avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Va rog sa ma ajutati. Fostul prieten a instalat ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Va rog sa ma ajutati. Fostul prieten a instalat anumite programe in computerul meu si am ajuns sa fiu cercetata de politisti

Ma numesc Elena, am 25 de ani si ma aflu intr-o situatie penibila si sunt disperata.
Sa va spun povestea mea. Am avut o relatie de 6 ani cu un barbat, de 4 luni suntem despartiti si de o saptamana traiesc un cosmar. Fostul meu prieten lucreaza ca si grafician la o tipografie din oras si colaboreaza cu o revista de renume din Romania, este foarte apreciat in ce face.
Pe parcursul relatiei noastre am locuit impreuna timp de aprox. 4 ani fara intreruperi.Acum 2 ani de zile a fost prima mea tentativa de al parasi si ne-am impacat la insistentele si santajurile lui.
Cand ne-am despartit definitiv m-a asigurat ca o sa-mi para rau, ca nu se lasa pana nu ma vede distrusa (nu se referea neaparat la violente fizice mai mult psihice).Nu-mi pare rau ca l-am parasit, imi pare rau ca l-am parasit prea tarziu.
De la acea tentativa de al parasi acum 2 ani si pana acum el a profitat de naivitatea mea in materie de calculatoare si internet, mi-a instalat felurite programe prin care ma spiona, stia tot ce vorbeam cu prietenele mele sau cu familia pe messenger sau pe email. Am aflat la despartirea noastra acest lucru chiar din gura lui. Cand a plecat a sters orice urma a acestor programe, pentru ca nu mai gasesc nimic. Martori ca mi-a marturisit nu am, eram doar noi 2 in casa, nu pot sa-l acuz de nimic, insa m-a speriat faptul ca mi-a spus in acea seara ca razbunarea lui nu se termina doar cu programele de spionaj si ca o sa am surprize noi.
Si asa s-a si intamplat. Acum o saptamana, m-a cautat acasa un politist care mi-a spus ca trebuie sa merg la sediul lor pentru clarificarea unei situatii.Acolo am constatat ca fostul meu prieten ma acuza ca i-as fi trimis emailuri prin care il amenintam, timp de ani de zile. politisti au reusit sa afle de la cine s-au trimis aceste emailuri, apare adresa IP a calculatorului meu.
I-am explicat si politistului ca este adevarat ca ne-am certat in urma cu 2 ani, dar ne-am impacat, ca si fostul prieten folosea calculatorul mai mult decat mine deseori si nu l-am amenintat niciodata.
Este foarte aiurea situatia mai ales ca fostul prieteni are relatii printre politisti si sunt sigura ca face tot posibilul sa imi faca rau.
Si mai grav este ca sunt sigura ca el a pus la cale toata aceasta situatie dar nu am cum sa demonstrez ca nu am scris eu acele emailuri.
Dupa ce mi-a spus politistul toata povestea acestor amenintari virtuale, mi-a dat o hartie si m-a intrebat daca eu am scris ce vedeam acolo
Eu sunt asistenta la un cabinet de medicina generala si acea hartie aratata de politist era o scanare a unei scutiri medicale. Cu o atitudine de superioritate, politistul mi-a spus ca acea scutire este un fals facut de mine pentru a ajuta pe fratele mai mic (inca la liceu) al fostului prieten. Scrisul de pe acea scanare a adeverintei se aseamana cu al meu dar eu in viata mea nu am oferit astfel de scutiri nimanui, nici macar nu mi s-a cerut sa facilitez eliberarea unei astfel de scutiri.
O prietena foarte buna caruia i-am povestit ce mi se intampla mi-a spus ca este convinsa ca fostul prieten a facut acel fals ca sa imi faca si mai mult rau pentru ca prin meseria lui ar fi putut sa imi contrafaca scrisul.
