru mine 255 de ron sun mari - e aur pur...
Ultima modificare: Vineri, 2 Septembrie 2011
angela0011, utilizator
Stimata Doamna Angela,

Nu sunt de specialitate dar aici, in afara de reglementari legale, vorbim de o lipsa de umanitate si bun simt din partea celui caruia i-ati dat viata, mai ales ca este vorba dvs. ca MAMA care l-ati crescut pe acest "copil" de 21 de ani. Mi se pare cel putin rusinos ca fiul sa va solicite pensie de intretinere cand sunt atatea posibilitati sa isi ia un servici cu timp partial (indiferent cat il ajuta tatal) si sa nu pretinda sa fie intretinut de dvs.la aceasta varsta. E strigator la cer....:sorry:
Tatal ce spune? Are aceeasi atitudine ca a fiului? Nici la el nu gasiti intelegere?
Incercati sa mergeti la un birou de mediere, poate va ajuta sa gasiti o cale de mijloc benefica pentru toate partile implicate.
Va doresc sa rezolvati pozitiv si cat mai curand aceasta situatie cel putin hilara
L.C.
Laura Ciobeica a scris:

Stimata Doamna Angela,

Nu sunt de specialitate dar aici, in afara de reglementari legale, vorbim de o lipsa de umanitate si bun simt din partea celui caruia i-ati dat viata, mai ales ca este vorba dvs. ca MAMA care l-ati crescut pe acest "copil" de 21 de ani. Mi se pare cel putin rusinos ca fiul sa va solicite pensie de intretinere cand sunt atatea posibilitati sa isi ia un servici cu timp partial (indiferent cat il ajuta tatal) si sa nu pretinda sa fie intretinut de dvs.la aceasta varsta. E strigator la cer....:sorry:
Tatal ce spune? Are aceeasi atitudine ca a fiului? Nici la el nu gasiti intelegere?
Incercati sa mergeti la un birou de mediere, poate va ajuta sa gasiti o cale de mijloc benefica pentru toate partile implicate.
Va doresc sa rezolvati pozitiv si cat mai curand aceasta situatie cel putin hilara
L.C.

Tatal......
Tatal joaca un rol important deoarece am inteles ca i-a propus un targ :
- ii da bani sa dea de carnet
- ii da bani de masina
- il sustine financiar incontinuare
- il ia cu el in Italia sa lucreze impreuna...
Si totul pentru un orgoliu prostesc : CA AM AVUT CURAJ SA DIVORTEZ
Cum adica sa il las ???
Dureros e faptul ca fiul stia traiul meu cu tatal lui (batai cu picioarele,izgoniri in miez de noapte si cate altele...),stia ca nu i-am gresit si nu i-am iesit din cuvant niciodata, stia...
Nu ma cunoasteti,nu va cunosc - dar pot jura cu mana pe Biblie in fata lui Bunul Dumnezeu ca nu le-am dat niciodata motiv sa se poarte asa....

Va multumesc pentru incurajari si Dumnezeu sa aiba grija si de mine...
Daca bunurile la care faceti referire au fost dobandite in timpul casatoriei, intreoduceti actiune de partaj. Depuneti si cerere de ajutor public judiciar.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara student kameliaflorescu kameliaflorescu Buna ziua.Fiul meu dupa implinirea varstei de 18 ani, a inaintat instantei cerere si i s-a admis continuarea platii pensiei alimentare de catre tatal sau ... (vezi toată discuția)
Cum obtin pensia alimentara in situatia de fata??? frampolarbear frampolarbear Am si eu o mica poveste, parintii mei au dat divort in octombrie 2007 cand eu aveam 19 ani, acum am 20 in iulie 2008, in octombrie 2007 am intrat la facultate ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ivanov teodora ivanov teodora Buna ziua, as dori daca se poate sa primesc un sfat. Am fost casatorita azi am terminat divortul. Din mariaj avem impreuna un copil in varsta 20 ani care acum ... (vezi toată discuția)