avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

formare profesionala

Buna ziua,
As dori sa stiu ce sanctiune intervine in cazul in care angajatorul nu ii acorda salariatului sau dreptul de a participa la cursuri de formare profesionala. Mentionez ca salariatul este medic si are obligatia de a participa la aceste cursuri.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 22:50, 4 Septembrie 2011
Da, din pacate :(
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Avocat sunt si eu, dar sunt abia la inceput de drum asa incat mai am foarte multe lucruri de invatat, din foarte multe domenii. Va multumesc, inca o data :hugall:
Ipotetic sunt informatician sau consilier juridic. O colega cu aceeasi functie (si mai ales suntem singurii, deci baiat vs fata) are parte de pregatire la formare profesionala si mie-mi refuza angajatorul aceasta, provocandu-mi o dauna in drepturi. Daca la cerere angajatorul nu-mi acorda egalitatea in drepturi il dau in judecata pentru discriminare si incalcarea dreptului la egalitatea in sanse, Constitutia Romaniei art. 41 (4), legea 202/2002 art. 13 si art. 39-44, art. 27 OG 137/2000 si Codului Muncii.

CNCD ar trebui sa rezolve discriminarea dar n-o face. Membrii consiliului sunt toti propusi si angajati politic si nu respecta nici unul legea de functionare a institutiei (fiindca aparent e mai greu sa-i ataci in justitie ca pe magistrati).

Se mai poate spera ca instanta sa respecte legislatia unde scrie clar ca te poti adresa instantei si poti chiar cere suspendarea angajatorului:

art. 27 OG 137/2000
(1) Persoana care se considera discriminata poate formula, in fata instantei de judecata, o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare discriminarii sau anularea situatiei create prin discriminare, potrivit dreptului comun. Cererea este scutita de taxa judiciara de timbru si nu este conditionata de sesizarea Consiliului.
(2) Termenul pentru introducerea cererii este de 3 ani si curge de la data savarsirii faptei sau de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei.
(3) Judecarea cauzei are loc cu citarea obligatorie a Consiliului.
(4) Persoana interesata are obligatia de a dovedi existenta unor fapte care permit a se presupune existenta unei discriminari directe sau indirecte, iar persoanei impotriva careia s-a formulat sesizarea ii revine sarcina de a dovedi ca faptele nu constituie discriminare. In fata instantei se poate invoca orice mijloc de proba, inclusiv inregistrari audio si video sau date statistice.
(5) La cerere, instanta poate dispune retragerea sau suspendarea de catre autoritatile emitente a autorizatiei de functionare a persoanelor juridice care, printr-o actiune discriminatorie, cauzeaza un prejudiciu semnificativ sau care, desi cauzeaza un prejudiciu redus, incalca in mod repetat prevederile prezentei ordonante.
(6) Hotararea pronuntata de instanta de judecata se comunica Consiliului.

De ce cu discriminarea si nu cu drepturile incalcate?! Recititi ce s-a scris pe aici si vedeti daca nu e mai bine in instanta pe legislatia muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de studii dragos79 dragos79 Buna seara. Am si eu o intrebare. Sunt medic si lucrez la o firma privata. Pentru a putea sa-ti iei dreptul de libera practica anual trebuie sa strangi ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii platit mariada2002 mariada2002 Un angajat intr-o institutie publica urmeaza studii universitare de doctorat si a solicitat concediu de studii de 2 saptamani. In ce conditii se poate plati ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii RobertAlexandru RobertAlexandru Daca in contractul colectiv de munca nu este specificat concediul de studii,ce pot face in privinta asta pentru a ajunge la examene,fara sa-mi iau concediu de ... (vezi toată discuția)