avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

formare profesionala

Buna ziua,
As dori sa stiu ce sanctiune intervine in cazul in care angajatorul nu ii acorda salariatului sau dreptul de a participa la cursuri de formare profesionala. Mentionez ca salariatul este medic si are obligatia de a participa la aceste cursuri.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 22:50, 4 Septembrie 2011
1. Codul muncii spune:

Art. 194
(1) Angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.

(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile alin.(1), se suporta de catre angajatori.

Art. 195
(1) Angajatorul persoana juridica care are mai mult de 20 de salariati elaboreaza anual si aplica planuri de formare profesionala, cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.

(2) Planul de formare profesionala elaborat conform prevederilor alin. (1) devine anexa la contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate.

(3) Salariatii au dreptul sa fie informati cu privire la continutul planului de formare profesionala.

Art. 196
(1) Participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.

(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.

2. Necazul este cain Codul muncii nu este prevazuta o sanctiune pentru nerespectarea celor de mai sus.
Exact asta am observat si eu. Angajatorul este obligat... si daca isi incalca obligatiile ce se intampla???
Daca nu isi respecta obligatia de a asigura formarea profesionala in conditiile enumerate de catre dl. Valeriu,intervine prevederea art.157 Codul Muncii,care specifica:

(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1)Codul Muncii.


Pentru salariat, potrivit art. 39 alin. 1 lit. g Codul muncii, accesul la formarea profesională constituie un drept.
Prevederile codului muncii se completeaza cu prevederile dreptului comun, respectiv codul civil. Clauza de formare profesionala este una dintre clauzele specifice ale cim, iar nerespectarea ei da dreptul la actiune impotriva angajatorului.
Depuneti cerere de acordare a celor 10 zile, in conditiile art. 157 Codul Muncii, iar daca nu vi se aproba, aveti posibilitatea de a contesta raspunsul la CA al spitalului. Totodata, sesizati si DSP, iar in situatia unui raspuns nefavorabil, amintiti-le art. 414 din Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (Text în vigoare începând cu data de 7 octombrie 2009), conform caruia
(1) În vederea creşterii gradului de pregătire profesională şi asigurării unui nivel ridicat al cunoştinţelor medicale, medicii sunt obligaţi să efectueze un număr de cursuri de pregătire şi alte forme de educaţie medicală continuă şi informare în domeniul ştiinţelor medicale, pentru cumularea numărului de credite stabilite în acest sens de către Colegiul Medicilor din România. Sunt creditate programele, precum şi celelalte forme de educaţie medicală continuă avizate de Colegiul Medicilor din România.
(2) Medicii care nu realizează pe parcursul a 5 ani numărul minim de credite de educaţie medicală continuă, stabilit de Consiliul naţional al Colegiului Medicilor din România, sunt suspendaţi din exerciţiul profesiei până la realizarea numărului de credite respectiv.

Adica nu e deloc de glumit, mai ales ca va impiedica sa valorificati un drept, dar mai ales, va impiedica sa va indepliniti o obligatie izvorata din lege.
Daca tot nu rezolvati, aveti posibilitatea sa chemati angajatorul in judecata pentru obligarea la respectarea CIM. Mai sus aveti si extrasul din codul muncii si va puteti orienta.
Mai discutati si cu un avocat, in concret, care ar fi calea de urmat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2011
elena138, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu de studii dragos79 dragos79 Buna seara. Am si eu o intrebare. Sunt medic si lucrez la o firma privata. Pentru a putea sa-ti iei dreptul de libera practica anual trebuie sa strangi ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii platit mariada2002 mariada2002 Un angajat intr-o institutie publica urmeaza studii universitare de doctorat si a solicitat concediu de studii de 2 saptamani. In ce conditii se poate plati ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii RobertAlexandru RobertAlexandru Daca in contractul colectiv de munca nu este specificat concediul de studii,ce pot face in privinta asta pentru a ajunge la examene,fara sa-mi iau concediu de ... (vezi toată discuția)