Nu stiu la cine sa apelez, nu am bani de avocati apelez la cunostintele dumneavoastra pentru ca va rog sa ma credeti ca de o saptamana nu mananc aproape nimic, am incercat sa-l fac pe fostul prieten sa renunte la aceste acuzatii dar nu vrea sa stea de vorba cu mine. Nu am martori care sa ma sustina, el nu a fost niciodata violent cu mine si nu vorbea sau certa in public de aceea prietenii nostri nu vor sa intervina.
Ma scuzati ca am scris atat, va rog mult sa ma sfatuiti ce pot sa fac sa ma apar de aceste acuzatii.
Multumesc tuturor care citesc.
Pentru lamurirea autorului scutirii,se impune sa solicitati efectuarea de expertiza grafologica asupra probei materiale
In urma analizarii probei dvs cu inscrisul,expertul urmeaza sa concluzioneze.
In situatia in care concluziile expertizei va vor fi favorabile,aveti dreptul sa formulati plangere penala impotriva ex prietenului

Buna Elena.
Din cele relatate de tine, parerea mea este ca atat fostul prieten cat si organele de cercetare penala acum, profita de frica ta si te manipuleaza.
Incearca sa te linistesti, sa te pui pe picioare si sa te concentrezi pe apararea ta contra acestor invinuiri.
Ca sa intelegi mai bine in ce masura un e-mail poate fi o proba concludenta voi incerca sa-ti explic putin procedura.
Le luam pe rand:
1. Chiar daca politistii au aflat identitatea celui care se afla in spatele IP-ului (presupunem ca procedura de aflare s-a facut legal), dansii au de demonstrat acum ca adresa de e-mail de pe care s-au initiat amenintarile iti apartine, Acest lucru este extrem de greu de dovedit
daca tu sustii ca nu este a ta. Cu atat mai complicat este daca aceasta adresa de e-mail se afla gazduita pe un server gratis cum ar fi yahoo, hotmail, gmail, etc.
2.Presupun ca plangerea fostului tau prieten s-a introdus cu cateva luni in urma, iar in acest timp o astfel de procedura atat de complexa nu este posibila, necesita mult mai mult timp, in special ca trebuie facuta adresa oficiciala catre serverul de email, in urma careia sa se obtina un raspuns de la adminii acestora cu privire la contul respectiv, conectari si eventual continutul e-mailurilor trimise de pe aceasta adresa.
3.Chiar daca ar fi indeplinita toata procedura, un lucru esential este si cine utiliza acest computer.Din cate observ era utilizat atat de tine cat si de catre fostul prieten. Sunt si eu de aceeasi parere cu amica ta care spune ca fostul prieten a premeditat toate aceste lucruri, in special daca se pricepe la calculatoare. Mai grav este ca daca el a facut aceste lucruri, inseamna ca a produs si ticluit probe impotriva ta.Organelor de cercetare le revine sarcina sa probeze ca la ora trimiterii emailurilor te aflai tu in fata calculatorului si nu o alta persoana.
4. Nu-mi este foarte clar ce este acea scutire, sau in ce forma este depusa la dosar. Spui ca este o scanare a unei scutiri, in cazul acesta intrebarea care se ridica: unde este originalul?
Scanarea nu este un document, decat daca pe aceasta scanare exista mentiunea "conform cu originalul" , sau daca este legalizata.
Prin scanare se pierd elementele necesare expertizarii grafice (grafologia este altceva), deci nu poate fi vorba de o expertiza decat daca exista si originalul scutirii. Expertizele grafice(grafoscopice) se fac NUMAI pe documente originale, nu pe copii, scanari, xeroxari sau copii indigo, in acest sens am un raspuns oficial a celor de la INEC. Orice expertiza facuta pe o astfel de hartie scanata nu este legala.
