avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara student
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara student

Buna ziua.Fiul meu dupa implinirea varstei de 18 ani, a inaintat instantei cerere si i s-a admis continuarea platii pensiei alimentare de catre tatal sau biologic pana la terminarea studiilor. In vara anului trecut 2013, a fost admis la buget, sesiunea din vara, la Universitatea Bucuresti, student in urma examenului la care a obtinut media 9.59 .In prezent este student in anul intai. tatal sau a cerut in instanta ca fiind ilegala plata pensiei alimentare pt luna septembrie 2013 cand pt o luna, ne mai primind nimic de la tatal sau a obtinut un contract determinat de 1 luna , (fiind deci admis deja ca student) ca operator introducere date, fiind in nevoie si avand la dispozitie o luna de vacanta inca, pana la inceperea anului universitar. In ce temei face acesta actiunea si care este legea care desi era student declarat admis, desi a muncit numai 1 luna pana la inceperea anului universitar ar putea sa ii dea castig de cauza tatalui sau in acest demers.? Multumiri anticipate.
Dna nu stiu in baza carui art. de lege cere tatal plata ilegala a pensiei alimentare pentru 1 luna, cand are un copil de care ar trebui sa fie mandru si ar fi trebuit sa-l rasplateasca cu dragoste si intelegere, cu afectiune si respect, nu cu cereri de chemare in judecata. Imi pare rau de copilul dvs. pentru ca are un astfel de tata, dar sa ridice fruntea sus sa mearga mai departe si sa infrunte viata cu mandrie. Cred ca pt. luna in care a muncit o sa dea banii inapoi, dar tatal trebuie sa-i plateasca pensie pana la 26 de ani daca urmeaza cursuri universitare la zi, bafta la masterat si doctorat!
Multumesc. S-a executat silit. Tatal insa a inaintat instantei contestare la executarea silita aducand acte doveditoare cum ca veniturile lui s-au micsorat - desi la momentul micsorarii acestora ar fi trebuit singur sa ceara instantei reducerea pensiei alimentare. In fine, intrebarea mea era daca exista o lege care sa faca referire la faptul de care se agata tatal copilului : anume ca student fiind , declarat admis la Univ Bucuresti in iulie 2013 pe listele publice ale Universitatii, a muncit totusi o luna de zile, legal, cu contract pe perioada determinata de 1 luna (25 august-25 sept 2013).Constituie acest aspect infractiune si tatal poate avea succes in neacordarea pensiei alimentare pt acea luna ?
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
kameliaflorescu, utilizator
Veniturile realizate sunt sporadice, prin urmare , pensia de intretinere trebuie acordata.
Art. 513
Obligatia de intretinere exista numai intre persoanele prevazute de lege. Ea se datoreaza numai daca sunt intrunite conditiile cerute de lege.

Art. 524
Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale.

Art. 529
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.

Art. 528
Starea de nevoie a persoanei indreptatite la intretinere, precum si mijloacele celui care datoreaza intretinere pot fi dovedite prin orice mijloc de proba.


Restituirea intretinerii nedatorate Art. 534
Daca, din orice motiv, se dovedeste ca intretinerea prestata, de bunavoie sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti, nu era datorata, cel care a executat obligatia poate sa ceara restituirea de la cel care a primit-o sau de la cel care avea, in realitate, obligatia sa o presteze, in acest din urma caz, pe temeiul imbogatirii fara justa cauza.

Dupa cum vedeti, daca fiul nu poate dovedi starea de nevoie, tatal poate obtine restituirea pensiei pe o luna.
Fiul are doua variante sa depuna intampinare prin care sa fie de acord cu cererea tatalui sau sa se opuna, incercand sa dovedeasca starea de nevoie.
In ambele cazuri insa trebuie depusa intampinarea inteleg. Multumesc mult pentru timpul de a va apleca spre aceste raspunsuri. Tocmai din nevoia in care se afla fiul meu, atunci cand a vazut ca tatal nu ii plateste ceea ce i se cuvenea(a platit insa o mica parte)avand o ocazie sa se angajeze tocmai project based , pt 1 luna, a facut-o ca sa se ajute cu acesti bani. Alt copil, dupa un succes rasunator de intrare la facultate ar fi pretins sa plece la mare sau la munte "sa se recreeze".Copilul meu a gasit oportun sa ajute situatia ci nu s-o ingreuneze. Dar iata ca acest act viteaz il costa privind din punctul de vedere al legii .Multumesc inca odata.
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
kameliaflorescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ContSters343338 ContSters343338 Platesc pensie alimentara copilului meu incadrat intr-o forma de invatamant superioar si am aflat ca pe o perioada de un an si jumatate - mai exact din luna ... (vezi toată discuția)
Modificare cuantum pensie alimentara versus modificare program de vizita minor! celentana26 celentana26 Buna! In urma unei hotarari judecatoresti definitive data in luna iulie a acestui an, s-a stabilit un program de vizita minor, cu preluare la dimiciliul ... (vezi toată discuția)
Motive respingere cerere de micsorare pensie doina44 doina44 Buna ziua, am 2 probleme : 1.anul trecut in mai s-a stabilit o pensie alimentara de 450Euro pentru tatal copilului meu, cu plata de la ramanerea definitiva ... (vezi toată discuția)