avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

formare profesionala

Buna ziua,
As dori sa stiu ce sanctiune intervine in cazul in care angajatorul nu ii acorda salariatului sau dreptul de a participa la cursuri de formare profesionala. Mentionez ca salariatul este medic si are obligatia de a participa la aceste cursuri.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 22:50, 4 Septembrie 2011
In practica nu e intotdeauna precum in carti,asadar:

1.Medicii nu asteapta in marea majoritate a cazurilor decontarea cursurilor sau a congreselor interne sau internationale de catre angajator,recte spital de stat,caci nu si-ar mai realiza creditele EMC in cei 5 ani si s-ar inchide unitatile medicale,sa fim seriosi.
Isi achita singuri aceste cursuri sau in cel mai fericit caz primesc sponsorizari de pe la diversele firme de medicamente sau aparatura medicala.Este si interesul lor profesional,dincolo de obligatie impusa de legislatie,un medic bun trebuie sa fie in permanenta conectat la noutatile care apar in domeniu.atat ca si proceduri,cat ca si aparatura,instrumentar si noutati de pe piata farma.

2.Sigur nu se va ajunge la chemarea in judecata a angajatorului,pt. ca acesta va intelege situatia si va aproba cererea de concediu in conditiile art.157,oricum il va costa mai putin decat daca platea cursurile sau participarea la vreun congres.
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
ContSters136493, utilizator
Art. 167 din Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prevede ca
(4) Spitalele au obligaţia să desfăşoare activitatea de educaţie medicală şi cercetare (EMC) pentru medici, asistenţi medicali şi alt personal. Costurile acestor activităţi sunt suportate de personalul beneficiar. Spitalul clinic poate suporta astfel de costuri, în condiţiile alocărilor bugetare.

As zice ca ... depinde! N-am auzit pana acum de situatie ca aceasta, dar e posibil orice.
Evident, e de dorit sa nu se ajunga la instanta, dar daca-i musai, ce sa faca?! :(
Apoi, intre noi fie vorba, capcauni sunt oriunde.

Ceea ce ati citat dvs. este valabil pt. unitatile medicale clinice,adica spitalele universitare,in care isi desfasoara integrat activitatea cadrele didactice din universitatile medicale.


:)
Stim doar ca doamna este medic, dar nu stim unde. Poate e intr-o astfel de unitate spitaliceasca. Oricum, stiu ca-si platesc cursurile si congresele, daca nu au sponsor.
Cu atat mai mult,daca este angajata intr-un astfel de spital,asa cum ati citat,isi suporta singura costurile,daca nu exista alocare bugetara pt. acest capitol.
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu de studii dragos79 dragos79 Buna seara. Am si eu o intrebare. Sunt medic si lucrez la o firma privata. Pentru a putea sa-ti iei dreptul de libera practica anual trebuie sa strangi ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii platit mariada2002 mariada2002 Un angajat intr-o institutie publica urmeaza studii universitare de doctorat si a solicitat concediu de studii de 2 saptamani. In ce conditii se poate plati ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii RobertAlexandru RobertAlexandru Daca in contractul colectiv de munca nu este specificat concediul de studii,ce pot face in privinta asta pentru a ajunge la examene,fara sa-mi iau concediu de ... (vezi toată discuția)