Buna ziua tuturor.
Stimati domni/doamne va solicit ajutorul intr-o problema.
Pe scurt: o cunostinta de-a mea a deschis un SRL in 2007, a avut activitate pana in luna februarie 2009 inclusiv. In luna martie 2009, acesta a plecat in strainatate, insa a achitat toate datoriile catre stat, angajatii (2) au intrat in somaj, nu a facut vreo cerere de suspendare a activitatii, dar intrari si iesiri pe firma nu au mai existat.
Contabila societatii depunea trimestrial (am inteles) declaratiile, treaba si-a facut-o insa dansa a omis sa-i spuna acestuia ca in 2009 s-a introdus impozitul forfetar si pt. firmele care nu au activitate.
Evident ca din 2009 si pana in la sfarsitul anului 2010, cand am inteles ca s-a scos acest impozit, s-a adunat o suma considerabila plus penalitati.
Ce ma sfatuiti in aceasta situatie?
Trebuie platita suma aceasta mare catre stat, se poate face esalonat?
Suma trebuie platita integral sau esalonat, in functie de dorinta dvs. sau de posibilitatile financiare. Altfel, se va adauga in continuare dobanda in cuantum de 0,04% din suma ramasa de plata pentru fiecare zi de intarziere. Penalitati nu se vor mai adauga deoarece acestea se calculeaza astfel: 5% din suma ramasa de plata dupa 30 zile de intarziere si 15% din suma ramasa de plata dupa 90 zile de intarziere.
Ok, am inteles, deci nu exista nici o parghie de care sa ne agatam, parghie legala evident, pentru a nu plati acest impozit.
Nu ramane decat sa se plateasca esalonat pentru ca este o suma destul de mare.
Dar daca firma nu are incasari, din ce bani se presupune ca se va plati acest impozit?
Este corect sa se plateasca din buzunarul unicului asociat?
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri dl. Manea, mda din pacate, in tara noastra asta este legea.
Ce sanse credeti ca are aceasta societate in conditiile in care se hotaraste sa cheme in judecata Statul Roman pentru neconstitutionalitatea acestei legi privind impozitul forfetar pentru firmele cu 0 actvitate? Aveti vreo speta , exista cineva care s-a inarmat cu rabdare pentru asa ceva?
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.