In concluzie, luati legatura cu un avocat care va poate indruma si apara pentru ca mie personal mi se pare ca se incearca intimidarea dvs.
multumesc pentru raspuns si lamuriri.
adresa de email nu este a mea este o adresa de email conceputa cu un alt nume dar in emailuri se folosesc nume reale mai ales numele fostului prieten. Am citi unul dintre ele si nu recunosc modul meu de adresare, s-au facut si greseli grave de ortografie.Nu stiu daca au verificat acea adresa de email, este de genul nume@yahoo.com, dar stiu sigur ca nu eu am creat-o.Am spus in declaratia mea ca nu eram singura persoana care folosea laptopul si fostul il folosea il lua adesea si la munca.
Scutirea medicala nu este originala la dosar.Politistul mi-a spus ca fostul prieten declara ca scutirea originala se afla la mine dar nu este adevarat si mi-au cerut sa o depun la dosar dar eu nu o am asa ca de unde sa o scot. Stampila aplicata pe scutire este falsa, adevarat este doar numele cabinetului a doamnei doctor. Forma reala a stampilei este rotunda pe scutirea scanata este patrata. Scrisul de pe scutirea scanata este foarte asemanator cu al meu, este oare posibil ca fostul prieten ca conceapa un fals imitindu-mi scrisul? La locul lui de munca are foarte multe programe pentru calculator cu care munceste si tot felul de aparate sofisticate.
Va rog sa-mi spuneti daca pot sa cer eu sa se faca o expertiza de care spuneti si unde sa se faca daca cei de la inec nu vor putea face expertiza pe aceasta scanare?
Daca nu apare originalul scutirii pot fi acuzata de altceva?
Sunt pentru prima data in situatia aceasta nu stiu cum sa ma comport la politie,nu am nici bani de avocati dintr-un salariu de 780 de ron net din care trebuie sa ma intretin.
Expertiza o puteti cere si dvs desigur pentru ca sunteti parte interesata, insa daca cei de la INEC nu vor putea sa o faca din motivele aratate in alte posturi ale mele, cine credeti ca o va face? O expertiza extrajudiciara foarte rar se accepta ca fiind valabila si expertizarea unei astfel de scanari in lipsa unui original este cam ilegala, credeti ca se va lega cineva in aceasta situatie?
Daca dvs ati declarat ca nu detineti originalul scutirii nu poate nimeni sa va acuze de nimic, fostul prieten poate declara ce doreste, insa trebuie sa se si probeze ca ceea ce spune el este adevarat.
Exista si spete in care s-a dat NUP pt ca nu se putea identifica autorul unui fals cand documentele incriminate erau doar niste copii si nu existau si originalurile acestora.
Va dau un exemplu dintr-o speta de acest gen:
Plangerea a fost solutionata cu NUP de catre procuroarea V.C care, la 16.07.2010 (Dosar 2341/P/2009) a dat neinceperea urmaririi penale, pe litera d), pe motiv ca dubiile se interpreteaza in favoarea acuzatului, cu precizarea ca in cauza nu exista originalul contractului de asistenta juridica, iar “prin adresa nr. 134 din 08.04.2010, INEC – Laboratorul Interjudetean de Expertize Criminalistice Bucuresti a comunicat Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti ca nu se poate efectua o expertiza criminalistica de specialitate grafica adupra unui document in copie, fie el obtinut la plombpagina sau printr-ul alt mijloc copiativ”.
Puteti merge cu acest exemplu la domnul politist, vedeti ce parere are.
Poate si domnii avocati va pot ajuta si cu alte spete.
Eu nu am inteles care este problema concreta.
Ati scris prea mult...

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva actelor de urmarire penala mariaLazar mariaLazar Am fost pusa sub invinuire pentru infractiunea prev. de art. 290 (fals in inscrisuri sub semnatura privata). Am primit o citatie de la procuror, in fata caruia ... (vezi toată discuția)
Test poligraf alexandrugroza alexandrugroza Buna seara. Subiectul propus de mine a fost intors pe toate partile, am citit pe internet cateva opinii interesante despre acest test poligraf. Saptamana ... (vezi toată discuția)